Răspândirea „fake news” poate înrăutăți epidemiile precum cea cauzată de coronavirus (studiu)
Răspândirea „fake news”, incluzând dezinformări și sfaturi inexacte pe platformele social media, pot înrăutăți epidemiile precum cea cauzată de coronavirusul COVID-19 care se răspândește în prezent în China, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează Reuters.
Conform unei analize despre maniera în care răspândirea dezinformării afectează extinderea epidemiilor, oamenii de știință de la East Anglia University din Marea Britanie susțin că prevenirea propagării informațiilor false poate salva vieți.
„Când vine vorba de COVID-19, au existat foarte multe speculații, dezinformări și fake news care au circulat pe internet, despre originea virusului, ce îl cauzează și cum se răspândește”, a spus Paul Hunter, profesor de medicină și coautor al studiului.
„Dezinformarea înseamnă că sfaturile proaste pot circula foarte rapid și pot altera comportamentul uman în a lua riscuri mai mari”, a adăugat acesta.
În cercetările realizate, echipa lui Hunter s-a axat pe alte trei boli infecțioase: gripa, variola de maimuțe și norovirus. Însă acesta afirmă că rezultatele pot fi utile și în gestionarea epidemiei cauzate de coronavirusul COVID-19.
„Știrile false sunt fabricate fără nicio considerație pentru acuratețe și sunt adesea bazate pe teorii conspiraționiste”, a afirmat Hunter.
În studiile desfășurate, publicate vineri în publicații recenzate colegial, cercetătorii au creat simulări teoretice ale răspândirii bolilor analizate. Modelele create au luat în considerare studii privind comportamentul din viața reală, cum se răspândesc diferitele boli, perioadele de recuperare și recuperare, viteza și frecvența postărilor pe social media și propagarea informațiilor în afara acestor platforme.
Aceștia au mai luat în considerare și cum un nivel scăzut al încrederii în autorități e corelat cu o probabilitate mai mare de a crede în teorii conspiraționiste, cum oamenii interacționează în „bule informaționale” online și faptul că „îngrijorător, oamenii sunt mai predispuși să distribuie sfaturi proaste pe social media decât sfaturi bune din surse de încredere”, a mai spus cercetătorul.
Acesta a afirmat că rezultatele cercetărilor arată că o scădere cu 10% a răspândirii informațiilor nocive are un efect atenuant asupra severității unei epidemii, în timp ce o diminuare cu 20% are același efect pozitiv.