Iniţiativa de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei, pe ordinea de zi a Senatului
Senatul dezbate, marți, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți, relatează Mediafax.
Conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, în timpul ședinței grupurilor parlamentare, care s-a desfășurat la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție va avea loc pe 7 octombrie. Anunțul a fost făcut de președintele partidului, Liviu Dragnea.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, pe 2 septembrie, după ședința BPN, că, deși partidul susține referendumul pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție , nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare „poziționa în funcție de cum îi dictează conștiința”.
„Respingem orice politizare a acestui subiect. Este o inițiativă cetățenească semnată de trei milioane de cetățeni români pe care îi respectăm ca și opțiune. În ce ne privește noi am susținut ideea acestui referendum. De altfel a existat și un protocol între BPN și Coaliția pentru Familie. Nu vom impune fiecărui membru al PNL să voteze într-un anume fel. Fiind o problemă de conștiință fiecare membru al PNL se va poziționa în funcție de cum îi dictează conștiința”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.
Liderul PNL a mai spus că cei care au inițiat acest referendum nu trebuie să uite că „majoritatea PSD-ALDE a blocat adoptarea acestui proiect în Senat”, făcând din acest subiect unul politic.
„Ceea ce trebuie să rețină inițiatorii referendumului, de 1 an dupã adoptarea în Camera Deputaților a proiectului de revizuire a Constituției, majoritatea PSD-ALDE a blocat adoptarea a cestui proiect în Senat unde dețin majoritatea clară și unde au refuzat să îl pună pe ordinea de zi, preferând să politizeze acest subiect, să-și facă o temă de campanie politico-electorală din acest subiect. Noi considerăm că acest subiect nu trebuie politizat, iar românii trebuie lăsați să își exprime propria voință la referendumul pentru definirea familiei tradiționale”, a completat președintele PNL.
Întrebat cine se va implica în campania pentru acest referendum, Ludovic Orban a spus că „cei care consideră că este o modificare bună” și că „este la latitudinea fiecăruia dacă se implică sau nu”.
La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 3 septembrie, că nu știe dacă referendumul pentru redefinirea noțiunii de familie va avea loc în octombrie, pentru că mai sunt pași procedurali de îndeplinit.
„Pentru aia trebuie o hotărâre de Guvern, iar înainte de aia mai e un pas în Senat. Nu știu dacă va fi în octombrie sau nu va fi. Mi-e greu să cred. Astăzi suntem în 3 septembrie și până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile inclusiv campania care trebuie să fie de 30 de zile. Până când nu se va stabili prin Hotărâre de Guvern așa cum trebuie procedural data referendumului, nu putem discuta”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a mai spus că în partid fiecare va decide „cum simte” și că nu ar trebui să se confunde termenul de „căsătorie” cu cel de „familie.
„Noi în grupurile noastre nu am reușit să stabilim și nici nu trebuie să stabilim o poziție fixă și foarte rigidă. E o chestiune de conștiință a fiecăruia și votul nostru la Cameră a fost foarte conform conștiinței. Fiecare a votat cum a simțit că trebuie să voteze. Lucrurile sunt clare și în acest moment. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt extrem de bine reglementate: familia e un lucru și căsătoria e cu totul și cu totul altceva. Nu poți să legi familia de căsătorie, fiincă există familii în care există doar un părinte din varii motive și nu poți să spun că aia nu este familie. Sunt familii unde nu există căsătorie și nu poți să spui copilului nici când este în grădiniță, nici când se duce la școală că tu nu ai familie, fiincă părinții tăi nu s-au căsătorit. Căsătoria e o altă chestiune unde eu sunt mai conservator, mai spre a accepta că roice căsătorie se face între un barbat și o femeie, dar aici avem iar o problemă. Există deja o decizie la nivel european și România indiferent ce votează va fi obligată în continuare să accepte căsătorii făcute în afară, în țările unde lucrurile sunt de altă natură și altfel reglementate”, a mai declarat Kelemen Hunor.
Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.
Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care șeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.