Sari direct la conținut

Deputatul Dorel Căprar, inculpat de DNA în dosarul mitei de la PSD Arad

HotNews.ro
Dorel Căprar, Foto: Camera Deputatilor
Dorel Căprar, Foto: Camera Deputatilor

Deputatul PSD Dorel Căprar, lider al filialei Arad a social-democraților, a fost chemat vineri la DNA Timișoara pentru a i se aduce la cunoștință că a fost inculpat în dosarul șpăgilor care ar fi fost încasate de Direcția Regională de Drumuri Timișoara pentru PSD Arad, scrie Opinia Timișoarei.

Deputatul PSD Dorel Căprar a fost chemat din nou vineri la sediul DNA Timișoara, unde a fost audiat și în urmă cu o săptămână, iar astăzi procurorii i-au adus la cunoștință că a fost inculpat în acest dosar de corupție.

Potrivit anchetatorilor, parlamentarul este acuzat de: 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, două infracțiuni de complicitate la luare de mită, trei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În 17 decembrie, senatorul PSD de Caraș Severin Ioan Chisăliță a fost și el inculpat în acest dosar. El este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. De asemenea, este cercetat în acest dosar și deputatul PSD Florin Tripa, pe care procurorii DNA îl acuză de: 2 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 2 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cele mai multe acuzații sunt reținute în sarcina șefului PSD Arad, Dorel Căprar, care ar fi avut ultimul cuvânt în cazul numirii în funcții publice a unor persoane care, potrivit unui comunicat al DNA, „ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”.

În acest dosar vinerea trecută au fost audiați la DNA Timișoara și fostul vicepremier PSD Mihai Fifor, deputatul PSD Luminița Jivan și fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.

În acest dosar au fost reținute săptămâna trecută opt persoane, între care șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, consilier județean PSD și Cristian Horgea, soțul fostului prefect de Arad Florentina Horgea.

Potrivit deciziei de miercuri a magistraților instanței supreme, sunt plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile Cristian Ispravnic, șeful DRDP Timișoara, Cristian Hogea, șeful Agenției de Control și Încasare de la punctul de trecere a fontierei Nădlac II și vicepreședinte al filialei județene Arad a PSD, Elisabeta Miuțescu, angajată a Agenției de Control și Încasare de la punctul de trecere a fontierei Nădlac II, Mircea Lucaciu, șef la Departamentul Venituri al DRDP Timișoara, Cristian Dima, lucrător la cântar. Inițial, instanța hotărâse ca aceștia să fie cercetați sub control judiciar, dar decizia a fost atacată de DNA.

De asemenea, instanța supremă a dispus control judiciar pentru Vasile Alin Băeșan și Mirel Patriciu Pașcu, pe o durată de câte 60 de zile, până la data de 15 februarie 2020, inclusiv.

Decizia este definitivă.

Potrivit procurorilor, persoanele cu funcții de conducere ofereau protecție controlorilor de trafic contra unor sume de bani.

„În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi , în perioada 2016-noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, se menționa într-un comunicat al DNA.

De asemenea, conform procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timișoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. „De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, au mai spus procurorii DNA.

Procurorii mai susțin că șefii din cadrul DRDP Timișoara sau din alte instituții locale sau regionale, susținuți de partid în funcții, „ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”. „Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia”, mai arată procurorii.

Cum funcționa rețeaua

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-noiembrie 2019, Căprar a fost implicat, alături de Cristian Ispravnic, șeful D.R.D.P. Timișoara și Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.).

Potrivit DNA, posturile ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină lui Căprar.

Procurorii susțin că sumele de bani care ar fi fost negociate pentru ocuparea posturilor de controlor trafic ar fi fost între 4.000 și 10.000 de euro.

„În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid. De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută”, se arată în comunicatul DNA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro