Tudorel Toader, despre protocoale Ministerul Justiției-SRI: Nu am reușit să mă uit pentru că am avut alte urgențe
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni că nu a avut timp să verifice ce este cu cele două protocoale încheiate între ministerul Justiției și SRI, dar că în general nu are o problemă cu toate protocoalele, ci doar cu acele înțelegeri care afectează procesul de justiție, scrie Mediafax.
„Nu am reușit dimineață să mă uit pentru că am avut alte urgențe de rezolvat, dar plecând de la CSM sigur voi verifica”, a spus ministrul Justiției.
Întrebat dacă este semnatarul protocoalelor, Toader a răspuns “Categoric nu. Da, în spațiul public cineva, căruia nu vreau să-i spun numele, spunea ministrul Toader a semnat șase protocoale. Acum, protocoalele acestea, vă rog să fiți de acord, noi luăm atitudine și le blamăm și vom vedea juridic ce le facem protocoalele care au avut implicație în activitatea de înfăptuire a justiției. Eu am semnat ca decan al Facultății de Drept de la Iași un protocol cu CSM pentru că studenții de la drept au în planul de învățământ disciplină obligatorie practică de specialitate anul 3 la parchete, anul 4 la instanțe. L-am semnat cu CSM, protocol în baza căruia parchetele, instanțele primesc studenții să facă practică, Era un protocol benefic formării profesionale. Noi vorbim doar de cele din activitatea de înfăptuire a justiției”, a mai afirmat Toader, la intrarea la CSM.
Forumul Judecătorilor a publicat, duminică, un răspuns de la Ministerul Justiției, în care se menționa faptul că instituția condusă de Tudorel Toader are încheiate protocoale cu SRI.
„La nivelul Ministerului Justiţiei există două protocoale clasificate încheiate între Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii. Primul protocol de colaborare încheiat exclusiv pe problema Prevenirii şi Combaterii Terorismului, iar al doilea protocol reprezintă organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului”, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei transmis Forumului Judecătorilor.
Tot în răspunsul transmis Forumului, se arată faptul că, având în vedere caracterul nepublic al unor astfel de documente, informațiile sunt „exceptate de la liberul acces al persoanelor”.