Sari direct la conținut

VIDEO Premiera in justitie: Protest tacut al magistratilor in Cluj, Constanta, Brasov, Galati, Braila, Olt si Botosani / Sute de magistrati au protestat si in Bucuresti, pe treptele Palatului de Justitie

HotNews.ro

Sute de magistrati au protestat luni seara pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, pentru a-si exprima nemultumirea fata de intentia de modificare a legilor justitiei. Un magistrat din Bucuresti a declarat, la intrebarile ziaristilor, ca legea interzice magistratilor sa faca greva, nu sa protesteze. Zeci de magistrati au iesit si in fata instantelor din marile orase ale tarii, precum Cluj, Constanta, Iasi, Brasov sau Sibiu.

UPDATE 20:00 Curtea de Apel Bucuresti spune ca se delimiteaza de protestul magistratilor din fata instanta

UPDATE 18:20 Proteste si la Iasi, Maramures si Timisoara

Aproximativ 50 de procurori si judecatori ieseni au iesit luni seara in fata Palatului de Justitie pentru a protesta impotriva modificarilor legilor justitiei.

Magistratii stau in fata Palatului Justitiei fara a face zgomot.

In timpul protestului magistratilor o femeie a adus un buchet de flori albe in semn de multumire pentru „ca au curajul sa lupte in felul lor si cu mijloacele pe care le au”.

Circa 60 de magistrati din instantele timisorene au protestat in tacere, luni dupa-amiaza, in fata Curtii de Apel Timisoara, potrivit Agerpres. La iesirea din Palatul Justitiei, ei au fost intampinati in aplauzele celor peste 100 de manifestanti care i-au sustinut decent, fara alte scandari decat ”Bravo!” si ”Multumim!”.

Gestului cetatenilor a fost rasplatit de magistrati prin aplauze.

Protestul a durat 30 de minute, magistratii fiind aplaudati tot timpul.

Mai multi procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures si Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare au protestat, luni seara, in fata sediului institutiilor, sustinand ca sunt nemultumiti de faptul ca parlamentarii n-au tinut cont de recomandarile Consiliului Superior al Magistraturii, in privinta modificarii Codului penal si Codului de procedura penala.

Procurorii, adunati in fata cladirii celor doua institutii din municipiul Baia Mare, au protestat prin tacere si au mentionat, printr-un comunicat de presa, ca isi exprima solidaritatea cu privire la actiunile de protest ale magistratilor impotriva propunerilor de modificare a legilor justitiei si ale codurilor penal, respectiv, de procedura penala.

„Consideram ca aceste propuneri pentru modificare a legilor mentionate, in masura in care vor fi adoptate, vor afecta grav functionarea sistemului judiciar, consecinta directa fiind cresterea infractionalitatii si afectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor si a ordinii de drept in Romania”, se arata in comunicatul procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures si Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare.

UPDATE 17:55 VIDEO Si magistratii din Bacau au iesit la protest, luni seara

UPDATE 17:00 Sute de magistrati s-au adunat pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti pentru a protesta fata de intentia de modificare a legilor justitiei

Un magistrat din Bucuresti a declarat, la intrebarile ziaristilor, ca legea interzice magistratilor sa faca greva, nu sa protesteze.

„Nu ne interzice legea sa facem proteste, ne interzice sa facem greva, ceea ce nu este cazul”, a spus aceasta.

Imagini LIVEVIDEO de la protest:

UPDATE 17:10 Mai multi judecatori si procurori au protestat luni in fata Palatului de Justitie din Satu Mare, nemultumiti fiind de faptul ca parlamentarii nu au tinut cont de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii referitor la modificarile codurilor penale, potrivit Agerpres.

Magistratii au stat in fata cladirii in care functioneaza Tribunalul si Judecatoria Satu Mare, avand in maini extrase din juramantul pe care-l depun la investirea in functie. Ei nu au facut declaratii, insa au transmis un comunicat de presa.

Potrivit comunicatului, protestul vine „ca urmare a adoptarii de catre Camera Deputatilor a unor proiecte de lege privind domeniul justitiei, cu ignorarea avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a vointei exprimate a peste 4.000 de magistrati si a recomandarilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovarii unor initiative legislative pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, de natura sa conduca la lipsirea organelor judiciare de instrumentele menite sa asigure protectia victimelor si identitatea infractorilor, facand astfel in mare masura inaplicabila justitia penala”.

UPDATE 15.17 Magistratii Judecatoriei Braila au protestat luni, in tacere, incepand cu ora 14.00, pe treptele Palatului de Justitie. „Am decis sa adoptam o forma de protest ca un avertisment la adresa clasei politice cu privire la modul in care a decis sa trateze puterea judecatoreasca si pe procurorii din Romania”, se arata intr-un manifest facut public de protestatari. Protestul a durat o jumatate de ora si nu a afectat activitatea Judecatoriei Braila sau a celorlalte instante.

O manifestare similara a avut loc si in Olt, unde Judecatorii de la Tribunalul Olt au protestat luni, in tacere si fara robe, timp de o jumatate de ora, intre 13,30 si 14,00, in fata Palatului de Justitie, ei anuntand ca vor protesta zilnic pentru a-si exprima public dezacordul fata de initiativele legislative de modificare a Codului Penal si a Codului de procedura penala. De asemenea, magistratii din cadrul Judecatoriei si Parchetului Slatina au protestat, pentru 30 de minute, in fata sediului.

UPDATE 13.50Aproximativ 30 de magistrati de la Judecatoria si de la Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani au protestat luni la amiaza. Ei spun, intr-un manifest facut public, ca „propunerile legislative sunt facute pentru a favoriza in mod excesiv persoanele care comit fapte antisociale”. (Agerpres)

UPDATE 13.36Peste 50 de magistrati de la instantele din Galati au protestat luni, pe treptele Palatului de Justitie din localitate. Magistratii au protestat tacuti si nu au fost imbracati in robe. Presedintele Tribunalului Galati, Robert George Florea, a explicat de ce protesteaza magistratii: „Pe de o parte, anumite schimbari din legile justitiei, faptul ca parlamentarii nu au tinut cont de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii in aceasta privinta, iar pe de alta parte propunerile de modificare a codurilor de procedura penala pun stavila justitiei in ceea ce priveste probatoriile si asa mai departe. Trebuie sa intelegem ca sistemul de justitie trebuie sa ramana independent”. (Agerpres)

Magistratii din Constanta au fost primii care au iesit la protest, intre 10:30 si 11:00, iar activitatea instantelor a fost asigurata conform legii, de 1/3 din personal.

Protestul magistratilor la Brasov

Protestul magistratilor la Brasov

Protestul magistratilor din Ardeal (Cluj, Salaj, Maramures si Bistrita Nasaud) a fost anuntat inca de vineri de judecatorul Cristi Danilet pe Facebook.

Protestul din Cluj a fost organizat de fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristi Danilet, caruia i s-au raliat nu mai putin de 80 de judecatori si procurori. Dupa un sfert de ora, fara comentarii, acestia s-au retras inapoi in cladire. A ramas Danilet, care le-a explicat jurnalistilor motivele protestului.

Initial, protestatarii voiau sa manifeste in robe de judecatori, dar in final au preferat sa stea cu robele pe maini, scrie Actual de Cluj. Zeci de judecatori, dar si sefa DNA Cluj si alti procurori au iesit pentru un sfert de ora in fata instantei, unde cateva zeci de clujeni care au protestat ieri in Cluj impotriva acelorasi modificari ale legii i-au aplaudat, si cativa le-au dat si flori.

Protestul magistratilor Constanta

Protestul magistratilor Constanta

Foto: info sud est

Este pentru prima oara in ultimii ani cand magistratii romani isi manifesta astfel dezacordul fata de masuri adoptate de puterea legislativa.

La protestul din Constanta s-au alaturat si cinci procurori din cadrul DNA Constanta.

UDPATE: Magistratii au iesit la protest tacut si in Brasov, in fata Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov.

Vezi imagini video de la protestul din Cluj (Click aici pentru versiunea de mobil):

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro