Sari direct la conținut

Grevă în Educație. Liderii sindicatelor s-au întâlnit cu ministrul Muncii: „Deocamdată, nu avem nimic concret” / Profesorii vor să se întâlnească cu Iohannis

HotNews.ro
Greva profesorilor, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Greva profesorilor, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Liderii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit luni cu ministrul muncii, Marius Budăi, pentru a discuta viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Profesorii vor promovarea unui act normativ, ordonanță de urgență, în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie

Sindicatele din Educație au declanșat greva generală în urmă cu o săptămână, 22 mai 2023.

Reprezentanții sindicatelor din Educație vor să se întâlnească și cu președintele Klaus Iohannis.

Profesorii nu renunță la protestul de marți

Liderii sindicatelor din educaţie au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului” .

De asemenea, sindicaliştii au anunţat că nu vor renunţa la marşul de protest programat marţi, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, şi i-au cerut preşedintelui României să aibă o întâlnire cu liderii celor trei federaţii sindicale pentru a media acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a precizat că s-a convenit asupra unor întâlniri în perioada următoare pentru grila din noua Lege a salarizării unitare, dar a subliniat că ceea ce aşteaptă oamenii este „un act normativ care să statueze cele pe care vi l-am prezentat”.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a subliniat că preşedinţii celor trei partide politice care formează coaliţia trebuie să ia o decizie la cele două propuneri care au fost avansate de federaţiile sindicale.

„În momentul în care se doreşte sincer, din partea Executivului, încetarea acestui conflict de muncă, este clar că cei trei preşedinţi ai celor trei partide politice care formează coaliţia trebuie să ia o decizie. Decizia este strict legată de cele două propuneri care au fost avansate de federaţiile sindicale. Nu are rost să le mai repetăm. Le-am spus foarte clar, ele sunt bine cunoscute. Nu ne dorim continuarea acestui conflict, ne dorim să ne întoarcem cu toţii cât mai repede în sălile de clasă, dar totul depinde strict de rapiditatea în care coaliţia va lua o decizie. Aşteptăm în momentul de faţă ca, după discuţiile purtate astăzi la Ministerul Muncii, mesajele transmise de ministrul Muncii şi de ministrul Educaţiei către coaliţie să fie percepute ca atare şi soluţiile vor veni cât mai rapid”, a punctat Nistor.

Întrebat dacă se va mai ţine protestul de marţi, liderul sindical a răspuns: „Protestul de mâine se mai ţine, categoric. În momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm la el”.

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine, după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a adăugat preşedintele Spiru Haret.

Liderii sindicali au transmis că actuala propunere făcută guvernanţilor privind majorarea salariilor din sistem se apropie de ceea au cerut anterior, respectiv o majorare de 25% pentru toţi profesorii.

15:53 Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, după întâlnirea cu sindicatele, că, deocamdată, „rămâne în picioare” calendarul pentru examenele naționale, precizând că luni au început înscrierile pentru BAC.

Anterior, ministrul Educației nu excludea prelungirea anului școlar, dacă greva profesorilor va dura mai mult. „Nu există varianta să nu se desfăşoare examenele naţionale”, a spus ea.

15:50 Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că discuțiile au pornit de la principiile enunțate de sindicate.

„De azi discutăm tehnic de la principiul enunțat de dumnealor, discutăm ce înseamnă posibilități și grila de salarizare. Dna ministru Ligia Deca îi va prezenta d-lui prim ministru”, a spus Budăi.

15:34 Discuțiile dintre sindicate și ministrul Muncii s-au încheiat. Liderii sindicatelor au spus că au cerut garantarea printr-un act normativ a majorărilor salariale: „Deocamdată, nu avem nimic concret”.

Potrivit sindicaliștilor ministrul Muncii va transmite doleanțele liderilor Coaliției.

14:53 Cele trei mari federaţii sindicale din învăţământ i-au adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a se întâlni marţi, cu Birourile Executive ale sindicatelor. Acestea cer şefului statului să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”, transmiţându-i lui Klaus Iohannis că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Documentul a fost înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

14:49Ministerul Educaţiei a anunțat luni că Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a se amână din nou şi va avea loc pe 12 şi 13 iunie.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă şi comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică şi ştiinţe ale naturii”, afirmă sursa citată.

14:10 Ministrul Muncii a anunţat că discuțiile privind cererile financiare ale sindicatelor se vor purta în continuare cu liderii coaliţiei şi acolo se va ajunge la o concluzie.

Despre ordonanţa cerută de sindicatele din educaţie, care să garanteze că debutanţii din învăţământ vor primi salariul mediu pe economie, ministrul a precizat: „Din punct de vedere legal am dat în strudiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această problemă însă tocmai pe aceste solicitări şi pe grilă începem să discutăm aplicat, pe fiecare categorie în parte, de unde plecăm, unde ajungem. Sunt, de acum, discuţii tehnice”.

„Este clar că atunci când pui un minim pentru debutanţi, trebuie să creşti şi grila în continuare şi aici, cu în cadrarea în toate prevederile din PNRR, ce condiţionalităţi avem acolo şi recomandările de ţară, urmează aceste discuţii tehnice cu dumnealor şi vedem la ce variantă ajungem pe final”, a spus Budăi.

„Totdeauna bani, dacă vrem să o spunem, nu sunt, dar noi trebuie să ajungem de aşa natură, şi asta înseamnă dialogul social, să găsim varianta cea mai corectă pentru toată lumea”, a completat el.

13:19Peste 3.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar ieşean au protestat în faţa Prefecturii Iaşi în semn de nemulţumire faţă de salariile pe care le primesc.

„Cât trebuie să mai suportăm domnilor guvernanţi reaua credinţă şi incompetenţa dumneavoastră? Tot timpul salariaţii din învăţământ am fost sacrificaţi. Nu mai vrem să fim percepuţi ca asistaţii României”, a afirmat liderul sindical al profesorilor ieşeni, Laviniu Lăcustă. Acesta le-a transmis liderilor sindicali naţionali să fie fermi, întrucât îi au în spate pe dascălii aflaţi în grevă: „Liderii noştri să ceară majorarea cu 60 la sută (a salariilor)”.

12:43 Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat, în contextul în care aceste înscrieri ar fi trebuit să înceapă luni, însă ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”. ”Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, arată reprezentanţii elevilor.

„Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta a precizat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.

„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.

La ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.

„Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii – guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi – cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală”, a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze.

Potrivit acestuia, principalul scop al dialogului dintre Guvern şi sindicate este derularea procesului educaţional.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai 2023.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro