Sari direct la conținut

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheş susține că DNA i-a clasat dosarul de corupţie deschis în 2013

HotNews.ro
Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheş susține că DNA i-a clasat dosarul de corupţie deschis în 2013

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a susținut, luni, că DNA i-ar fi clasat dosarul deschis în 2013 pentru abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, acte de comerţ incompatibile cu funcția, instigare la abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă. Dosarul este trimis însă în judecată de DNA la Tribunalul Maramureș din septembrie 2018.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat pentru HotNews.ro că direcția va face marți precizări în acest caz.

Cătălin Cherecheș a susținut o conferință de presă în care a spus că DNA i-ar fi clasat dosarul, „confirmând” astfel nevinovăția pe care el și-a susținut-o în toți acești ani.

„Mi-am susţinut nevinovăţia, acum o confirmă şi ei: DNA a închis dosarul în care sunt cercetat de 6 ani. Vin în faţa băimărenilor, astăzi, manifestându-mi din nou încrederea în instituţiile judiciare din România”, a afirmat Cherecheş în conferinţa de presă în care şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 2020, potrivit Agerpres.

El a susținut că ordonanţa de clasare ar fi fost emisă de către procurorul DNA în 16 iulie, din lipsă de probe.

„Mă refer aici, în principal, la Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi la celelalte instituţii ale statului care se ocupă cu combaterea corupţiei. După cum bine ştiţi, în 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, mi-a deschis un dosar penal în care eram suspect în mai multe speţe, cum ar fi achiziţia de autobuze şi troleibuze pe care am făcut-o cu foarte mari eforturi pentru a reabilita sistemul de transport în comun din municipiul Baia Mare, pentru societatea Urbis, achiziţia de echipamente pentru locurile de joacă din municipiul Baia Mare, reabilitând 30-40 de locuri de joacă din municipiu, contractele pe care le-am avut cu societăţile Rosal şi Romprest pentru administrarea zonelor verzi în municipiul Baia Mare. (…) Am fost acuzat de următoarele fapte, pentru care, prin ordonanţă de clasare, emisă de către procuror în ziua de 16 iulie 2019, respectivele fapte, cum ar fi abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, acte de comerţ incompatibile cu funcţia, instigare la abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă, au fost clasate”, a susținut Cherecheș.

El a ţinut să „remarce profesionalismul, bunul simţ şi buna măsură” a celor de la DNA.

„Bănuiesc că nu mai sunt multe acuzaţii din perspectiva Codului Penal, în special din perspectiva actelor de corupţie, care se puteau face. (…) Vreau să constat încă o dată că, într-un final, cu toate plusurile şi minusurile, cu toate asperităţile, totuşi profesionalismul, bunul simţ şi buna măsură a celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie funcţionează. Am ajuns într-o astfel de situaţie în care, chiar dacă nimeni nu o să îmi dea înapoi timpul, nici nervii, nici sănătatea sau anii de viaţă irosiţi, am satisfacţia că vin în fața dumneavoastră ca nevinovat, certificat nevinovat de către Direcţia Naţională Anticorupţie în faţa dumneavoastră”, a mai susținut primarul din Baia Mare.

Totodată, el a mai spus că speră ca această clasare să aibă efect şi asupra celorlalte două dosare care îl vizează şi care se află pe rolul instanţelor.

„Bineînţeles că aceste clasări, respectiv anularea acestor acuzaţii are şi un efect asupra celor două dosare care se află pe rolul instanţelor, care au legătură cu aceste cazuri, cu aceste acuzaţii şi, bineînţeles, din septembrie, atunci când vom intra în dezbaterea acestor dosare, lucrurile şi acolo vor avea un alt deznodământ”, a mai spus primarul băimărean. Dosarul este trimis în judecată de DNA din septembrie 2018.

În mai 2016, Cherecheș Cătălin a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru luare de mită, în formă continuată. Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată de Tribunalul Cluj în 27 aprilie 2016, pe o perioadă de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a menţinut această hotărâre. Tribunalul Maramureş a prelungit, în 24 mai 2016, arestul preventiv al acestuia. Cătălin Cherecheş s-a aflat în perioada august – decembrie 2016 în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub control judiciar.

Cherecheş a fost reales, în urma ultimelor alegeri locale din 2016, în funcţia de primar al municipiului Baia Mare cu peste 70% din voturi, și a depus jurământul, însă a fost suspendat din funcţie prin ordin al prefectului judeţului Maramureş. În mai 2017, Curtea de Apel Cluj a admis contestaţia lui Cherecheş la o decizie a Tribunalului Cluj şi a decis ridicarea măsurii controlului judiciar, astfel că acesta a revenit la Primărie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro