Printul Charles: Poate oamenii nu vad asta, dar Romania este o tara minunata
Printul Charles afirma in partea a treia a documentarului „Wild Carpathia” – care a fost lansata miercuri seara la Bucuresti si care va fi difuzata pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00 – ca Romania este o tara minunata, cu oameni remarcabili, iar pasunile din aceasta tara sunt unice, relateaza Mediafax.
Cea de-a treia parte a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulata „Wild Forever”, promoveaza mai multe zone din Romania, intre care orasul Cluj-Napoca, Maramuresul, cimitirul de la Sapanta, Bucovina, Muntii Fagaras, Valea Zalanului si satul Saschiz, si include un interviu cu printul Charles al Marii Britanii, prin care acesta isi manifesta dorinta de a ajuta Romania sa-si conserve mostenirea culturala rurala.
Intrebat de scenaristul si prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din Romania, printul Charles spune: „In ziua de azi, este o adevarata provocare. Intai si intai, trebuie convinsi oamenii de cat de pretios este. Trebuie sa oferi protectie in contextul dezvoltarii durabile. Nu poti opri dezvoltarea, dar cheia este sa lucrezi, pe cat posibil, cu localnicii care, in noua cazuri din zece, si in toata lumea este la fel, nu vor sa vada mediul distrus. Dar vor sa gaseasca moduri si ocazii de a-si imbunatati viata pastrand traditiile, fie ele in mediul antropic sau natural”.
Totodata, printul Charles spune ca o mare problema pe care a intalnit-o in Romania „este conceptia oamenilor ca lucrurile lor sunt vechi si demodate, ca sunt irelevante”.
„Arunca lucrurile vechi, dar mai tarziu ajung sa le vada valoarea. De multe ori, este deja prea tarziu, fiindca au daramat multe cladiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriasa pentru hrana si lucruri trebuincioase e evidenta. Dar un aspect vital e cum abordezi comunitatile locale. Cum sa ajuti la supravietuirea micilor proprietari. Aceasta parte a lumii nu este pentru arat. Daca s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte daunator. Pasunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european si mondial. N-am mai vazut ceva asemanator, n-a mai ramas asa ceva nicaieri. Sunt o bijuterie din coroana Romaniei. Poate oamenii nu vad asta, dar Romania este o tara minunata. Aici traiesc oameni remarcabili, care nu se dau batuti. Au trait experiente ingrozitoare, care i-au afectat foarte mult: cele doua razboaie mondiale si toate celelalte suferinte traite de la al Doilea Razboi Mondial pana acum. Acesti oameni au trecut prin multe, au vazut multe suferinte, distrugeri, iar vietile le-au fost distruse. Le suntem datori sa gasim o cale pentru un viitor mai bun, care sa le pastreze cultura, traditiile si valorile”, spune printul Charles.
Acesta mai atrage insa atentia ca, „daca nu se pastreaza vie calitatea si integritatea care atrage oamenii datorita frumusetii ei si daca nu se ridica standardele spatiilor de cazare si ofertelor”, va fi dificil pentru multe dintre locurile frumoase din Romania sa supravietuiasca.
Vorbind despre restaurarea unei case pe care o detine in Transilvania, in Valea Zalanului, printul Charles spune ca a avut noroc ca a gasit oameni minunati care i-au invatat pe localnici sa foloseasca tehnicile.
„De fapt, i-au ajutat sa-si redescopere tehnicile innascute. Vreau sa arat ce se poate face cu aceste case pentru a le face potrivite pentru turisti, ingloband traditionalul si modernul deopotriva. Sunt lucruri absolut speciale. Avem nevoie si de biodiversitate, dar si de diversitate culturala. Pericolul globalizarii in masa e dat de faptul ca, inainte sa-ti dai seama, iti pierzi identitatea culturala. Acesta e cel mai mare pericol”, a mai spus Printul Charles.
Premiera de gala a celei de-a treia parti a seriei documentare „Wild Carpathia” a avut loc miercuri seara, la hotelul Pullman din Bucuresti. La eveniment au participat numeroase personalitati, intre care ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar si Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Valeria Racila van Groningen si Steven van Groningen. Totodata, Loredana Groza si Grigore Lese – care apar si in cel de-al treilea episod al documentarului „Wild Carpathia” – au sustinut recitaluri pentru invitatii prezenti la eveniment.
In cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a spus ca este foarte bucuros sa fie alaturi de cei prezenti la manifestare pentru a sprijini acest proiect romano-britanic, „care are scopul sa protejeze si sa promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei”.
„Eu am calatorit mult in Romania, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea si patrimoniul Romaniei. Apreciez si faptul ca din ce in ce mai multi turisti din Marea Britanie au descoperit aceasta tara minunata”, a spus ambasadorul Martin Harris, precizand ca are onoarea sa citeasca in cadrul evenimentului un mesaj al unuia dintre ei, „un turist care revine in Romania in fiecare an, care are o apreciere si o pasiune deosebita pentru Romania”, respectiv printul Charles de Wales.
In mesajul transmis prin intermediul lui Martin Harris, printul Charles a spus ca ii face mare placere sa sprijine o cauza care este foarte aproape de sufletul sau. De asemenea, printul Charles a adus aprecierile sale lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust si initiatorul seriei „Wild Carpathia”, si ministrului Maria Grapini, care a facut posibila realizarea acestui documentar din punct de vedere financiar.
„Unul din motivele pentru care intotdeauna mi-a facut mare placere sa revin in Romania este frumusetea naturala extraordinara a peisajelor sale si a padurilor salbatice virgine din Muntii Carpati”, a spus printul Charles, precizand, insa, ca, din pacate, „toate acestea pot sa dispara cu rapiditate”. „In anumite zone deja este prea tarziu si situatia se inrautateste in fiecare zi. Se estimeaza ca Romania pierde 3 hectare de padure virgina pe ora. Iar jumatate din acest fenomen se petrece in zone care ar trebui sa fie protejate”, a spus printul Charles.
El a mai spus ca Muntii Carpati din Romania sunt „o comoara naturala nepretuita intr-un continent care de mult si-a pierdut astfel de comori salbatice”.
„Ceea ce inca aveti aici in Romania, a devenit de o raritate extrema. Foarte multe tari europene au putine sau nu le-au mai ramas deloc astfel de paduri (…) Cei mai multi europeni si chiar si multi dintre romani nu sunt constienti de bogatia unica pe care o au chiar alaturi de ei si nu stiu ca aceasta este pusa in pericol. Trebuie sa sensibilizam urgent oamenii, atat pe cei tineri, cat si pe cei batrani, si asta face si documentarul ‘Wild Carpathia’, pentru ca se refera la respectarea valorilor naturii si a modului in care tot ce este viu se interconecteaza (…) Avem datoria sa salvam ultimele zone neatinse ale Europei, cat inca mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui sa nu subestimam valoarea economica a acestor tinuturi salbatice”, a mai spus printul Charles.
El a precizat ca Muntii Carpati au „un potential enorm pentru turismul durabil”, care poate aduce venituri mari, insa numai daca acestia vor fi conservati.
Pe de alta parte, ministrul Maria Grapini a declarat in cadrul evenimentului ca este extrem de onorata ca a reusit sa contribuie in mandatul sau si impreuna cu echipa sa la derularea unui asemenea proiect. „Sunt optimista in ceea ce priveste impactul acestuia asupra turismului romanesc”, a spus Maria Grapini, care i-a multumit totodata printului Charles pentru promovarea Romaniei.
Partea a treia a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulata „Wild Forever” si produsa de compania britanica Almond Films, va fi difuzata la nivel mondial incepand de luna viitoare. In Romania, „Wild Carpathia – Wild Forever” va fi difuzata pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.
Acest al treilea documentar este punctul culminant al colaborarii dintre Travel Channel si Autoritatea Nationala pentru Turism si se axeaza pe partea de nord a Romaniei, cu filmari exclusive realizate in unele dintre cele mai spectaculoase manastiri ale Bucovinei.
Scenaristul si prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, a declarat in contextul lansarii acestui al treilea episod: „De data aceasta este vorba foarte mult despre oameni. Cu totii am vazut imagini uimitoare ale muntilor Carpati si peisaje medievale, dar romanii insisi au avut parte de multa publicitate negativa in presa britanica si am dorit sa arat lumii ce oameni fantastici sunt”.
La randul sau, coproducatorul si cameramanul Alasdair Grant a declarat: „A fost o oportunitate incredibila sa aratam lumii frumusetea spectaculoasa a regiunilor rurale ale Romaniei si caldura sufleteasca a oamenilor si sa spunem de ce este atat de important sa ajutam comunitatile care traiesc in Carpati si regiunile inconjuratoare pentru a mentine armonia cu natura”.
Seria „Wild Carpathia” este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizatie care are ca scop protejarea marilor areale salbatice si a regiunilor naturale degradate de pe continentul european.
Seria a fost sprijinita de ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, care a colaborat cu Scripps Networks Interactive, care detine Travel Channel.
„Wild Carpathia” prezinta, in viziunea unui grup de britanici, frumusetea Muntilor Carpati din Romania, in incercarea de a arata strainilor minunata diversitate a faunei si florei din zona. De asemenea, documentarul are un scop educational si atrage atentia romanilor asupra comorii nepretuite de care se bucura si pe care trebuie sa o conserve pentru generatiile viitoare.
Prima parte a documentarului „Wild Carpathia” a prezentat muntii spectaculosi (Carpatii Occidentali – Muntii Apuseni) si padurile seculare ale Transilvaniei. In acest prim episod al miniseriei „Wild Carpathia”, printul Charles de Wales a glumit spunand ca, potrivit arborelui sau genealogic, este descendent al lui Vlad Tepes si, in acest fel, are legatura cu Romania.
Partea a doua, „Wild Carpathia – From the Mountains To The Sea”, a fost o calatorie de la Portile de Fier pana in Delta Dunarii, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Muntilor Fagaras, a Castelului Peles, a manastirii Cozia si a unor localitati din Delta Dunarii. Acest al doilea episod al documentarului a inclus interviuri cu principesa Margareta a Romaniei si cu Ivan Patzaichin.
Prima parte a miniseriei „Wild Carpathia” a fost lansata in octombrie 2011, iar partea a doua, in septembrie 2013, ambele fiind difuzate la nivel international pe Travel Channel.
Pe de alta parte, ministrul Maria Grapini a declarat, pe 19 aprilie, ca este bucuroasa ca a putut semna un contract atat de important pentru promovarea Romaniei in lume, dupa ce acest proiect fusese blocat timp de doi ani.
„Se facuse un prim episod gratis, iar apoi urmau celelalte doua pentru care Romania trebuia sa plateasca, dar n-a mai facut-o. Semnand contractul pentru cele doua episoade, care au costat undeva peste 900.000 de euro, am blocat o posibila imagine proasta a Romaniei”, a mai spus atunci Maria Grapini.
Travel Channel a fost lansat in 1994 si este disponibil in 21 de variante lingvistice in peste 130 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa si zona Asia-Pacific. Travel Channel International face parte din Scripps Networks International, divizia de dezvoltare globala a Scripps Networks Interactive, Inc. In Romania, Travel Channel este disponibil in grilele RCS&RDS, Romtelecom (DTH si IPTV), UPC, Focus Sat, Ines, dar si in pachetele unor operatori de cablu mai mici.