Sari direct la conținut

MAE: Poziția Rusiei privind scutul antirachetă de la Deveselu este complet irelevantă / Conceptul scutului, o acțiune proporțională cu amenințările actuale

HotNews.ro
Teodor Melescanu, Foto: Agerpres
Teodor Melescanu, Foto: Agerpres

Poziția exprimată de Ministerul rus al Apărării privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. De asemenea, conceptul scutului reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Instituția mai precizează că ministrul Teodor Meleșcanu a avut consultări cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații.

Precizările transmise vineri de Ministerul român de Externe:

  • Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.
  • Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani.
  • Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic.
  • Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus.
  • Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019.

Ministerul rus al Apărării a cerut SUA să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Asta, după ce SUA și Rusia au anunțat săptămâna trecută că se retrag din acest tratat din 1987, relatează Reuters.

Misiunea SUA la NATO a transmis vineri că sistemul de apărare antirachetă AEGIS respectă deplin obligațiile asumate de Statele Unite ale Americii în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare și nu poate lansa decât rachete interceptoare defensive, precum SM- 3.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro