Sari direct la conținut

Drink Insider News: Ziua în care România a avut doi ambasadori oficiali în Irlanda

HotNews.ro
Selecţie de vinuri româneşti, la „Dublin 2023”, Foto: Iulian Bărbuceanu
Selecţie de vinuri româneşti, la „Dublin 2023”, Foto: Iulian Bărbuceanu

O gură de aer proaspăt în strategia de promovare a brandului românesc de ţară: un eveniment organizat la Dublin, cu ocazia Zilei Naţionale a României, a pus în legătură directă peste 50 de producători români de vin cu cei mai importanţi importatori, distribuitori, operatori de restaurante şi jurnalişti irlandezi. Evenimentul de degustare a fost însoţit de un splendid moment de „pop-up opera” susţinut de tineri artişti români.

Pe 28 noiembrie 2023, la Dublin, cei doi ambasadori oficiali ai României în Irlanda au fost vinul şi muzica. Ambasada României în Irlanda a transformat recepţia dedicată Zilei Naţionale a României într-o gală a vinului, la care cramele româneşti au prezentat o selecţie reprezentativă şi consistentă de vinuri. Seara a fost condimentată cu un moment muzical susţinut de soprana Corina Ignat, tenorul Vladimir Sima şi pianista Rebecca Warren, care au surprins invitaţii cu talentul lor excepţional pentru „pop-up opera”.

Foto (de la dreapta la stânga): Ambasadorul României în Irlanda E.S. Laurenţiu-Mihai Ştefan, soprana Corina Ignat, pianista Rebecca Warren, Georgeta Bratu, tenorul Vladimir Sima (credit foto: Ambasada României în Irlanda/ Vlad Bodarev Photography)

O echipă entuziastă de organizatori

Evenimentul a fost organizat de către ambasadorul României în Irlanda, E.S. Laurenţiu-Mihai Ştefan, în colaborare cu Iulian Bărbuceanu (Atlasul Vinului Românesc), Jean Smullen (DipWSET) şi Ana Săpungiu (Master of Wine) – echipă care a reuşit să orchestreze o veritabilă sărbătoare a vinului românesc la Dublin.

O sală pe măsura evenimentului

Isprava s-a desfăşurat în sala istorică a Colegiului Regal al Chirurgilor din Irlanda (RCSI), unde peste 200 de sortimente de vin, de la peste 50 de crame, din toate regiunile viticole ale României, au ocupat centrul atenţiei şi au fost disponibile pentru degustare.

Sala de gală a Colegiului Regal al Chirurgilor din Irlanda (credit foto: Iulian Bărbuceanu)

Invitaţi de marcă din industria irlandeză a vinului

Au răspuns invitaţiei organizatorilor cei mai importanţi importatori şi distribuitori de vin din Irlanda, reprezentanţi de marcă ai sectorului Horeca şi, nu în ultimul rând, jurnalişti irlandezi specializaţi pe vin. Raportul expozanţi-public a fost gândit astfel încât să ofere timp pentru discuţii şi degustare, pentru a permite unui număr cât mai mare de participanţi să ia contact cu vinul românesc.

Beneficii concrete pentru industria românească de vin

Finalitatea acestui demers este susţinerea exporturilor de vin din România în Irlanda, promovarea intereselor punctuale ale fiecărui producător implicat, dar şi promovarea vinului românesc la nivel de industrie.

Vinurile româneşti prezente la Dublin

Pentru degustare au fost disponibile peste 450 de sticle de vin, furnizate direct sau prin distribuitori. Astfel, au ajuns în paharele participanţilor 220 de sortimente de vin, de la 52 de producători români de vin: Familia Darabont, Crama Fort Silvan, Crama Valeaeden, Vinea Apoldia Maior, Crama Zaig, Crama Takács, Domeniile Avereşti, Crama Gramma, Beciul Domnesc, Domeniile Panciu, Domeniile Dascălu, Crama Meninni, Budureasca, DeMatei, SERVE, Domeniile Alexandrion Rhein, Davino, Vitis Metamorfosis, Caii de la Letea, Domaine Dumetrier, Crama Histria, Crama Gabai, Crama La Sapata, Legendary Dracula, Folklore, Crama Balla Geza, Crama Carastelec, Casa de vinuri Cotnari, Corcova Roy & Damboviceanu, Crama Tata şi Fiul, Crama Varvara, Crama Dagon, Domeniile Franco-Române, Domeniul Aristiţei, Crama Dradara, Crama Gramofon, Crama Jelna, Crama La Salina, Crama Licorna, Crama Liliac, Crama Maximarc, Crama Pandora, Crama Petro Vaselo, Pivniţa Savu, SCDVV Blaj, Staţiunea Murfatlar, SCDVV Iaşi, Crama Strunga, Crama Velvet Winery, Crama Villa Vinea, Vinăria Jugrestan, Crama Rasova.

Echipa de somelieri din România

Pentru a prezenta vinurile producătorilor care nu au fost prezenţi la Dublin dar au trimis vinurile pentru degustare, organizatorii au apelat la o echipă de somelieri din România: Irinel Macici, Lorand Antal, Mihai Ciucur şi Eduard Jakab – care şi-au oferit serviciile pro bono.

Foto (de la stânga la dreapta): Iulian Bărbuceanu (Atlasul Vinului Romanesc) şi somelierii Lorand Antal, Irinel Macici, Eduard Jakab şi Mihai Ciucur (credit foto: Mihai Ciucur)

În loc de concluzie

Voi cita doar una dintre multele reacţii pozitive venite din partea producătorilor români de vin: „Un eveniment perfect realizat pentru promovarea vinului românesc în străinătate. Echidistant, elegant şi complet. Un început benefic pentru producătorii mari, mici şi mijlocii. Continuarea este la latitudinea noastră. Deci, se poate. Mulţumim organizatorilor!”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro