Sari direct la conținut

DOCUMENT Guvernul va stabili prin Hotărâre salariul minim brut diferențiat în funcție de studii și vechime

HotNews.ro
DOCUMENT Guvernul va stabili prin Hotărâre salariul minim brut diferențiat în funcție de studii și vechime

Ordonanța de Urgență anunțată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, privind stabilirea salariului minim diferențiat în funcție de nivelul studiilor și al vechimii în muncă creează premisele legale ca prin hotărâre a Guvernului să poată fi stabilit nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați. Astfel, pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel poate fi stabilit un nivel superior al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, arată proiectul de ordonanță obținut de HotNews.ro.

  • Descarcă de aici proiectul de ordonanță de urgență
  • Descarcă de aici nota de fundamentare a ordonanței

3. După alineatul (1) al articolului 164 se introduc două alineate noi, alin. (11) și (12) cu următorul cuprins:

”(11) Prin hotărâre a Guvernului poate fi stabilit salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă.(12) Toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prevăzut la alin. (1).”

Proiectul de act normativ, obținut de Hotnews, prevede stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.

„Astfel, se creează premisele legale ca prin hotărâre a Guvernului să poată fi stabilit nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați. Astfel, pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel să poată fi stabilit un nivel superior al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, arată documentul.

În nota de fundamentare se precizează că la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată s-au avut în vedere:

– art. 3 din Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificată de România în 1975- reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială; îmbunătățirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană- prevederile Programului de Guvernare 2018-2020 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru perioada 2018-2020 – factorii de ordin economic, inclusiv cerințele dezvoltării economice, productivitatea și interesul care există pentru a realiza și a menține un înalt nivel de folosire a forței de muncă- transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, că Ordonanță de Urgență pentru schimbarea Codului Muncii, astfel încât salariul minim să fie diferențiat în funcție de studii, va fi adoptată în următoarea ședință a Executivului.„La următoarea ședință de Guvern, săptămâna viitoare, vom avea o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii se vorbește de salariul minim, dar nu de salariul minim diferențiat în funcție de studii.

Primul pas este modificarea Codului Muncii. După ce se modifică, vom veni cu hotărâre de Guvern”, a declarat Olguța Vasilescu, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 ianuarie la 2.080 de lei și respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare.<„De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și, pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anunțat Olguța Vasilescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro