Sari direct la conținut

VIDEO Sistemul Patriot cumpărat de România. Raytheon: „Lucrăm deja la primul sistem și căutăm parteneri în țară. Este cea mai recentă versiune hardware și software care e folosită de armata americană”

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Patriot, Foto: DVIDS
Lansarea unei rachete Patriot, Foto: DVIDS

​România a decis în 2017 să achiziționeze sistemul de rachete antiaeriene Patriot, un contract de circa 3,9 miliarde de dolari pentru șapte baterii. Raytheon, producătorul american al Patriot, a început să construiască deja primul sistem pentru România, a semnat deja o înțelegere cu Aerostar Bacău și așteaptă să semneze și cu Romaero pentru a produce local piese și componente ale bateriilor. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware și software care în prezent e folosită de armata americană. Doar numele și caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern și actualizat”, a declarat pentru HotNews.ro, Michael Ellison, vice președinte Raytheon.

„România a decis să cumpere Patriot anul trecut. Raytheon a început să construiască primul sistem pentru România încă de la începutul anului 2017 pentru a îndeplini cerințele României pentru apărarea antiaeriană. De atunci avem o unitate Patriot în fabrică pe linia de producție, iar între timp căutăm parteneri în România care să intre în lanțul nostru de aprovizionare. Primul partener este Aerostar Bacău cu care am semnat un memorandum de înțelegere”, a declarat pentru pentru HotNews.ro, Michael Ellison, vice președinte și Country Manager Southern Europe la Raytheon.

La începutul lunii martie Raytheon a emis o cerere de oferta către Aerostar S.A. pentru mai multe informații despre piese prelucrate și piese mecanice pentru radarul Patriot care ar putea fi fabricate la Bacău.

Dincolo de această colaborare, compania americană mai caută parteneriate și cu alte firme românești.

„În prezent căutăm să semnam un memorandum și cu Romaero pentru a produce componente pentru Patriot în România”, a detaliat reprezentantul raytheon pentru HotNews.ro.

România a demarat la final de 2017 achiziția sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, plătind deja 764,78 milioane USD fără TVA, primul din cele șapte sisteme Patriot care ar urmă să ajungă în România în 2019 și să devină operațional un an mai tărziu.

„România cumpăra cel mai nou sistem Patriot. Un sistem e compus din generatoare, unități de comandă și control, radare, grupuri de antene și lansatoare. Sistemul vine cu trei tipuri diferite de rachet pentru tipuri diferite de ținte. Patriot poate interecepta aeronave, drone, rachete balistice și rachete de croazieră”, susține reprezentantul Raytheon.

„Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware și software care în prezent e folosită de armata americană. Doar numele și caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern și actualizat”, a mai declarat Michael Ellison pentru HotNews.ro.

Sistemele achiziționate de România sunt în configurația 3+, cea mai modernă varianta existența pe piață în prezent, și includ 58 de rachete PAC-2 GEM-T și 168 de rachete PAC-3 MSE.

„Ce aduce Patriot în tabloul apărării antiaeriene? 3.000 de teste la sol, 1.400 de lansări, 250 de angajari în luptă, dintre care 100 de interceptări din ianuarie 2015. Este un sistem complet testat și dovedit în luptă”, explică reprezentantul Raytheon.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro