Sari direct la conținut

Financial Times despre Kovesi: Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei

HotNews.ro
Kovesi in Financial Times, Foto: Captura
Kovesi in Financial Times, Foto: Captura

UE este pe cale să numească primul șef al Parchetului European și ar trebui să aleagă persoana cea mai calificată pentru job. Aceasta este Laura Codruța Kovesi, un procuror curajos și remarcabil din România, scrie Financial Timesîntr-un editorial semnat de Consiliul Editorial. Jurnaliștii de la FT subliniază că aceasta are experiența necesară, iar unul dintre argumentele în favoarea numirii sale la Parchetul European este tocmai faptul că guvernul României, care încalcă în mod repetat normele europene, este împotriva sa.

”Fără îndoială, ceilalți doi candidați la această funcție, unul din Franța și unul din Germania, ar putea îndeplini bine această funcție. Dar niciunul dintre ei nu are experiența doamnei Kovesi de a lupta în prima linie, a luptei dificile și uneori singuratice împotriva corupției politice, adânc înrădăcinată în țara ei”, scrie FT în articol.

Boardul editorial amintește că că în mandatul lui Kovesi au fost date numeroase condamnări împotriva unor miniștri, membri ai Parlamentului și primari pentru fraudă, abuz în serviciu și alte infracțiuni.

”Datorită muncii ei neobosite, a câștigat respectul partenerilor României. La aderarea României în UE, în 2007, Uniunea a insistat ca România să fie plasată sub un mecanism special de supraveghere, din cauza istoricului îngrijorător privind statul de drept”, arată FT.

Jurnaliștii spun că efortul fostei șefe DNA a inspirat pe milioane de compatrioți, dar a fost răsplătită cu dușmănia guvernului condus PSD și a lui Liviu Dragnea, omul puternic din spatele Executivului.

De altfel, aceștia spun și că Guvernul a manipulat demiterea ei în iulie 2018, în ceea ce poate fi descris ca ”o încălcare deșănțată și de neiertat a regulilor europene privind independența justiției”.

”Numirea ei i-ar pune pe liderii UE în poziția de a desconsidera dorințele exprimate cu tărie de guvernul care deține președinția rotativă a UE, de la începutul lunii ianuarie. Din fericire, totuși, obișnuințele UE de a face compromisuri și de a trata cu deferență dorințele unui stat membru nu are întotdeauna câștig de cauză. În 2017, liderii europeni au trecut peste obiecțiile guvernului naționalist din Polonia și au luat decizia corectă, numindu-l din nou pe Donald Tusk în funcția de președinte al consiliului. Ar trebui să arată aceeași hotărâre acum și să-i dea funcția de procuror-șef d-nei Kovesi”, încheie FT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro