Sari direct la conținut

Ce se întâmplă cu condamnații României fugari în Italia? Legea italiană a fost schimbată/ Explicațiile lui Stelian Ion

HotNews.ro
Alina Bica (foto arhiva), Foto: Agerpres
Alina Bica (foto arhiva), Foto: Agerpres

​Dragoș Săvulescu, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare, Mario Iorgulescu, trimis în judecată după ce a provocat un accident soldat cu moartea unui tânăr, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare sau fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, sunt fugarii celebri aflați în Italia, pe care România încearcă să îi aducă în țară pentru a-și ispăși pedepsele. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat vineri că legea italiană a fost schimbată în privința condițiilor de extrădare.

Tot mai multe persoane care au fugit din România înainte sau imediat după condamnarea lor s-au predat în Italia, pentru a beneficia de legea penală mai favorabilă din această ţară. Printre acestea – Dragoş Săvulescu, condamnat la 5 ani şi jumătate închisoare, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, pe care instanţele italiene au refuzat să o extrădeze în România și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.

Noua lege din Italia, care ar urma să intre în vigoare în această lună, prevede că instanța de apel poate refuza predarea persoanei căutate care este cetățean italian sau cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene, rezident în mod legitim și efectiv pe teritoriul italian de cel puțin cinci ani.

  • „Autoritățile italiene au primit solicitări repetate pentru o discuție bilaterală, a fost o perioadă de instabilitate acolo, însă trebuie să vedem că de curând a fost adoptată în Italia, o chestiune colaterală, s-a creat de-a lungul timpului o rețetă pentru unii fugari. Acum, legea italiană adoptată în 5 februarie prevede o condiție obligatorie de ședere de 5 ani pentru a obține statutul de rezident.
  • Avem cazuri cu nume de rezonanță, care scandalizează opinia publică, ne interesează să-i aducem pe toți și se lucrează intens, inclusiv pe cale diplomatică”, a declarat Stelian Ion, într-o conferință de presă.

Întrebat despre Alina Bica, în cazul căreia, potrivit avocatului acesteia, o instanță din Bari a respins predarea în România, Stelian Ion a spus că nu are informații despre rămânerea definitivă a sentinței.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica – condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender – a rămas cu această pedeapsă, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a respins, în 13 ianuarie, ultima cale extraordinară de atac. Alina Bica se află în Italia, unde încearcă să împiedice procedura de extrădare în România, prin acțiuni în instanță, iar avocatul acesteia anunța că o instanță din Bari a decis că ea poate executa pedeapsa în Italia.

Dragos Săvulescu – mandat european de arestare emis de Curtea de Apel București. Autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia. Totodată, instanța italiană a dispus suspendarea executării pedepsei. În 9 februarie 2019, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la FC Dinamo, a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru ca aceștia să pună în aplicare sentința de cinci ani și șase luni de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, în care a fost condamnat și Radu Mazăre. În 19 ianuarie, reprezentanți ai Poliției Române declarau pentru HotNews.ro că omul de afaceri Dragoş Săvulescu s-a predat autorităților din Napoli și se află în custodia Poliției italiene. Ulterior, el a fost pus în libertate.

Mario Iorgulescu – mandat european de arestare emis de Tribunalul București. Procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. În august 2020, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. În septembrie 2018, Iorgulescu a provocat un accident rutier în care și-a pierdut viața un tânăr. Imediat după accident, Mario Iorgulescu a fost dus de familia sa la o clinică din Italia.

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020, după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. De asemenea, în 8 februarie Tribunalul București a decis că poate începe judecata în dosarul Black Cube, în care fostul colonel SRI a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni vizând spionarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi. Recent, fostul ofițer SRI s-a predat autorităților din Bari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro