Sari direct la conținut

Augustin Zegrean, despre amânarea procesului lui Dragnea: Un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt / Este o decizie de descalificare a justiției

HotNews.ro
Augustin Zegrean, Foto: Agerpres
Augustin Zegrean, Foto: Agerpres

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că decizia de luni prin care instanța supremă a amânat cu mai bine de o lună procesul lui Liviu Dragnea este una de descalificare a justiției din România, el subliniind că „un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt”. Zegrean consideră, de asemenea, că este o pasare a responsabilității între Curtea Constituțională (CCR) și Înalta Curte de Casție și Justiție (ICCJ).

Fostul președinte al Curții Constituționale a comentat, pentru HotNews.ro, decizia prin care completul de 5 judecători de la instanța supremă a amânat până în 20 mai procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Augustin Zegrean consideră că CCR și ICCJ își pasează responsabilitatea, neavând curaj să își asume o decizie, deși lucrurile în acest proces sunt clare. Mai mult, el se întreabă care mai este rolul completurilor de 5 și dacă nu cumva este o discriminare pozitivă în favoarea celor pe care trebuie să îi judece, adică a demnitarilor.

„Curtea Constituțională a amânat ca să vadă ce dă instanța supremă, iar instanța supremă a zis <>. În acest proces lucrurile sunt foarte clare, dar fiecare așteaptă ca celălalt să le declare neclare ca să scape el. Este sub nivelul la care ar trebui să se desfășoare lucrurile. Nu e în regulă ca 5 judecători să dea o astfel de decizie. Păi atunci de ce mai trebuie aceste completuri de 5 judecători? Și miniștrii, și parlamentarii, toți demnitarii ar trebui judecați de instanțele obișnuite, pentru că este o discriminare pozitivă în favoarea lor. Ei sunt judecați de 3 judecători la instanța de fond și de 5 la instanța de apel, iar oamenii obișnuiți sunt judecați în fond de un judecător și de doi în apel. De ce trebuie să beneficieze ei de 5 judecători, ca să poată învârti lucrurile mai bine?”, se întreabă Zegrean.

Fostul președinte al CCR mai spune că decizia dată astăzi „descalifică definitiv aceste completuri de 5, dacă mai era nevoie”, și, până la urmă, este „o decizie de descalificare a justiției”.

„Justiția nu ar trebui să se teamă. Au toate garanțiile procesuale și legale să nu se teamă de nimic și totuși se tem. Asta este înspăimântător, pentru că un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt”, subliniază Zegrean.

Scenariul său: CCR va decide că sunt nelegal constituite completurile de 3 judecători, iar la termenul viitor al procesului lui Liviu Dragnea magistrații vor trimite cauza spre rejudecare la completul de 3 judecători. Între timp, până când acele completuri specializate se formează și se reia procesul, faptele se prescriu.

„Nu au fost motive de amânare nici la CCR, nici la ICCJ. Nu vor să judece, clar, și nu vor să își asume răspunderea nici unii, nici alții”, este concluzia fostului șef al CCR.

Luni la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi urmat să fie, teoretic, ultimul termen al procesului angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare.

Dragnea a obținut însă o nouă amânare, următorul termen fiind stabilit pentru 20 mai. În 19 aprilie este așteptată o decizie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.

Liderul PSD a susținut din nou în fața magistraților instanței supreme că este „total nevinovat”, că dosarul său este unul politic și că dacă va fi menținută condamnarea la închisoare, ar vrea să știe pentru ce.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro