Sari direct la conținut

Cumpănașu, Bruynseels și Ivan își depun duminică la BEC candidaturile la prezidențiale

HotNews.ro
Cumpănașu, Bruynseels și Ivan își depun duminică la BEC candidaturile la prezidențiale

Alexandru Cumpănașu, Ramona Buynseels, Cătălin Ivan și alți independenți își depun, duminică, la Biroul Electoral Central, candidaturile pentru alegerile prezidențiale, transmite Mediafax.

Alternativa pentru Demnitate Națională va depune duminică, la ora 12:00, la Biroul Electoral Central, semnăturile pentru candidatura lui Cătălin Ivan la alegerile prezidențiale. Fostul europarlamentar PSD a anunțat marți că intră și el în cursa pentru Cotroceni: ”Conceptul nostru de campanie se numeşte IVAN 24”. / UPDATE: 15:50 Cătălin Ivan şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale: A depus la BEC peste 235.000 de semnături

Tot duminică, la ora 18:00, la Biroul Electoral Central este așteptată și Ramona Bruynseels pentru a-și depune candidatura la prezidențiale.

Alexandru Cumpănașu va ajunge la sediul BEC, duminică, în jurul orei 22:00, pentru a depune semnăturile necesare pentru înscrierea în cursa pentru Cotroceni.

Candidații la alegerile prezidențiale își pot depune la Biroul Electoral Central candidaturile până duminică, 22 septembrie, ora 24:00.

Până acum și-au depus candidaturile la BEC Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Theodor Paleologu, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu și Viorel Cataramă, însă Biroul Central a respins candidatura acestuia din urmă, 94.000 de semnături fiind anulate deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

Potrivit declarațiilor candidaților, Iohannis a depus 2,2 milioane de semnături, Dăncilă aproape 1,5 milioane, Barna aproape 400.000, Paleologu 360.000, Cataramă peste 230.000, Hunor 266.000 și Diaconu peste 400.000.

Biroul Electoral Central a validat, până acum, candidaturile depuse joi, cea a liderului PSD Viorica Dăncilă și a prezidențiabilului PMP, Theodor Paleologu.

Ce urmează pentru candidați

Înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz, va fi decisă de BEC până pe 24 septembrie, notează Agerpres.

Cel târziu pe 25 septembrie pot fi formulate contestaţii în acest caz la Curtea Constituţională a României. Soluţionarea contestaţiilor trebuie să aibă loc până pe 26 septembrie.

Candidaţii pot renunţa la candidatură până pe data de 26 septembrie. Din 27 septembrie, candidaturile vor rămâne definitive. Ordinea pe buletinele de vot va fi stabilită de Biroul Electoral Central pe data de 29 septembrie prin tragere la sorţi.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va începe pe 12 octombrie şi se va încheia pe data de 9 noiembrie.

Votul în străinătate va începe cu două zile înainte de cel din ţară, care se va desfăşura pe 10 noiembrie la primul tur. În cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin, prima zi a votării în străinătate va fi 22 noiembrie. În ţară votul va avea loc pe 24 noiembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro