Sari direct la conținut

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, vrea să ajungă printr-o serie de artificii director al ICR Bruxelles: "Situație fără precedent și posibil conflict de interese"

HotNews.ro
Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, vrea să ajungă printr-o serie de artificii director al ICR Bruxelles: "Situație fără precedent și posibil conflict de interese"

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, vrea să se mute la Bruxelles, ca director al filialei ICR. Nu este clar de ce Liliana Țuroiu își dorește această mutare, în condițiile în care, teoretic, mai are doi ani din mandatul de președinte al Institutului. Directorii filialelor ICR din străinătate sunt propuși, conform legii, de președintele ICR. Liliana Țuroiu a ajuns candidat la funcția de director ICR Bruxelles după o serie de coincidențe: a intrat în concediu pe 19 iunie și și-a delegat atribuțiile către vicepreședintele Institutului, Mirel Talos. În aceeași zi, ea a fost propusă director al ICR Bruxelles. Radu Carp, membru în Consiliul de conducere al ICR, a declarat, pentru HotNews.ro, că situația este una „fără precedent”, fiind vorba despre „primul președinte al ICR aflat în funcție care este propus pentru o funcție de director ICR în afara țării”. În opinia lui Radu Carp, „e profund ilegal după părerea mea, e imposibil de justificat” și ar fi vorba despre „un conflict de interese”.

​Liliana Țuroiu urmează să fie audiată marți, la ora 12:30, în comisiile reunite de Cultură și Politică externă din Senat, pentru postul de director al ICR Bruxelles.

  • Vicepreședintele ICR căruia Țuroiu i-a delegat atribuțiile refuză să spună cine a făcut propunerea pentru ICR Bruxelles

Liliana Țuroiu și-a luat concediu în perioada 19.06 – 12.07.2019 și și-a delegat atribuțiile, în această perioadă, lui Mirel Talos, vicepreședinte ICR. În prima zi de concediu a Lilianei Țuroiu, pe 19 iunie, Ministerul de Externe a trimis Comisiei pentru Cultură și Media din Senat propunerea de numire a Lilianei Țuroiu în funcția de director al ICR Bruxelles.

Nu este clar dacă în cadrul ICR propunerea ca Liliana Țuroiu să devină director al ICR Bruxelles a fost semnată chiar de președintele Liliana Țuroiu sau de vicepreședintele Mirel Talos, către care ea și-a delegat atribuțiile în perioada 19.06 – 12.07.2019. Cel mai probabil, propunerea a fost semnată de Mirel Talos.

Liliana Țuroiu nu a putut fi contactată de HotNews.ro, până la ora publicării acestui articol, pentru lămuriri.

Mirel Talos, vicepreședintele ICR care i-a preluat atribuțiile pe perioada concediului, a refuzat să spună dacă el este cel care a semnat propunerea. Mirel Talos s-a limitat să declare pentru HotNews.ro că președintele Institutului are dreptul, conform legii, să își delege atribuțiile și că „trebuie să așteptăm ziua de mâine”, apoi a închis telefonul.

Potrivit Articolului 18 din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, numirea și revocarea directorilor şi a directorilor adjuncţi ai Institutelor culturale româneşti din străinătate se fac la propunerea preşedintelui Institutului şi cu avizul comun al Comisiei pentru cultură şi media şi al Comisiei pentru politică externă ale Senatului, prin ordin comun al ministrului afacerilor externe, al ministrului culturii şi al preşedintelui Institutului, pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru încă un mandat”.

  • Radu Carp, membru în Consiliul de conducere al ICR: E fără precedent, e profund ilegal

Radu Carp, membru în Consiliul de conducere al ICR, a declarat, pentru HotNews.ro, că situația este una fără precedent, fiind vorba despre primul președinte al ICR aflat în funcție care este propus pentru o funcție de director ICR în afara țării. În opinia lui Radu Carp, „e profund ilegal după părerea mea, e imposibil de justificat” și este vorba despre „un conflict de interese”: „După părerea mea, nu ai cum să îți delegi atribuțiile ca să te prezinți la un concurs pe care tot tu îl organizezi. Această propunere se face de către directorul ICR, nu poți să delegi pe altul, asta este o șmecherie ieftină. Nu avea cine să semneze decât președintele, nu avea cum, este conflict de interese. Poți cel mult să te suspenzi din funcție. Poți cel mult să te suspenzi din funcție, dar nu există în lege suspendare din funcție.”

Radu Carp mai spune că „eu n-am mai auzit de așa ceva, e fără precedent. Un președinte ICR să candideze în timpul mandatului la un post de director ICR în afara țării n-am mai auzit. Și nici după terminarea mandatului, nu am mai auzit.”

„Vrea să ocolească legea”, acuză Radu Carp. El mai spune că „Eu știam demult că ea are această variantă de exit cu ICR Bruxelles, pentru că înțeleg că soțul ei lucrează acolo, iar deplasările ei din ultima perioadă, a avut deplasări foarte dese la Bruxelles. Eu credeam că ea vrea să facă asta după ce termină mandatul. Dar că face în timpul mandatului e foarte…”

  • Ce spune procedura: directorii filialelor ICR din afara țării sunt propuși de președintele ICR

Procedura este ca propunerea directorilor de filiale din afara țării să se facă de către președintele ICR, să fie apoi transmisă Ministerului Afacerilor Externe, iar Ministerul Afacerilor Externe să o transmită comisiilor de specialitate din Senat.

În Senat, pentru directorii de filiale ICR din afara țării este suficient avizul comisiilor de specialitate, după ce sunt audiați. Doar propunerea pentru funcția de președinte al ICR merge la vor în plenul Senatului, propunerile de directori de filiale ICR din afara țării nu au nevoie de acest pas.

După audiere și avizul comisiilor de specialitate, Institutul Cultural Român, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii emit un Ordin comun privind noul director al filialei ICR respective.

Și în ceea ce privește Ordinul comun pe care cele 3 instituții ar urma să îl emită, Liliana Țuroiu ar putea fi pusă într-o situație bizară: aceea de a semna, în calitate de președinte al ICR, Ordinul instituției care prevede numirea ei ca director al ICR Bruxelles.

Liliana Țuroiu este originară din Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD. S-a născut la Videle și este de profesie creatoare de modă. Ea a fost propusă de PSD la conducerea ICR în aprilie 2017. Presa a scris, la acea vreme, că Țuroiu ar fi fina sau chiar verișoara lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei. Soțul Lilianei Țuroiu, Florin Ionel, a ocupat funcția de secretar general adjunct în Ministerul Economiei, în perioada în care acest minister era condus de Adriean Videanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro