Sari direct la conținut

Surse: Doar unul din 3 copii a fost vaccinat, in medie, in octombrie. Satu Mare, judetul cu mai putin de 10% dintre copii vaccinati. Cum se joaca Ministerul Sanatatii si mii de parinti care refuza vaccinarea cu vietile copiilor, in toiul epidemiei de rujeola care a facut 36 de morti

HotNews.ro

Situatie dezastruoasa la nivel national in privinta imunizarii copiilor cu vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola), in toiul epidemiei de rujeola – cea mai grava dintr-o tara europeana – care a provocat 36 de decese, majoritatea in randul bebelusilor si copiilor. In timp ce premierul Tudose se lauda cu o rata de 77% a copiilor romani vaccinati, situatia vaccinarii impotriva rujeolei arata dramatic: doar in jur de o treime dintre copiii aflati pe lista, la nivel national, au fost imunizati in luna octombrie, arata datele obtinute de Hotnews.ro din surse oficiale din Ministerul Sanatatii. Pe cele trei categorii de varsta, cifrele in luna octombrie arata astfel: dintre copiii cu varsta intre 9 si 11 luni au fost vaccinati in octombrie doar 39,2%, la categoria de varsta 1-4 ani au fost vaccinati 34,5%, iar la categoria de varsta 5-9 ani au fost vaccinati cu primul vaccin ROR 16,5% dintre copii, in timp ce 29,9% au fost imunizati cu cel de-al doilea vaccin ROR. Cea mai dramatica situatie este in judetul Satu Mare, unde mai putin de 10% dintre copii au fost vaccinati. In Bucuresti, doar 17% dintre bebelusii intre 9 si 11 luni au fost imunizati in octombrie. Cifrele sunt alarmante si la capitolul „romani care refuza vaccinarea”: daca sute de parinti s-au plans in ultimele luni ca le-a fost imposibil sa procure vaccinul ROR, alte cateva mii au refuzat sa isi vaccineze copiii, arata datele obtinute de Hotnews.ro.

Contactati de Hotnews.ro, reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au oferit nicio reactie referitor la acest subiect, pana la ora publicarii acestui articol.

„Vorbiti cu mult cinism despre vaccinuri. La preluarea guvernarii de la guvernul minunat, erau vaccinati 12% dintre copiii Romaniei. 12%. Astazi, sunt 77%.” – premierul Mihai Tudose, discurs in Parlament pe 23 noiembrie, ziua in care motiunea de cenzura impotriva Guvernului a fost respinsa.

  • Cifrele dezastruoase ale vaccinarii

Situatia vaccinarii in luna octombrie arata dezastruos la nivel national: 39,2% dintre copii vaccinati la categoria de varsta 9-11 luni, 34,5% vaccinati dintre copiii cu varste intre 1-4 ani, iar la categoria de varsta 5-9 ani exista doua subcategorii: 16,5% dintre copii au fost vaccinati cu prima doza de vaccin ROR si 29,9% au fost imunizati cu cel de-al doilea vaccin ROR.

RATA DE VACCINARE IN JUDETE in luna octombrie:

Judetele in care procentul copiilor vaccinati trece de jumatate pot fi numarate pe degetele de la o mana (3 exemple sunt Timis, Arad si Dambovita), insa procentul copiilor imunizati nu trece nici aici de 60,70,80%.

In multe judete exista discontinuitati foarte mari intre procentul copiilor vaccinati pe categorii de varsta. Spre exemplu, in judetul Braila au fost vaccinati in octombrie 62,6% dintre copiii de 9-11 luni si doar 15,3% dintre cei de 1-4 ani. In Suceava au fost imunizati cu ROR 22,7% dintre bebelusi de 9-11 luni si 70,4% dintre copiii de 1-4 ani.

RATA DE VACCINARE IN JUDETE in luna octombrie:

Cea mai grava situatie este in judetul Satu Mare, unde mai putin de 10% dintre copii au fost vaccinati – 9.2% dintre cei cu varsta de 9-11 luni, 4.6% dintre cei cu varsta 1-4 ani, 8.6% din categoria de varsta 5-9 ani au fost imunizati cu prima doza de vaccin ROR si 4.1% din aceeasi categorie de varsta cu a doua doza de vaccin. Situatii grave sunt si in Bucuresti, dar si in judete precum Hunedoara, Neamt, Brasov, Galati sau Alba.

JUDETELE CU CEA MAI SCAZUTA RATA A VACCINARII in luna octombrie:

In unele judete, rata copiilor vaccinati s-a inrautatit comparativ cu luna iulie a acestui an, insa rata la nivel national este similara, undeva in jurul a 30%.

SITUATIA COPIILOR VACCINATI LA 31 iulie 2017:

  • Mii de parinti din Romania refuza sa isi vaccineze copiii

Cauzele pentru care mii de copii romani sunt nevaccinati impotriva rujeolei sunt diverse. Dupa ce, anul acesta, au existat discontinuitati grave in aprovizionarea cu vaccinuri si multi parinti s-au plans ca nu au avut de unde sa procure vaccinul ROR, datele arata ca, in luna octombrie, cateva mii de parinti romani au refuzat sa isi vaccineze copiii.

In total, in luna octombrie au refuzat imunizarea cu vaccinul ROR parintii a 1.536 de bebelusi intre 9 si 11 luni, parintii a 6.954 de copii intre 1 si 4 ani si parintii a 3.397 de copii de 5-9 ani (cu prima doza ROR) si a 7.268 de copii de aceeasi varsa (cu a doua doza de vaccin).

Recordul este in judetul Neamt, unde au refuzat vaccinarea parintii a 69 de bebelusi, 955 de copii intre 1 si 4 ani, 570 de copii de 5-9 ani (cu prima doza ROR) si 835 de copii (cu a doua doza ROR).

Alte cauze sunt faptul ca unii copii nu sunt gasiti la domiciliu, fiind plecati temporar sau definitiv din tara impreuna cu parintii lor, arata datele oficiale obtinute de Hotnews.ro. De asemenea, exista copii care au contraindicatie de la medic sa fie vaccinati, unii dintre ei temporar, altii definitiv.

Pana in anul 2015, vaccinarea cu ROR se facea la scoala, insa dupa o modificare legislativa, in prezent parintii sunt cei care trebuie sa isi duca copilul la medic pentru vaccinare, lucru care, de multe ori, nu se intampla, sau se intampla prea tarziu – cand copilul este deja bolnav, iar vaccinarea nu mai este permisa.

NUMARUL PARINTILOR CARE AU REFUZAT SA ISI VACCINEZE COPIII in octombrie – tabelul este realizat pe cele 4 categorii: bebelusi de 9 – 11 luni, copii de 1-4 ani, copii de 5-9 ani care ar fi trebuit sa fie imunizati cu primul vaccin ROR si copii de 5-9 ani care ar fi trebuit imuzati cu a doua doza de vaccin ROR:

  • Epidemia de rujeola in cifre: Aproape 10.000 de cazuri si 36 de decese

Rujeola este o boala respiratorie severa, podusa de virusul rujeolos, foarte contagioasa si, uneori, mortala, potrivit site-ului desprevaccin.ro, lansat anul trecut de Ministerul Sanatatii. Rujeola debuteaza ca o raceala banala cu febra mare, secretii nazale, ochi inrositi si eruptie marunta. Aceasta incepe pe pielea fetei si a capului si se extinde apoi pe restul corpului, pana ia aspectul de „copil stropit cu vopsea”. Starea generala a bolnavului este profund alterata.

Complicatiile rujeolei sunt frecvente si grave. Unul din 4 copii ajunge la spital din cauza gravitatii bolii, unul din 1.000 de cazuri prezinta inflamatie a creierului (ce poate duce la deteriorarea functiei lui) si unul sau doua cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, in ciuda celor mai bune ingrijiri medicale.

O persoana bolnava poate infecta 9 din 10 persoane cu care intra in contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de noua luni care nu pot fi vaccinati si care, daca se imbolnavesc, pot degenera in forme grave ale afectiunii.

O categorie vulnerabila o reprezinta si femeile insarcinate, care risca avort sau nastere prematura, in situatia in care nu au protectie (prin boala anterioara sau prin vaccinare). Si fatul poate fi afectat de virus.

Romania este tara europeana cu cea mai scazuta rata a vaccinarii cu ROR si cu cea mai grava epidemie de rujeola.

9.946 de cazuri de rujeola si 36 de decese au fost raportate in Romania de la debutul epidemiei si pana la data de 24 noiembrie, potrivit celei mai recente situatii prezentate saptamana trecuta de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Cele mai multe cazuri – 9.538 – au aparut la persoane care nu au fost vaccinate nici macar cu o doza de vaccin.

Cele mai afectate categorii sunt bebelusii si copiii cu varsta de pana la 5 ani, in randul carora au fost inregistrate si cele mai multe decese.

Cazuri de rujeola, soldate inclusive cu decese, s-au inregistrat si la adulti. In aceste cazuri, decesele au intervenit, in general, pe fondul complicatiilor, la persoane care sufereau si de alte afectiuni.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adreseaza copiilor cu varste intre 9 luni si 9 ani, care nu s-au imbolnavit pana acum de rujeola. In momentul in care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro