Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor, "siderat" de declaratiile lui Victor Ponta, care a propus o motiune de cenzura din cauza intreruperii SEAP: Este falsa stirea ca sistemul este blocat

HotNews.ro
Marius Bostan, Foto: Ministerul Comunicatiilor
Marius Bostan, Foto: Ministerul Comunicatiilor

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a raspuns, luni, intr-o conferinta de presa, criticilor lansate de fostul premier Victor Ponta, care afirmase, tot luni, ca „dezastrul administrativ” generat de intreruperea Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) „din cauza exclusiva a incompetentei Guvernului de tehnocrati” este „cel mai intemeiat si corect motiv” pentru depunerea unei motiuni de cenzura imediat dupa 15 iunie. Marius Bostan spune ca „procedurile de achizitie se deruleaza fara impedimente, este falsa stirea ca sistemul ar fi blocat”. El a adaugat ca „toate procedurile de achizitie care depasesc pragul cumpararii directe vor putea fi facute dupa intrarea in vigoare a normelor de aplicare (a noii legislatii privind achizitiile publice – n.red) , dupa 2 iunie”, dupa ce normele de aplicare vor fi aprobate in sedinta de Guvern.

„Guvernul nostru de profesionisti a reusit ca pana pe 2 iunie sa elaboreze acest pachet de norme de aplicare”, a subliniat ministrul Comunicatiilor, precizand ca „inca din 15 ianuartie, Guvernul Ciolos a introdus in consultare acest set de norme”.

„Guvernul Ciolos a fost prevazator si a pregatit cat mai bine posibil acest moment. Sunt false temerile exprimate de Victor Viorel Ponta. Previziunea este prima functie a managementului, asa cum stie orice student la studii economice. Hotararile pregatite sa intre in Sedinta de Guvern de joi au peste 140 de pagini. Au fost pregatite din timp si parcurg circuitul de avizare legal. In plus au facut obiectul unei proceduri de preconsultare publica, incepand cu 15 ianuarie 2016. Au fost 8 evenimente in care ANAP si AADR au adus la cunostinta noutatile din norme si au preluat propuneri de la autoritatile contractante, ONG-uri, sindicate, patronate, institutii de control si alte persoane interesate. Au fost peste 800 de amendamente integrate”, a afirmat Marius Bostan.

Marius Bostan a acuzat fostul Guvern, condus de Victor Ponta, ca desi a avut la dispozitie bani de consultanta pentru elaborarea normelor de aplicare ale legislatiei privind achizitiile publice, spre deosebire de actualul Executiv, nu a luat in calcul acest lucru.

Declaratiile lui Marius Bostan:

  • SEAP reprezinta instrumentul tehnic prin care se deruleaza electronic procedurile de achizitie. In acest context, trebuie adaptat in permanenta pentru a reflecta modificarile legislative. Reamintim ca Noul pachet legislativ privind achizitiile publice a fost publicat in Monitorul Oficial, pe 23 Mai 2016 si a intrat in vigoare acum 6 zile. Pentru utilizarea corespunzatoare a SEAP este necesara aprobarea si publicarea Normelor de aplicare a noului pachet legislativ privind achizitiile publice. Normele de aplicare urmeaza a fi aprobate in sedinta de guvern din 02.06.2016.
  • AADR a pregatit din timp actualizarea noilor functionalitati ale SEAP, potrivit cerintelor noii legislatii privind achizitiile publice. Actualizarile sunt in concordanta cu proiectul de norme de aplicare. Dupa aparitia normelor se vor putea demara noi proceduri de achizitie conform legislatiei aprobate. In acest moment se fac testari de functionalitate pe noul pachet legislativ.
  • Procedurile electronice de achizitie, care sunt in acest moment in desfasurare, se deruleaza fara impedimente conform vechii legislatii. Aceasta inseamna ca sistemul nu este blocat. De asemenea, se vor putea initia in continuare, publica si atribui cumparari directe in SEAP, fara ca acestea sa sufere modificari.
  • In acest context, orice demarare de procedura de achizitie ce depaseste pragul cumpararii directe, conform Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, va putea fi facuta dupa intrarea in vigoare a pachetului de norme.
  • Pentru o buna informare a opiniei publice, reamintim urmatoarele:
  • 1. Directivele privind achizitiile publice au fost aprobate de CE in 18 Aprilie 2014. Guvernul Romaniei de atunci stia cu mult inainte ca va avea de transpus aceste Directive.
  • 2. Pachetul de legi care asigura transpunerea acestora a fost transmis spre Parlament dupa un an si sase luni. Dupa dezbateri de circa 7 luni, legile au fost publicate in Monitorul Oficial.
  • 3. In 9 zile de la publicarea pachetului de legi, Guvernul Romaniei va adopta noul pachet de norme  in concordanta cu actualul pachet legislativ.

Noul pachet de legi privind achizitiile publice a fost adoptat de Parlament pe data de 16 mai si promulgat de presedintele Klaus Iohannis pe data de 19 mai. Pe 23 mai, pachetul de legi a fost publicat in Monitorul Oficial.

  • Ponta a propus motiune de cenzura pentru „dezastrul administrativ” al tehnocratilor

„Dezastrul administrativ generat de intreruperea Sistemului Electronic de Achizitii Publice – SEAP, din cauza exclusiva a incompetentei Guvernului de tehnocrati, este, dupa parerea mea, cel mai intemeiat si corect motiv pentru depunerea unei motiuni de cenzura imediat dupa 15 iunie. Faptul ca intreaga tara e blocata dintr-o cauza clara de incompetenta si delasare reprezinta o situatie atat de grava incat Parlamentul trebuie sa o sanctioneze (prin motiune de cenzura, dar si o Comisie speciala de ancheta)”, a scris luni fostul premier Victor Ponta pe Facebook.

Potrivit acestuia, transpunerea directivelor europene privind achizitiile publice a fost realizata de Guvern in cursul anului 2015, fiind trimis in Parlament sub forma pachetului legislativ in luna octombrie:

„In mod absolut firesc, in timpul dezbaterii parlamentare, Guvernul avea posibilitatea si obligatia sa pregateasca toate actele normative subsecvente privind normele si procedurile de aplicare. Dar surpriza – cand legile au fost adoptate de Camera Deputatilor si publicate in Monitorul Oficial s-a constatat ca Guvernul pur si simplu nu a facut nimic. Si astfel Sistemul Electronic de Achizitii Publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare. Ce inseamna suspendarea Sistemului!? Toate institutiile publice din Romania (scoli, spitale, primarii, alte autoritati locale, case de batrani, pompieri, CNADNR etc.), dar si cei care eventual doreau sa deruleze programe finantate din fonduri europene au doua optiuni: 1. Nu achizitioneaza nimic pana pe 15 iunie si pun lacatul pe toate aceste institutii – ceea ce clar reprezinta infractiunea de abuz in serviciu; 2. Achizitioneaza prin incredintare directa, fara a folosi SEAP – si deci iar sunt pasibili de abuz in serviciu. Doar ca fapt divers – cred ca si ofiterii SPP care fac coloana de la Bucuresti la Sibiu sau care merg cu pistoalele pe bicicleta trebuie sa cumpere benzina prin SEAP. Ghinion!”, a sustinut fostul premier.

Ponta a tinut sa ii transmita sefului statului ca „incompetenta ucide”: „Domnule Klaus Iohannis – incompetenta ucide -si Guvernul dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred insa ca va intereseaza prea tare asta cat timp avioanele si cazarile dvs. in strainatate nu sunt achizitionate prin SEAP!”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro