UPDATE România, pe lista celor șapte țări din UE în care evoluția epidemiei de COVID-19 provoacă „o mare îngrijorare”
Șapte țări din Uniunea Europeană – Spania, România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Cehia și Malta) se confruntă cu o evoluție a epidemiei de Covid-19 care stârnește o „mare îngrijorare” și cu riscuri crescute de mortalitate, a afirmat joi Centrul European de prevenție și control al bolilor (ECDC), citat de AFP.
Potrivit unui nou raport de evaluare a riscurilor al agenției europene însărcinate cu supravegherea epidemiilor, aceste țări afișează „o proporție mai ridicată de cazuri grave sau de internări” și cu o creștere a mortalității „deja observată” sau care „ar putea în curând să fie”.
Îngrijorarea față de aceste șapte țări provine în special din faptul că avansul epidemiei vizează persoanele în vârstă, în condițiile în care alte țări europene se confruntă în special cu creșterea cazurilor de Covid-19 la adulțiimai tineri, deci cu risc mai scăzut.
Această situație privește Marea Britanie și 12 țări din UE (Franța, Austria, Danemarca, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Potugalia, Slovacia, Slovenia, Belgia și Suedia), potrivit agenției europene, care are sediul în Stockholm.
Dar, în ultimele zile, majoritatea țărilor din această categorie „par se se apropie de criterii de clasificare ca mare îngrijorare”, în special din cauza noilor cazuri la persoane în vârstă, subliniază ECDC.
În fine, sunt considerate într-o situație stabilă restul țărilor europene, unde riscul este „slab” pentru populația generală și „moderat” pentru persoanele în grupe de risc: Germania, Italia, Polonia, Finlanda, Cipru, Grecia, Lituania și Norvegia.
ECDC subliniază că în UE „vulnerabilitatea populației rămâne ridicată” iar datele disponibile sugerează că nivelul de imunitate al populației este sub 15% în majoritatea regiunilor UE și în Regatul Unite.
„Ce observăm în majoritatea țărilor, nu doar în Spania, este că o mare majoritate a contaminărilor actuale sunt datorate reuniunilor private, cum ar fi mesele de familie sau tot felul de reuniuni cu prietenii sau rudele”, a subliniat într-o conferință de presă directoarea ECDC, Andrea Ammon.
Șefa ECDC a refuzat în schimb să ceară închiderea generală a magazinelor, restaurantelor sau barurilor. „Acest lucru depinde de modul în care este posibil să se asigure măsurile de bază” de distanțare socială în aceste spații, a afirmat ea.