Sari direct la conținut

Aurescu, despre relaţia România-Ungaria: Important este să nu transferăm în relaţia noastră perspectivele diferite asupra istoriei

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: AGERPRES
Bogdan Aurescu, Foto: AGERPRES

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a transmis omologului său ungar, Szijjarto Peter, la recenta lor întâlnire, la Bucureşti, că un aspect important este ca „perspectivele diferite asupra istoriei” să nu fie transferate în relaţia bilaterală, relatează Agerpres.

Aurescu a abordat relaţia România-Ungaria la dezbaterea online organizată de think-tank-ul american Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

Aurescu a vorbit de întâlnirea sa cu ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter.

„Am discutat în cadrul acelei întâlniri că putem avea abordări diferite asupra istoriei, o putem vedea din unghiuri diverse, dar important este să nu transferăm în relaţia noastră bilaterală, într-o manieră conflictuală, perspectivele diferite asupra istoriei. Putem să ne respectăm reciproc abordările asupra istoriei, asupra lucrurilor importante. Acesta a fost mesajul meu principal – să nu înrăutăţim relaţia bilaterală din aceste motive, pentru că trecutul este trecut, trebuie să ne uităm spre viitor, să ne dezvoltăm relaţia de parteneriat strategic şi noi asta ne dorim, în România. Suntem parteneri strategici din 2002, avem schimburi comerciale consistente, avem multe în comun în regiune şi vrem să dezvoltăm această relaţie în sens pozitiv”, a punctat vineri Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a fost întrebat, în cadrul dezbaterii online, de programele de dezvoltare economică dezvoltate de Budapesta în anumite regiuni ale României.

„Vrem să facem un acord pentru a stabili parametrii acestui program. Pentru a fi acceptabil pentru România, acest program ar trebui să intre sub legislaţia UE ce priveşte competiţia şi ajutorul de stat, să nu fie discriminator şi să fie aplicabil pentru toţi cetăţenii României, indiferent de originea etnică şi să fie aplicat pe întreg teritoriul României, nu doar într-o parte a României. Avem promisiunea părţii ungare că vom primi un draft al acordului, pentru a porni negocierile”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Reamintim că Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a lansat vineri, un atac virulent la adresa președintelui Klaus Iohannis pe care l-a calificat ca fiind „un politician extremist antimaghiar”

, la doar câteva ore după ce șeful statului a anunțat că trimite CCR o lege care prevedea deschiderea unui punct de frontieră cu Ungaria.

„Din păcate Președintele Romaniei este un politician extremist antimaghiar. Implică încontinuu Ungaria si guvernul ungar în campania electorala din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intentionat relației ungaro-romane si nu se sfiește să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât și pentru români. Trecerile de frontieră deschise la granița celor două state nu sunt doar simbolice, au și o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunitățile care trăiesc la granița celor două state, respectiv înlesnesc viața de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Veto-ul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenționată a apropierii celor două națiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relațiilor bilaterale, deoarece aceasta este și în interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și în Ținutul Secuiesc”, a scris Szijjarto, pe Facebook.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro