Putin: Dacă SUA ies din tratatul INF, Rusia se va dota cu rachetele interzise acum de acord
Rusia va dezvolta rachete acum interzise de tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și va începe să le producă dacă Statele Unite ies din acest pact, a declarat miercuri Vladimir Putin.
SUA au dat marți un ultimatum Rusiei, spunând că dacă Moscova nu va ajunge, în următoarele 60 de zile, să respecte obligațiile din tratatul INF, Washingtonul nu se va mai considera parte a acordului.
Astăzi, într-o declarație televizată, Putin a acuzat Statele Unite că dă vina pe Rusia pentru astfel de încălcări pentru a putea să renunțe la tratat. Putin a spus că multe țări produc rachete interzise de tratatul INF, dar Moscova și Washingtonul s-au angajat să își impună restricții în acordul semnat în 1987.
”Acum pare că partenerul nostru american crede că situația s-a schimbat atât de mult că Statele Unite trebuie să aibă și ele această armă. Care este răspunsul nostru? Simplu: în acest caz vom face și noi la fel”, a declarat liderul de la Kremlin
Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de „încălcarea materială” a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF. „Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată”, urmărind „slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.
„Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea” acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear. În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă. SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Moscovei să respecte Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), denunţând acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei şi Georgiei.
„Rusia a dezvoltat, a produs şi a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Şi pot atinge oraşe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte”, a declarat Jens Stoltenberg.
„Statele Unite respectă în totalitate prevederile Tratatului INF. Nu au fost aduse noi rachete în Europa. Dar avem noi rachete ruse. Rusia trebuie să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea în totalitate a Tratatului INF. Într-un mod transparent şi verificabil”, a insistat Stoltenberg.