Europa Liberă. Silviu Predoiu: Cum influențează serviciile secrete politicul
Fostul șef al Serviciului de Informații Externe discută într-un interviu acordat Europei Libere despre evoluția serviciilor secrete după 1989, cum influențează ele viața politică și dacă există „acoperiți” în presa românească.
BIOGRAFIE
Silviu Predoiu are 61 de ani și a fost din 2005 până la pensionarea sa în 2019 adjunctul directorului Serviciului de Informații Externe (SIE) sau, altfel spus, șeful operativ al serviciului autohton de spionaj. Este absolvent de geologie și intră în SIE în 1990, după ce face școala de ofițeri de la Brănești (1987-1989), instituție care aparținea atunci Direcției de Informații Externe.
INTERVIU
Europa Liberă: Ați fost 30 de ani ofițer în spionajul românesc și îi cunoașteți atât pe vechii profesioniști, cât și pe cei noi. E adevărat că schimbarea de regim i-a făcut pe mulți să treacă în mediu privat?
Silviu Predoiu: „Am intrat într-o unitate SIE prima dată în februarie `90 și eram minoritari, eram câțiva cei noi veniți. Cam într-un an de zile s-a schimbat total imaginea din punct de vedere al personalului. Au plecat foarte mulți, pentru că nu s-au mai regăsit în ideea noului serviciu, care s-a schimbat foarte mult.”
Europa Liberă: Și cei care au plecat, au plecat să facă afaceri, să intre în politică, să intre în diplomație?
Silviu Predoiu: „Nu cred că a plecat niciunul cu intenția să facă afaceri sau politică. Pe de altă parte, Serviciul își antrenează personalul să lucreze cu oamenii: specialitatea unui ofițer de Informații Externe nu este informația, ci omul. Noi învățăm să cunoaștem omul. Și e nevoie de o anumită abilitate pentru așa ceva. Deci nu a plecat niciunul din Serviciu cu ideea de a intra în politică sau în afaceri, sau în diplomație. Au ajuns acolo pentru că au căutat zone în care se puteau regăsi cu abilitățile pe care le aveau: citirea oamenilor, înțelegerea lor, specularea vulnerabilităților, potențarea punctelor tari. Mi se pare că politica, diplomația, afacerile sunt medii în care te poți regăsi”.
Europa Liberă: Deci majoritatea ofițerilor de spionaj, în anii `90, s-au mutat din Serviciu în afara lui, apucându-se de alte lucruri?
Silviu Predoiu: Da, probabil că da. Deci repet: nu cred că a fost cu intenție. S-au regăsit în zone care presupuneau ca principală abilitate – comunicarea. N-am o statistică, n-am făcut o statistică, dar sunt puțini totuși cei despre care am auzit că s-au angajat ca funcționari în alte zone ale administrației publice. Știu colegi care s-au angajat în zona de resurse umane, rămânând și ei undeva într-o zonă a abilităților pe care le dobândiseră în calitate de ofițeri.
Citește interviul integral pe Europa Liberă.