VIDEO O nouă amânare în dosarul Dragnea, următorul termen în 20 mai / Liviu Dragnea, în instanță: Sunt total nevinovat / Zeci de contestatari și susținători ai șefului PSD, în fața Curții Supreme pe toată durata procesului
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut din nou în fața magistraților instanței supreme că este „total nevinovat” în dosarul angajărilor fictive, că dosarul său este unul politic și că dacă va fi menținută condamnarea la închisoare, ar vrea să știe pentru ce. La termenul de luni de la Înalta Curte, Dragnea a obținut o nouă amânare, următorul termen fiind stabilit pe 20 mai. În data de 19 aprilie este așteptată o decizie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători. Judecătoarea Luciana Mera, membră în completul de 5 care judecă acest dosar, urmează să se pensioneze în 1 iunie. Pe toată durata procesului, în fața Curții Supreme s-au aflat se află în continuare zeci de persoane – susținători și contestatari ai lui Dragnea.
––––––––––––
Iată mai jos desfășurarea LIVETEXT a ședinței de luni, la Înalta Curte:
UPDATE 15:20Dragnea a plecat de la Înalta Curte, în huiduielile contestatarilor săi, care au scandat „Penalul” și „La pușcărie”. În același timp, partizanii șefului PSD au aplaudat și au scandat „Dragnea președinte”.
„Mă împingeți în halul ăsta? Nu mă lăsați să plec?”, a spus Dragnea, care și-a făcut cu greu loc să treacă de mulțimea care se îmbrâncea.
UPDATE 15:17 Completul a hotărât admiterea cererilor de amânare formulate de toți inculpații prin apărători, pentru ca aceștia sa își pregătească apărarea / Termenul de judecată acordat este 20 mai, ora 11:00. „Considerăm că sunt întemeiate cererile de amânare pentru a garanta drepturile de apărare ale inculpaţilor, inclusiv aspecte privind sesizarea Curţii Constituţionale”, a anunţat preşedintele completului, Alexandra Iuliana Rus, citată de Agerpres.
UPDATE 15:00 O nouă pauză, pentru a se decide dacă se acceptă cererile de amânare până după decizia CCR sau se resping / Toți avocații inculpaților au cerut amânarea după pronunțarea deciziei CCR.
UPDATE 14:55 Procuroarea DNA spune că se opune cererilor de amânare a sentinței după decizia Curții Constituționale. „Consideram ca se încearcă tergiversarea procesului, în condițiile în care, asa cum se știe, un membru al completului de judecata urmează sa se pensioneze”, a spus procuroarea DNA. Procurarea DNA a precizat că va depune două sesizări de neconstituționalitate. Ea a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu prevederile art. 29 din Legea 78/2000 şi art.174 din Codul penal, fără a cere însă amânarea procesului.
UPDATE 14:50 Avocatul Olguțai Șefu cere ca instanța să pronunțe sentința după decizia CCR și anunță că va depune și în scris o solicitare de amânare a pronunțării sentinței / Un avocat al lui Liviu Dragnea a cerut instanței să verifice legalitatea întocmirii celor două contracte de muncă, care, potrivit acestuia, ar fi lovite de nulitate – „atât angajatorul, cât și angajații știau de la început ca nu se vor respecta atribuțiile de serviciu” .
UPDATE 14:35 Audierea lui Liviu Dragnea s-a încheiat. Este audiată din nou Olguța Șefu, la cererea avocatului său, care a spus ca a formulat ceva greșit.
UPDATE 13:55Liviu Dragnea, în fața judecătorilor: „Sunt total nevinovat, nu am avut cunoștință de faptul că doamna Botorogeanu (Adriana Botorogeanu – n.r.) și doamna Stoica Adriana Stoica n.r.) nu ar fi mers la serviciu. Nimeni nu mi-a spus niciodată”.
- De asemenea, nu am cerut nimănui și nu făcut presiuni pentru a le menține pe cele două în funcții. Nu sunt de acord cu afirmațiile din motivarea de la fond că eu aș fi omis anumite atribuții. DGASPC Teleorman nu se afla în subordinea mea, ci în subordinea Consiliului Județean Teleorman, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare le avea colegiul director. Nu a fost necesar să emit eu, ca președinte de CJ, vreo dispoziție. Niciun președinte de CJ nu mergea să controleze instituțiile din subordinea CJ. Atribuțiile și obligația de a sancționa un funcționar o avea conducerea executivă a Direcției.
- „Declar că nu am avut niciun fel de discuție pe această temă cu cele două, în sensul ca eu să le spun să se angajeze la DGASPC și să nu meargă la serviciu, iar în fapt să lucreze la organizația PSD. Nici nu am cerut cuiva să le angajeze. Nu am avut niciun fel de discuție cu Floarea Alesu (directoarea DGASPC Teleorman) despre situația celor două angajate sau despre situația altor angajați de la direcție. „Floarea Alesu nu a venit la mine să discute situația celor două angajate.
- El a recunoscut că le cunoaște pe Botorogeanu și Stoica.
- „La sediul PSD Teleorman nu era atunci așa o efervescență, eram în opoziție. Mai aveam întâlniri, sigur că le vedeam și pe aceste doamne acolo. Aceste întâlniri se țineau în afara programului de lucru, sâmbăta, de regulă. Când a fost ceva urgent s-a organizat seara. Eu nu eram șomer, eu munceam până noaptea târziu. În afara acestor întâlniri, eu nu mergeam la sediul partidului, pentru că nu aveam de ce. La sediul PSD nu prea se întâmpla nimic, intrase în opoziție și cam bătea vântul în sediile PSD în acei ani. Foarte greu îi aduceam și la întâlnirile Biroului permanent județean, pentru că oamenii erau foarte speriați atunci de Băsescu”.
- La sediul PSD nu prea se întâmpla nimic, intrase în opoziție și cam bătea vântul în sediile PSD în acei ani. Foarte greu îi aduceam și la întâlnirile Biroului permanent județean, pentru că oamenii erau foarte speriați atunci de Băsescu.
- Nu știu dacă Stoica și Botorogeanu erau membre de partid. Am tot citit declarațiile din acest dosar, nu am înțeles clar ce se spune că făceau ele acolo. La acele întâlniri veneau membrii și pe margine mai sunt oameni: cineva își aduce un consilier, un prieten, mai sunt tineri care vor să participe. Că ele voiau să vină și în celelalte zile la partid… Nu știu.
- Procuroarea DNA întreabă dacă Dragnea știe că Botorogeanu a fost o perioadă angajată la Tel Drum, dar întrebarea a fost respinsă.
- Întrebat de procuroarea DNA, Dragnea spune că nu știe din cine era format consiliul director al DGASPC: „Nu știu, scrie în lege”.
- Procuroarea DNA spune că în consiliul director al DGASPC erau numiți 3 consilieri de la Consiliul Județean Teleorman, instituție pe care o conducea. Dragnea răspunde „Nu știu, doamnă, nu am încredere în DNA”.
- Dragnea susține că la DGASPC Teleorman nu se făceau numiri politice în funcții de conducere, ci se dădea concurs la București, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
- Sunt foarte convins că fosta mea soție (Bombonica Prodana – n.r.) nici măcar nu îi cunoaște pe soții Botorogeanu, dacă îi vede. Nu aveam relații cu ei, nu au fost niciodată la noi acasă.
- Dacă o să fiu condamnat, mi-aș dori să știu pentru ce. Dacă e să fii condamnat și să nu știi pentru ce…
- Afirm și în încheiere că sunt total nevinovat și, indiferent ce decizie veți lua, eu nu am purtat asemenea discuții, nu am știut că cele două nu se prezentau la serviciu.
- Acest dosar este unul politic și sunt convins că timpul îmi va da dreptate.
În timp ce liderul PSD este audiat, de afară se aude scandându-se „La pușcărie, cu Dragnea la pușcărie”.
UPDATE 13:54Începe audierea lui Liviu Dragnea.
UPDATE 13:38 Documentele care vizau problemele legate de personal de la DGASPC Teleorman erau un subiect tabu în instituție, spune Olguța Șefu. Era foarte greu să obții astfel de informații, iar cea care avea acces la ele era directoarea instituției, le-a mai spus magistraților fosta directoare adjunctă a DGASPC Teleorman.
UPDATE 12:42 Prima audiată este Olguța Șefu, fost director adjunct al DGASPC Teleorman, care în prima instanță a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare,. Ea le-a spus judecătorilor că își menține toate declarațiile date până acum în instanță și explică ce atribuții avea.
Ea a spus că Adriana Botorogeanu – una dintre cele două angajate fictiv – lucra la un centru al DGASPC care nu avea sediu, activitate și beneficiari.
Olguța Șefu a afirmat că ea avea mai multe centre în subordine și erau mai multi șefi de centre. De asemenea, a susținut că a trimis sesizări către Floarea Alesu, fosta directoare a DGASPC Teleorman.
A fost întrebată despre un raport evaluare a Adrianei Botorogeanu din 2014 și a spus că este posibil să fi „semnat ca primarul”, pentru că semna sute de astfel de rapoarte și nu se uita pe ele. Centrul la care lucra Botorogeanu era un bloc de garsoniere dezafectate, a mai susținut fosta directoare a DGASP Teleorman.
UPDATE 12:39 Procesul s-a reluat. Cererea avocatei lui Dragnea, de recuzare a unei judecătoare din complet, a fost respinsă ca nefondată.
UPDATE 12:30 În sală se aud scandările protestatarilor din cele două grupuri de afară – susținători și contestatari: „Dragnea!, Dragnea!”, DNA să vina să vă ia!”.
UPDATE 12:27 Mălin Bot este și el prezent în sala de judecată și l-a întrebat pe Dragnea daca are curaj sa iasă afară pe stradă. Dragnea a replicat: Credeți că așa trebuie să se desfășoare procesul?
UPDATE 12:14Reluarea procesului, prevăzută în jurul orei 12,00, va întârzia, în condițiile în care nu s-a luat încă o decizie în privința cererii de recuzare. O avocată i-a adus lui Dragnea o pungă cu covrigi și eugenii. Liderul PSD mănâncă un covrig, în așteptarea reluării procesului.
UPDATE 11:27 Înainte de audierea inculpaților, unul dintre avocați cere recuzarea judecătoarei Encean pe motiv că în presă a apărut un articol potrivit căruia soțul acesteia ar avea legături cu PSD. Ședința se suspendă pentru jumătate de oră.
Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a cerut recuzarea judecătoarei Simona Encescu, invocând că există materiale în presă din care rezultă că soțul Simonei Enceanu ar fi susținător PSD. „Am găsit un material. Soția îl judecă pe Liviu Dragnea, soțul e fan PSD. În acest moment, e afectată imparțialitate doamnei judecător, dânsa nu mai poate face parte din complet”, a spus avocata lui Dragnea.
UPDATE 11:21 Liviu Dragnea este în sală, ședința de judecată a început.
Trei persoane au fost ridicate de jandarmi și duse la poliție pentru audieri.
Jandarmeria București: „Trei persoane au fost conduse la secția de poliție în vederea identificării și luării măsurilor legale pentru nerespectarea măsurilor de ordine dispuse. Sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție face parte din categoria obiectivelor de importanță deosebită pentru activitatea statului, a cărui pază este asigurată permanent cu jandarmi, conform Hotărârii de Guvern nr. 1486 din 2005 privind asigurarea pazei şi protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi. S-au luat măsuri de ordine și siguranță publică și în zona exterioară a obiectivului, având în vedere prezența a două grupuri de persoane. Suntem în măsură să adaptăm dispozitivul de jandarmi în funcție de numărul de persoane prezente în spațiul public, cu scopul de a nu periclita bună desfășurare a activităților instituției și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică”.
UPDATE 11:00 „Este normal să se aștepte o soluție de la Curtea Constituțională pentru a avea toate datele problemei”, a declarat, înainte de a intra în sala de judecată, Toni Neacșu, unul dintre avocații din dosar, care a argumentat că, în caz contrar, „decizia CCR nu va mai putea influența în niciun fel decizia” pronunțată de judecători.
UPDATE 10:57 Mai mulți susținători ai lui Dragnea s-au întâlnit în parcarea de la Teatrul Național.
UPDATE 10:49 Liviu Dragnea a ajuns la Curtea Supremă. El a fost flancat de jandarmi la intrare.
Mai mulți protestatari, dar și susținători ai șefului PSD s-au adunat în fața Curții Supreme, unde este așteptat astăzi Dragnea. În zonă sunt și numeroși jandarmi, care au montat garduri de protecție.
Protestul a fost anunțat pe Facebook, organizatorii acestuia precizând pe pagina evenimentuluică au notificat inclusiv Jandarmeria Capitalei cu privire la desfășurarea unei „adunări publice de susținere a Justiției Independente în fața corupților”.
„Timp de 2 ani am creat peste 15 evenimente la termenele acestui proces. Am fost prezenți pe ploaie, ninsoare, ger sau caniculă, iar unele au rămas memorabile. Iată că ultimul termen se apropie. Inculpatul Dragnea este obligat să vină să iși susțină ultima pledoarie, altfel este în defavoarea lui”, spun inițiatorii protestului.
De altfel, și în trecut, șeful PSD a fost întâmpinat de manifestanți când s-a prezentat în fața instanței la acest proces început pe fond la finalul lunii ianuarie 2017. La unul dintre termene, în octombrie 2017, prezența sa la Înalta Curte s-a lăsat și cu incidente. După ce la sosire Dragnea a fost întâmpinat de protestatari care i-au strigat „La pușcărie!” și i-au fluturat cătușe în față, la plecarea de la instanță Dragnea a ieșit escortat de bodyguarzi, aceștia fiind acuzați de agresarea unui ziarist.
Pe 21 iunie 2018, Dragnea, care are deja o condamnare definitivă în dosarul Referendumului, primea, în primă instanță, în acest dosar al angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Noua condamnare era primită cu urale de miile de manifestanți ieșiți în acea seară în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta față de modificările aduse de PSD-ALDE legilor justiției și codurilor penale.
Din octombrie 2018, dosarul a intrat în faza de apel, fiind apoi amânat pe parcursul a cinci termene de judecată.
Termenul de luni ar putea fi ultimul, după care instanța să rămână în pronunțare și să dea sentința într-o săptămână sau două. Este cel mai plauzibil scenariu, a explicat pentru HotNews.ro Toni Neacșu, unul dintre avocații din dosar. Strategia avocaților – vor cere un nou termen, până la decizia din 19 aprilie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.