Ce trebuie să știm pentru un aer sănătos acasă
Ne-am refugiat în case în fața pandemiei. Acum, mai mult ca niciodată, ne petrecem foarte mult timp în interior, dar nu trebuie să ne concentrăm doar pe lupta de prevenție de noul coronavirus, ci trebuie să avem grijă și de alte aspecte ale vieții noastre. De la sănătatea mintală, alimentație, până la mișcarea regulată. Sunt multe lucruri pe care nu le conștientizăm sau poate nu le-am dat importanță prea mare: aerul din casă poate fi mai poluat decât cel de afară. Păi și ce e de făcut acum când suntem, într-un fel sau altul, constrânși să stăm cât mai mult acasa?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aerul din interior poate fi de două până la de cinci ori mai poluat decât cel din exterior. Așdar, să începem cu câteva informații de încălzire, care să ofere un context la această poveste:
- Aerul din interior poate fi la un nivel mult mai ridicat de poluare decât cel din exterior și e important să monitorizăm corect și să avem soluții de purificare.
- Praful, murdăria, tot ce înseamnă fum sunt suficient de mari sau suficient de colorate pentru a fi văzute cu ochiul liber. Există alte particule, aceste particule poluante – PM-uri -, care sunt atât de mici, încât nu pot fi detectate decât utilizând un microscop electronic. Particulele de 2,5 microni sunt particule inhalabile cu dimensiuni de 2,5 microni și mai mici. Cât de mic este ceva care măsoară 2,5 microni? Un singur fir de păr are 70 de microni, această dimensiune făcându-l, practic, de 30 de ori mai mare decât cea mai mare particulă fină poluantă.
- În sezonul rece, calitatea aerului atât din interior, cât și din exterior, este influențată și de poluarea ridicată din aer. Nivelul de poluare a aerului crește pe măsură ce temperaturile scad. Toamna și iarna se înregistrează cele mai mari valori de particule în suspensie, PM 10, PM 2,5, PM 1, pentru că emisiile poluate rămân aproape de sol, la nivelul de la care inhalăm aer pentru respirat.
- Primăvara și vara se intensifică alergiile, cauzate în special de polen în exterior și intensificate acasă de alergeni precum acarienii, fumul de la gătit, părul de animale, bacteriile sau virusurile.
- OMS atenționează faptul că, după hipertensiune și asocierea cu fumatul, poluarea aerului se află, în momentul actual, pe locul 3 în ceea ce privește contribuția la mortalitatea generală, în lume.
- Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt vulnerabili pentru că plămânii lor sunt în dezvoltare, iar țesutul pulmonar este mai sensibil în copilărie.
Nici afară, dar nici în casă. Ce e de făcut?
Având în vedere aceste date și faptul că pandemia o să ne modifice radical stilul de viață, nu există o soluție simplă prin care să respiri aer de munte la tine în living sau în jurul blocului. Evident, nu ne referim la cei care locuiesc deja în zone în care aerul este foarte curat. Și apropo, faptul că locuiești la munte, nu ai garanția unui aer curat. Poluarea din Brașov, de exemplu, este uneori cam la același nivel cu cea din București.
Bucureștiul era, înainte de pandemie, una dintre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană. Nici afară nu e bine, dar nici în interior. Și să nu vă gândiți că problema cu poluarea este un fenomen prezent doar în București. Puteți consulta rețeaua independentă de monitorizare a aerului Airly.eu pentru a vedea cum e situația în țară.
O soluție rapidă și bună ar fi să apelăm la un purificator care să ne ajute să avem un aer cât mai curat în locuință și să prevenim alte boli care ar putea apărea o dată cu expunerea la tot felul de alergeni și particule.
Bun, dar cum alegem un purificator de aer?
Sunt mai multe elemente care trebuie luate în calcul atunci când vă hotărâți să achiziționați un purificator. În afară de preț, brand, trebuie să ne uităm la câteva elemente de care să ținem cont, ele fiind enumerate în ordinea importanței:
1. Tehnologia de filtrare: este cel mai important aspect pe care trebuie să îl urmărească un cumpărător pentru că eficiența sistemului de filtrare afectează în mod direct rata de eliberare a aerului curat. Purificatoarele cu filtrare mecanică se caracterizează printr-o eficiență foarte ridicată, chiar aproape de 100%, datorită filtrelor multiple. Acest tip de purificatoare sunt complet ecologice și pot fi utilizate și în spații mici, slab ventilate, fiind 100% sigure pentru sănătate. Cele mai recomandate (și utilizate) filtre sunt:
– pre-filtru: capteaza cei mai mari poluanți (particule de praf, păr, păr/puf de animale etc). Acest filtru trebuie curățat din când în când pentru a fi siguri că particulele poluante nu restricționează fluxul de aer.
– filtru de carbon: are proprietăți excelente de absorbție, poluanții fiind prinși în porii filtrului și apoi reacționează cu carbonul, ceea ce îi împiedică să fie eliberați în aer. Filtrul de carbon elimină mirosurile neplăcute, gazele dăunatoare și compușii organici volatili.
– filtru HEPA: este filtrul cu eficiență foarte mare, folosit inclusiv în unități sanitare sau laboratoare. Este format din fibre microscopice, dens răspândite în toate direcțiile pentru a capta poluanții. Fibrele formează o foaie împăturită într-o serie de pliuri tip acordeon pentru a crește suprafața filtrului. Elimină particulele solide foarte mici.
2. CADR (rata de eliberare a aerului curat): este exprimată în m3/h și reprezintă volumul de aer curat eliberat de purificator în decurs de o oră.
3. Indicator nivel de alergeni/poluanți în timp real: pentru a ști cât de eficient este purificatorul tău, un astfel de indicator trebuie să fie prezent pentru a vedea nivelul de poluare din casa ta în momentul în care ai pornit aparatul, dar și cum se schimbă calitatea aerului pe măsură ce aparatul iși face treaba.
4. Conectarea produsului la o aplicație mobilă: astfel încât să poți monitoriza și controla calitatea aerului din casă de oriunde. Poți opri, porni, schimba modul de funcționare a purificatorului înainte de a ajunge acasă, astfel încât să fii întâmpinat de un aer purificat.
5. Diferite moduri de funcționare: în funcție de tipul de poluanți din interiorul casei, unele modele de purificatoare iși pot adapta modul de funționare pentru a curăța aerul eficient și în cel mai scurt timp posibil. De exemplu, purificatoarele Philips cu 3 moduri automate au setări de intensitate diferite în funcție de tipul de poluanți pe care îi detectează (ex: alergeni, mirosuri din bucătarie, compuși organici volatili).
6. Reglarea intensității ventilatorului/a zgomotului: pentru cei sensibili, există purificatoare dotate cu modul de funcționare nocturn care, odată activat, reduce viteza ventilatorului, nivelul de zgomot și intensitatea luminii ecranului. Nu ai vrea să îți zbârnie ceva în ureche în toiul nopții sau să ai flash-uri de lumină.
Recomandări de purificatoare de la Philips
Toate purificatoarele de aer Philips au aceeași tehnologie de filtrare în 3 etape, oferă utilizatorilor monitorizarea și purificarea în timp real a aerului din locuință. Datele referitoare la calitatea aerului pot fi urmărite în timp real, prin aplicația pentru smartphone Air Matters. Monitorizează continuu aerul și ajusteaza automat viteza ventilatorului când detectează o schimbare a particulelor.
Mai mult, purificatoarele de la Philips îndepărtează 99,97 % dintre particulele ultrafine de până la 0,003 um, de 800 de ori mai mici decât PM2,5. Aceştia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,3 microni.
Purificatorul de aer seria 4500iesteechipat cu tehnologia VitaShield îmbunătăţită, reduce eficient gazele nocive, cum ar fi formaldehida, COV şi mirosurile, şi le menţine la niveluri sigure.
De asemenea, modelul AC3055 asigură purificarea rapidă și eficientă prin noul sistem de circulare a aerului 3D cu fantă de evacuare a aerului elicoidală și curăță aerul dintr-o cameră de 20 metri patrăți în mai puțin de 8 minute.
Indiferent de modelul pe care îl alegi, important e să înțelegi că poluarea din interior există și este poate chiar mai periculoasă decât cea din exterior, chiar dacă casa este un loc în care, în mod normal, te simți în singuranță, un refugiu și aparent nimic rău nu ar putea să ți se întâmple.