Sari direct la conținut

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, crede că salariul minim pe economie nu trebuie impus și la privat / Dacă astăzi 20% din administrația centrală pleacă, mâine nu e niciun fel de problemă, din contră

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, Foto: Captura Antena 3
Eugen Teodorovici, Foto: Captura Antena 3

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu crede că salariul minim pe economie ar trebui impus și în sistemul privat, unde ar trebui să aibă o valoare de „reper”.

„Poate chiar și salariul minim pe economie nu trebuie, sunt de părerea că nu trebuie impus în economie. Îl stabilești și îl impui în administrație, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca și reper și spui așa: cine nu are angajați sub acest plafon, primește un pachet de facilități, dar îl lași pe agentul economic să-și stabilească el singur deciziile pe baza unui calcul pe care și-l face de la caz la caz”, a spus Teodorovici, într-un interviu acordat vineri pentru site-ul DC News.

„Sunt pentru ca statul să nu fie prezent în piață”, a subliniat el.

Întrebat cum comentează faptul că la stat se regăsesc salarii mai mari decât la privat, ministrul Finanțelor a admis că acest lucru este real și că, dacă astăzi pleacă „undeva la 20 și ceva la sută din administrația centrală”, „mâine nu e niciun fel de problemă în a funcționa”. „Absolut deloc, chiar din contră, se mișcă și mai bine. Sunt convins că după această declarație vor începe din nou mulți să fie nemulțumiți, dar asta e realitatea nu trebuie să o ascundem”, a argumentat acesta.

În opinia sa, situația legată de salarii este una „neplăcută și trebuie inversată”, în condițiile în care „nu poți să ai într-adevăr la stat (salarii-n.r.) mai mari decât în sectorul privat”, deoarece „statul oricum îți oferă un statut aparte, anumite facilități, avantaje, o zonă în care nimeni nu te controlează, nu te evaluează după cum te evaluează în sectorul privat un patron”.

Eugen Teodorovici a dat exemplul evaluărilor „puerile” care se fac în sectorul de stat și în urma cărora „toată lumea (…) în administrație are foarte bine”, „suntem toți o administrație de supereroi”. „Dar lucrurile în spate se întâmplă exact invers”, iar acest lucru trebuie schimbat, a subliniat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro