Avioane de vânătoare pentru România – Ministrul Apărării: „Dorința mea e să mergem pe avioane F-16 noi. F-35 e prea mult pentru noi acum”
România a trimis deja toate documentele către Portugalia pentru a achiziționa alte cinci aeronave F-16 modernizate care să completeze actuala escadrilă 53 unde au fost cumpărate deja 12 de astfel de avioane de vânătoare. Pe lângă acestea, MApN ar mai vrea să cumpere alte 36 de aeronave de vânătoare. „Dorința mea e să mergem pe următoarele 36 de avioane noi” a spus ministrul Apărării, abordând și informațiile cum că SUA ar putea include România în programul F-35 încă de pe acum.
Întrebat care este stadiul concret, la zi, a discuțiilor privind alte cinci avioane de vânătoare F-16 pe care România le vrea de la Portugalia pentru a-și completa escadrila cu 12 avioane F-16 de la baza aeriană Borcea, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus că procedura ar fi pe ultima sută de metri.
„Toate documentele sunt trimise la partenerul portughez. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri. Cred cu tărie că e posibil ca în acest an să semnăm contractul pentru cinci avioane”, a spus Leș.
Referitor la achizițiile viitoare – Romania a tot anunțat că ar vrea încă 36 de avioane F-16 – Leș a spus că și-ar dori ca acestea să fie avioane noi, nu la mâna a doua și modernizate.
„Dorința mea e să mergem pe următoarele 36 de avioane noi. Dar în momentul de față nu pot să vă spun diferența între un avion second-hand modernizat și un avion nou. Pe de altă parte există și anumite informații că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe F35. E o opțiune pe care o avem în discuție”, a spus Leș.
„Noi ne-am decis pentru F-16 pentru că F-35 pentru noi, în acest moment, este prea mult”, a spus Leș.
În iulie 2018 Slovacia a decis să achiziționeze aeronave F-16 noi – mai exact 14 avioane F-16V (Block 70/72) pentru circa 1,6 miliarde de euro.
Recent, și vecinii bulgari au ales F-16V, tot noi, căzând de acord să plătească 1,1 miliarde de dolari pentru opt astfel de aparate.
România a achiziționat deja 12 F-16 modernizate, dar SUA includ țara noastra ca potențial client de F-35
Forțele Aeriene Române au în dotare, în prezent, 12 avioane de vânătoare F-16 cumpărate din Portugalia. Avioanele nu au fost noi, sunt de tipul block 15 A/B și, după achiziționarea de către România, au fost trecute printr-un proces de modernizare de tip MLU (Mid-Life Upgrade) care le-a adus la zi din multe puncte de vedere al avionicii și elementelor tehnice.
Cele 12 avioane sunt staționate la Baza Aeriană 86 Borcea și formează escadrila 53 Warhawks. Contractul pentru cele 12 avioane F16, modernizarea lor și alte elemente logistice a fost semnat de România cu Portugalia în 2013 și a avut o valoare de circa 628 milioane euro cu tot TVA. Primele nouă aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2016, iar următoarele trei în 2017.
În iulie 2018 fostul ministru al Apărării anunța că România va mai cumpăra încă cinci avioane F-16 second-hand de la Portugalia, patru aparate cu comandă simplă și unul cu dublă comandă. Pe lângă acestea, ministrul Mihai Fifor mai declara că România are în plan achiziția a altor 36 de avioane F-16, dar fără să dea detalii despre variantă, dacă vor fi noi sau nu și de unde ar putea fi acestea achiziționate.
Recent, SUA au decis să excludă Turcia din programul F-35 și au nominalizat alte state pentru extinderea exportului aparatului de vânătoare de generația a cincea, printre care și România sau Polonia. Vecinii polonezi au anunțat între timp că iau în considerare o astfel de achiziție.
F-35 sau F-16 pentru România? Ce spune un general american
Într-un interviu pentru HotNews.ro, generalul american Chuck Wald, fostul șef secund al forțelor SUA în Europa, a declarat că România mai degrabă s-a concentra pe alte achiziții, decât să cumpere avioane F-35.
„Dacă aș fi minstrul Apărării din România nu mi-aș face griji despre F35”, spune Wald. „În SUA doar vor fi circa peste 1.500 de F35 și peste 2.400 în total. (…) Dacă vom fi nevoiți să invocăm Articolul 5 din NATO și să luptăm, iar România va participa, veți avea 1.500 de F35 alături, adică SUA. Nu e nevoie să le cumpărați”, e de părere Wald.
„Acum, cel puțin, nu e nevoie să le cumpărați, mai ales din cauza costului. Aveți nevoie de alte lucruri importante decât F35. Voi să fiți siguri că aveți piste pregătite pentru când vom veni noi cu ele”, mai spune fostul general american.
„Nu aveți nevoie de un avion B2, de un B21, de un F-35 sau nici măcar de avioane de realimentare. Le aducem noi”, spune Wald.
„Cred că F-16 reprezintă o alegere bună, sunt accesibile ca preț, are un lanț logistic grozav, există comunalitate mare în restul NATO. F35 v-ar aduce numai probleme, este foarte scump de susținut”, a mai adăugat generalul american.