Sari direct la conținut

VIDEO Fosta adjunctă a lui Kovesi, candidată la șefia Parchetului General, taxată pentru participarea la protestele magistraților

HotNews.ro
VIDEO Fosta adjunctă a lui Kovesi, candidată la șefia Parchetului General, taxată pentru participarea la protestele magistraților

Procurorul Gabriela Scutea, fostă adjunctă a Codruței Kovesi când aceasta conducea Parchetul General, a fost întrebată miercuri, la interviul pentru postul de procuror general, la care candidează, despre participarea sa la protestele organizate la Bruxelles de mai mulți judecători și procurori. În replică, procurorul a amintit despre modul în care a fost adoptată Ordonanța de Orgență 7, de modificare a legilor justiției, la o zi de la întâlnirea magistraților cu premierul și cu ministrul Justiției, în care aceștia nu au comunicat nimic despre intenția de a da OUG.

Gabriela Scutea este unul dintre magistrații care au protestat în 4 aprilie pe treptele Palatului de Justiție de la Bruxelles.

”Mi s-a părut mie sau v-am văzut pe scări la Bruxelles?”, a întrebat-o pe Gabriela Scutea secretarul de stat Mariana Moț, care a făcut parte din comisia în fața căreia candidații la șefia Parchetului General au susținut interviul.

”Mi s-a părut? (…) Ei, știți cum e, fotografiile mai pot să denatureze și nu am vrut să fiu în eroare”, a insistat Mariana Moț. ”V-aș întreba, doamna procuror, că și eu sunt magistrat, sunt judecător, și chiar am o întrebare pe care i-am adresat-o și domnului procuror general Augustin Lazăr: Care este dreptul nostru de exprimare în raport de obligațiile noastre profesionale de magistrați, dreptul de rezervă, dreptul la liberă exprimare față de obligațiile și principiul separației puterilor în stat. Până unde putem merge noi, magistrații, cu exprimarea unor nemulțumiri și dacă avem dreptul constituțional să le exprimăm cu privire la elaborarea sau nu a unor acte normative?”, a continuat secretarul de stat.

Procurorul Gabriela Scutea a răspuns că există acest drept de a exprima o opinie și că nu este ”genul care reproduce număr de decizie, număr de raport” pentru a demonstra că magistrații au acest drept. Pentru că nu a fost lăsată să își termine fraza, Scutea a intervenit peste secretarul de stat, iar dialogul s-a transformat în ceartă. ”Și eu fac parte dintr-o putere a statului”, a revenit Moț pe un ton împăciuitor, ”la asta mă refer”.

Scutea a amintit că ”protestul a fost unul tăcut, o formă de exprimare, chiar dacă a fost dus în afara țării” și a amintit despre modul în care a fost adoptată Ordonanța de Urgență 7, de modificare a legilor justiției, la o zi de la întâlnirea magistraților cu premierul și cu ministrul Justiției, în care aceștia nu au comunicat nimic despre intenția de a da OUG.

„Vă rog să mă iertați pentru exprimarea foarte directă, dar, în situația în care noi ne-am aflat împreună la aceeași masă pe 18 februarie și nu știam despre ordonanța de urgență 7, iar a doua zi a fost dată, iar noi acolo discutam despre transparență și bună discuție în general între puterile statului, înseamnă că poate ne aflăm în acel punct în care obligația de rezervă are o virgulă, poate să ducă la exprimarea unui punct de vedere de către corpul magistraților. Vă repet, a fost un protest tăcut, așa cum s-a ținut și în București și în orașul nostru (Brașov – n.r.), iar prezența mea alături de anumiți colegi este ca să nu li se spună . Nu sunt. Mai suntem și alții”, a afirmat procurorul.

Ministrul Tudorel Toader a intervenit și i-a sugerat procurorului că ”se poate spune și altceva”: „Cuvinte sunt multe în vocabularul limbii române”.

”Noi știm că ni se recomandă transparență, consultarea sistemului judiciar. Dar am convingerea că și dumneavoastră știți despre separația puterilor, despre faptul că CSM este avizator consultativ pentru modificări la legile justiției și că, în rest, dacă sunt neclarități în conținutul legii (…) că avem Înalta Curte care asigură practica unitară și dă dezlegare la interpretare, că avem Curtea Constituțională care asigură chiar și prin decizii interpretative sensul constituțional pe care-l are sau trebuie să-l aibă norma de incriminare. Și mai știți și mai știm că separația presupune categoric foarte multe. A consulta în limitele legii este firesc și necesar. A vă întreba, acolo unde nu aveți competență, este ca și când, ca și cum jduecătorul sau dumneavoastră, procurorul, ar întreba cealaltă, celelalte puteri ce soluție să prezinte sau să adopte”, a spus Toader.

Procurorul a vrut să îi dea replica, însă ministrul Justiție a refuzat:”Trebuie să plec! Suficient!”.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general au susținut astăzi interviul cu Tudorel Toader. Actualul procuror general, Augustin Lazăr, pe care ministrul Justiției a încercat fără succes să îl revoce, candidează pentru un al doilea mandat, în plin scandal generat de acuzațiile potrivit cărora ar fi refuzat de două ori să elibereze un disident, în perioada comunistă. Ceilalți trei candidați sunt procurorii Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. Primul audiat a fost procurorul Marian Drilea, care a lăudat Secția pentru anchetarea magistraților, susținând că aceasta oferă garanții de independență și imparțialitate.

Gabriela Scutea a fost ultimul candidat care și-a susținut interviul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro