Sari direct la conținut

Legea pensiilor intră astăzi la vot în Camera Deputaților / Ce prevede legea și care este impactul bugetar – 8,4 miliarde de lei numai în acest an

HotNews.ro
Legea pensiilor intră astăzi la vot în Camera Deputaților / Ce prevede legea și care este impactul bugetar – 8,4 miliarde de lei numai în acest an

Legea pensiilor, care a fost respinsă de Senat, prima cameră sesizată, intră miercuri la vot în Camera Deputaţilor. Inițiatorul legii, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu, spunea că în acest an legea pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde de lei, în 2021 de 51 de miliarde de lei, iar în 2022 impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei. Legea ar urma să se aplice treptat din 1 septembrie, dată de la care Guvernul PSD promite majorarea punctului de pensie.

Proiectul legii pensiilor se află pe ordinea de zi a plenului, după ce marţi Comisiile pentru muncă şi juridică ale Camerei Deputaţilor au adoptat raportul.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, care a iniţiat proiectul, preciza luni că raportul va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, iar modificările făcute de comisii au vizat punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale a articolelor declarate neconstituţionale.

În urmă cu o săptămână, legea privind sistemul public de pensii nu a întrunit, în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a trece.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a asigurat însă pe români că în Camera Deputaților proiectul va fi aprobat, el susținând că legea este „bună” pentru pensionarii din România.

El a mai susținut că pensionarii nu vor fi afectați „sub nicio formă” de aceste întârzieri, dar va fi afectată cu siguranță munca de la casele de pensii. Întrebat dacă vor exista bani la buget pentru pensii, ministrul Muncii a răspuns: „Vom face în așa fel încât să fie bani”.

Ce prevede legea

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022.

Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, adică sumă aferentă valorii punctului de referință (VPR) nou introdus de 75 de lei plus majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții, preciza Olguța Vasilescu. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.

Lia Olguța Vasilescu susținea că nicio pensie nu va scădea și că vârsta standard de pensionare nu se va modifica. „În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urmă recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârstă standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet”.

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș.

De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri.

Printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Peste 8 miliarde de lei impact bugetar numai în acest an

Fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu spunea că Legea pensiilor va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.

„Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză”, declara Olguța Vasilescu la Digi24.

Și premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor,Eugen Teodorovici, au susținut în mai multe rânduri că există bani la buget pentru majorările prevăzute de legea pensiilor.

„Am auzit ieri un fost premier spunând că nu sunt banii prevăzuţi pentru anul 2020. Păi cum să-i prevăd? Avem buget anual. Anul acesta sunt prinse sumele, iar calculele făcute atunci când am făcut legea fiscal-bugetară până în 2021, acolo s-a luat în calcul acel impact bugetar pe care Legea pensiilor care e în Parlament îl prevede. Deci sunt luate în calcul sumele”, spunea Teodorovici.

Consultă aici raportul comisiei de reexaminare a legii pensiilor

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro