Sari direct la conținut

Pentagonul vrea noi arme nucleare de mica putere pentru "a raspunde expansiunii capacitatilor Rusiei"

HotNews.ro

Statele Unite vor să se doteze cu noi arme nucleare de mică putere ca răspuns în special la reînarmarea Rusiei, potrivit noii “Posturi nucleare” publicate vineri de Pentagon, potrivit La Libre Belgique, citata de Rador. Aceste noi arme, care îi fac pe experți să se teamă de o relansare a proliferării și un risc mai ridicat de conflict nuclear, reprezintă “un răspuns la expansiunea capacităților (nucleare) ale Rusiei”, a arătat presei responsabilul cu capacitățile strategice în statul major american, Greg Weaver.

Estimând că situația mondială este astăzi mult mai complexă decât în 2010, data publicării ultimei sale examinări a dispozitivului nuclear, Pentagonul vorbește în acest document, a cărui versiune preliminară a ajuns luna trecută în presă, despre amenințările venind din partea Chinei, Coreii de Nord sau Iranului.

Dar Wasingtonul este îngrijorat mai ales de “revenirea hotărâtă a Moscovei la concurența între marile puteri”, după cum subliniază ministrul american al apărării, Jim Mattis, în prefața la acest document de 75 de pagini.

Potrivit Wasingtonului, Rusia este pe cale să-și modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, amenințând țările europene de la frontierele ei și ocolindu-și obligațiile care decurg din tratatul de dezarmare New START, care nu contabilizează decât armele strategice folosite ca baza pentru doctrina descurajării.

Pentagonul a constatat o “inegalitate” între capacitățile rusești și cele ale Statelor Unite și ale NATO, a explicat dl Weaver.

“Am concluzionat că strategia noastră și capacitățile noastre actuale sunt clar percepute de ruși ca potențial insuficiente pentru a-i descuraja să facă două lucruri: să lanseze lovituri nucleare limitate pentru a face presiune asupra NATO într-un conflict convențional pe cale să se agraveze, și să utilizeze în mai mare măsură armele nucleare pentru a depăși forțele convenționale ale NATO dacă amenințările ar eșua”, a precizat el.

Moscova se teme că va fi rapid dominată în caz de conflict convențional cu occidentalii. Pentru a compensa, rușii au adoptat o doctrină “escaladare-dezescaladare” care ar consta în a folosi primii o arma nucleară.

“Vrem să ne asigurăm că Rusia nu face o eroare de calcul” le-a spus jurnaliștilor secretarul adjunct al Apărării însărcinat cu politica nucleară, Robert Soofer. “Rusia trebuie să înțeleagă că a lansa un atac nuclear, chiar limitat, nu-i va permite să-și atingă obiectivul, va modifica fundamental natura conflictului și va avea un cost incalculabil și intolerabil pentru Moscova”.

Rupând-o cu viziunea ex-președintelui Barack Obama, care, în 2009, la Praga, făcuse apel la eliminarea tuturor armelor nucleare, noua Atitudine nucleară americană propune deci să se dezvolte un nou tip de rachete nucleare de mică putere, care să fie lansate de pe submarine.

Ambarcate pe submarine, aceste noi rachete cu o putere mai mică decât a bombei de la Hirosima nu vor trebui stocate pe teritoriul țărilor aliate. Vor putea astfel să dejoace apărările anti-rachetă ale Rusiei, care sunt destinate esențialmente să respingă un atac aerian.

Aceste arme vor înlocui arme nucleare tradiționale, ceea ce va permite Washingtonului să continue să respecte tratatele de ne-proliferare. Pentagonul vizează pentru moment un program de circa 30 de asemenea “mini-arme nucleare” cu un cost de circa 50 de milioane de dolari în 5 ani, care mai trebuie aprobat de Congres.

S-au ridicat deja voci împotriva acestui gen de rachete, care cresc riscul de conflict nuclear, dar Pentagonul asigura că nu are nicio intenție să lovească primul.

“Obiectivul acestor capacități este acela de a face mai plauzibil un răspuns american la o utilizare de armă nucleară, nu să facă mai probabil un atac inițial al Statelor Unite”, a declarat dl Weaver.

De altfel, noua Atitudine nucleară propune dezvoltarea unui nou tip de rachetă nucleară de croazieră mare-sol, a cărui dezvoltare este prevăzută peste 7-10 ani. Acest nou program ar putea fi abandonat “dacă Rusia ar accepta să revină la măsuri verificabile de control al armelor nucleare”, a remarcat dl Weaver.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro