Aproape 1.700 de persoane au fost audiate în dosarul violențelor din 10 august / Este în curs o expertiză privind substanțele lacrimogene folosite de jandarmi
Procurorii militari care anchetează violențele de la protestul din 10 august 2018 au audiat până acum aproape 1.200 de martori, 560 de victime și au vizionat imaginile din timpul evenimentelor. De asemenea, au fost declasificate o parte din documentele întocmite de structurile cu atribuții și este în curs o expertiză fizico-chimică privind substanțele iritante lacrimogene folosite de jandarmi, a anunțat luni Parchetul General.
Potrivit Parchetului, în acest dosar, aflat pe rolul Secției parchetelor militare, continuă urmărirea penală în cazul conducerii Jandarmeriei, în legătură cu organizarea și intervenția jandarmilor împotriva manifestanților.
Până în prezent, au fost audiați aproximativ 1.180 de martori și 560 de victime (părți civile), unele dintre ele depunând înscrisuri și acte medicale cu privire la rănile suferite. De asemenea, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care conțin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, atât unele depuse la dosar de către victime, cât și cele transmise de către instituțiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, spune Parchetul.
De asemenea, este în curs expertiza fizico-chimică asupra substanțelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forțele de ordine în cursul intervenției și au fost declasificate și înaintate organelor de urmărire penală o parte din documentele întocmite de structurile care au avut atribuții în acest caz.
În 21 septembrie 2018, Parchetul General a anunțat punerea sub acuzare a conducerii Jandarmeriei si a secretarului de stat Mihai Chirică din Ministerul de Interne. Procurorii spun că ordinul de intervenţie a jandarmilor nu a fost legal şi că acesta a dus la acte de violenţă nejustificate din partea forţelor de ordine, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor.
Au fost puși sub acuzare maiorul Laurenţiu Valentin Cazan, împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată; colonel Gheorghe Sebastian Cucoș, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată și colonel Ionuț-Cătălin Sindile, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.