Irakul decide expulzarea soldaților americani. Coaliția internațională anti-ISIS tocmai anunțase suspendarea operațiunilor
Parlamentul irakian a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spațiul aerian și maritim al țării în niciun scop, scrie Reuters. Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin pentru trupele irakiene. Anunțul vine pe fondul escaladării tensiunilor din regiune, la două zile de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american.
„Guvernul se angajează să revoce cererea Irakului de asistență din partea coaliției internaționale de luptă împotriva Statului Islamic”, se arată în document.
„Guvernul irakian trebuie să acționeze pentru a pune capăt prezenței trupelor străine de pe teritoriul țării și pentru a interzice utilizarea de către acestea a teritoriului, spațiului aerian și maritim, în orice scop”, se mai arată în rezoluție.
5.000 de militari americani sunt staționați în Irak. Mii de trupe americane au rămas în țară pentru a participa la lupta de la graniță împotriva așa-zisului Stat Islamic.
Irakul se află într-o situație dificilă fiind apropiat al Iranului vecin, dar și un aliat al SUA, notează BBC News. Însă guvernul privește atacul aerian american în care a fost ucis generalul iranian ca fiind o violare a suveranității și a termenilor prezenței coaliției internaționale.
Spre deosebire de legi, rezoluțiile Parlamentului nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi ceruse el însuși adoptarea unei decizii de către forul legislativ pentru a pune capăt prezenței militare străine.
Anunțul vine în contextul în care, tot duminică, Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.
Președintele Donald Trump a amenințat sâmbătă că Statele Unite vizează atacarea a 52 de obiective iraniene dacă Teheranul va ataca poporul sau ţinte americane ca răspuns la atacul cu dronă lansat de SUA în care fost a ucis comandantul militar iranian Qassem Soleimani în Irak.