Primarii de orașe cer ca banii pentru bursele elevilor să fie alocaţi de la bugetul de stat, cu precizarea clară a destinaţiei
Asociaţia Oraşelor din România cere ca banii pentru bursele de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de care beneficiază elevii să fie alocați de la bugetul de stat către bugetele locale, cu precizarea clară că aceste sume sunt destinate pentru burse.
Asociaţia Oraşelor din România anunță că i-a transmis joi ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, amendamentele la proiectul de hotărâre pentru acordarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, care se acordă începând cu anul şcolar 2019 – 2020. Primarii de orașe cer ca banii pentru acordarea acestor să fie alocați de la bugetul de stat către bugetele locale, cu precizarea clară că aceste sume sunt alocate pentru burse.
Primarii mai spun că vor cere „o întâlnire de urgenţă” cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre alocările pentru burse.
„Faptul că toate tipurile de burse (de ajutor social, de studiu, de merit şi de performanţă) au ca propunere aceeaşi valoare pentru minimul stabilit prin HG arată susţinerea precarităţii şi nicidecum încurajarea performanţei. Lipsa de dialog real între reprezentanţii Guvernului şi structurile asociative creează încă o dificultate majoră în funcţionarea administraţiei publice locale şi face inoperabil un drept al unor beneficiari, elevii din învăţământul preuniversitar de stat, în acest caz”, spun reprezentanții Asociației Orașelor.
Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar vor începe de la 100 de lei începând cu anul școlar 2019-2020, potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Educației. Până acum, cuantumul burselor era stabilit de fiecare primărie și din această cauză varia de la oraș la oraș. Începând din această toamnă, primăriile ar putea fi obligate să ofere burse de minimum 100 de lei.
În nota de fundamentare a hotărârii se arată că măsura a fost luată ținând cont de nivelul minim al cheltuielilor necesare subzistenței. Același document mai arată că pentru anul școlar 2019-2020 autoritățile locale vor trebui să asigure 360.000 mii lei pentru un număr de aproximativ 400.000 de elevi care vor primi astfel de burse.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!