Sari direct la conținut

Cine este Florian Bodog, noul ministru al Sanatatii: Manager din sistemul de sanatate ajuns senator, decan cu probleme academice si confruntat cu suspiciuni de plagiat

HotNews.ro
Florian Bodog, Foto: senat.ro
Florian Bodog, Foto: senat.ro

Noul ministru al Sanatatii, Florian Dorel Bodog, senator si fost secretar de stat in ministerul pe care de acum il va conduce, a cunoscut o ascensiune profesionala rapida in ultimii ani. De profesie medic chirurg, decan al Facultatii de Medicina si Farmacie la Universitatea din Oradea, s-a confruntat in ultima perioada cu suspiciuni de plagiat si de nereguli privind activitatea sa academica, suspiciuni vehiculate indeosebi de presa locala si pe care le-a respins declarativ. Tot in ultimul an, a criticat constant guvernul tehnocrat si in special deciziile ministrului Sanatatii Vlad Voiculescu.

Probleme academice, suspiciuni de plagiat, acuzatii legate de o „excursie de lux” pe bani publici

Cel mai recent, el a iesit in evidenta in momentul in careeBihoreanul.ro, publicatie care l-a criticat constant pe Bodog de-a lungul anilor, a scris ca ministrul Educatiei Mircea Dumitru i-a retras acestuia dreptul de a indruma doctoranzi. Publicatia citata a sustinut ca Bodog ar fi evoluat in cariera academica „fara sa indeplineasca criteriile minime impuse de lege pentru a deveni conducator de doctorate si profesor”. Bodoga sustinut, atunci, ca ordinul ministrului „nu are niciun fundament legal. Este un document abuziv emis prin fortarea legislatiei, pe cale de consecinta, il voi ataca in instanta de contencios administrativ.”

Tot eBihoreanul a formulat la adresa lui Florian Bodog acuzatia ca si-ar fi plagiat unul dintre doctorate, acuzatii pe baza caruia Bodog a fost inclus de Romania Curata incampania „Coalitia pentru Universitati Curate: Curatam Parlamentul de plagiatori!”. Site-ul citat arata ca senatorul are doua doctorate, unul in medicina, al doilea in management si mentioneaza ca:

  • „Ziaristii au incercat sa intre in posesia primei sale teze de doctorat in medicina, pentru a o verifica daca a fost sau nu plagiata. Este interesant ca niciun exemplar din teza de doctorat sustinuta in 2001 nu se afla la Universitatea din Oradea! Cine a incalcat legea, care spune clar ca tezele se pastreaza la institutia care a acordat titlul de doctor? Se pare ca un exemplar al tezei s-ar afla la Biblioteca Nationala din Bucuresti. Vom verifica. In aceste circumstante, cine verifica cele doua teze de doctorat ale senatorului Florian Dorel Bodog? Pana la verificarea tezelor de doctorat nu acuzam pe nimeni de plagiat, dar avem dreptul sa punem intrebari si sa cerem verificarea lor.”

Despre acuzatiile de plagiat, Bodog afirma, intr-uninterviu acordat in aprilie 2016 unei publicatii locale, ca „Nu am niciun motiv sa imi ascund teza, la fel cum nu am nicio emotie in privinta verificarii ei. Teza mea se gaseste depusa, conform prevederilor legale, la Biblioteca Nationala si sunt deschis oricarei verificari. Chiar eu personal eu am reverificat-o pe site-ul plagiarisma.net. Actuala discutie despre plagiat a aparut ca urmare a unei scrisori anonime aparuta dupa mi-am anuntat in spatiul public intentia de a candida.”

Numele lui Bodog apare si intr-oancheta publicata in 2013 de HotNews.ro, pe lista managerilor din sistemul de sanatate care au fost intr-o delegatie la Singapore, organizata de Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), intr-o afacere in care era implicata si o agentie de turism in care fiica cea mica a mogulului Dan Voiculescu, Corina Voiculescu, detinea atunci majoritatea actiunilor. Un an mai tarziu, in 2014, acelasieBihoreanul.ro, citand blogul lui Robert Turcescu, extindea povestea „excursiei de lux” la acuzatii de reclama electorala pe care o firma elvetiana ar fi platit-o in beneficiul lui Bodog.

Cariera profesionala si politica

Florian Bodog a fost reales senator in alegerile din decembrie 2016, fiind numit vicepresedinte al Comisiei pentru sanatate publica. El a fost ales, initial, in Parlament la alegerile din 2012, cand a candidat pentru Senat din partea PSD, la Bihor.

Potrivit propriei biografii de pe site-ul Senatului, Florian Bodog a absolvit Facultatea de Medicina a Universitatii din Oradea in 1997. In 2001, si-a optinut doctoratul in stiinte medicale la aceeasi facultate. Sapte ani mai tarziu, ajunge prodecan al aceleiasi institutii de invatament, iar in 2012 – decan.

In aceeasi perioada se orienteaza spre managementul unor institutii de sanatate si spre administratia publica:

  • in 2009-2010, a fost managerul Spitalului Clinic Judetean Oradea
  • 2010-2011 – absolvent al Cursului de Inalt Functionar Public
  • in 2010-2011 – director al Directiei de Sanatate Publica si de Control in Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii
  • 2011-2012 – Director de cabinet in Ministerul Sanatatii
  • mai 2012 – Director al Directiei de Sanatate Publica si de Control in Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii
  • mai-decembrie 2012 – Secretar de stat pe probleme de sanatate publica si relatii internationale in Ministerul Sanatatii

Ce zice spune despre activitatea sa de senator si despre guvernarea tehnocrata

Florian Bodog detine un blog pe care, la finalul precedentului mandat de senator, spunea despre „cea mai importanta realizare” a acestui mandat, cu „cel mai puternic impact la nivelul societatii”:

  • „(…) aceasta ar fi adoptarea legii pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Este o lege cu beneficii directe semnificative in viata fiecarui roman. De asemenea, in acest prim mandat de senator, am reusit sa introduc pe agenda parlamentara si in dezbaterea publica un proiect foarte apropiat de sufletul meu si de preocuparile mele din domeniul medicinei. Ma refer la initiativa legislativa privind reproducerea umana asistata medical. La ora actuala, aceasta initiativa adoptata de Senat se afla la Camera Deputatilor, urmandu-si procedura legislativa. (…)”

In anul electoral care a trecut, el si-a folosit acelasi blog pentru a ataca executivul tehnocrat condus de Dacian Ciolos si ministerul condus de Vlad Voiculescu:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro