ONG-ul „Evoluție în instituție” anunță că dă statul în judecată, după ce Înalta Curte a decis că adunările publice trebuie declarate în prealabil
ONG-ul „Evoluție în Instituție”, condus de Cristian Mihai Dide, anunță că va da în judecată statul român la CEDO, după publicarea deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit luni că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfășoare în piețe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.
„Având în vedere că această hotărâre va afecta financiar foarte mulți protestatari, după publicarea deciziei ICCJ, Asociația Evoluție în Instituție va da în judecată Statul Român la CEDO”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a ONG-ului.
Potrivit sursei citate, decizia ÎCCJ limitează „dreptul cetățenilor de a protesta spontan”. În acest fel, „caracterul spontan al protestului, care apărea stipulat până acum în art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar dacă adunarea publică se desfășoară în exteriorul unei instituții de interes public.”
Practic, decizia „a dat undă verde Jandarmeriei să scrie amenzi și să intervină în forță în cazul în care protestul nu este declarat, chiar dacă este unul pașnic”, iar „manifestațiile ce se desfășoară în urma unei decizii cu puternic impact emoțional, așa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc”, susține acest ONG.
„Într-o țară precum România, unde există risc de Ordonanțe de Urgență, unde partidul de la guvernare atacă zilnic statul de drept, spontaneitatea adunărilor publice nu pare să mai fie permisă”, se mai arată în acest comunicat.
Mai multe aici.
Luni, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti.
Astfel, instanța supremă a decis că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când acestea urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice, respectiv drum public, parte carosabilă şi trotuar, sau în alte locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.
Decizia instanței supreme este obligatorie.
Hotărârea a fost luată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Curtea de Apel București pe această temă.