Doar 4 perne pneumatice de salvare în dotarea ISU, în toată țara. Ministrul de Interne: Este inadmisibil. Raed Arafat va da explicații publice de ce nu au achiziționat aceste perne până acum
Doar patru perne pneumatice sunt în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență la nivel național, ceea ce „este inadmisibil”, afirmă ministrul de Interne, Lucian Bode. El a făcut aceste declarații în contextul tragediei de la Constanța, unde o femeie a murit după ce a căzut de la etajul 6, din locuința cuprinsă de flăcări, sub privirile pompierilor. Tragedia a scos la iveală că ISU Constanța nu mai are în dotare din 2015 o pernă pneumatică, iar în tot orașul există doar o autoscară pentru intervenția la înălțime.
„Este inadmisibil ca inspectoratele pentru situații de urgență să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică (…) Sunt doar 4 astfel de perne la nivel national. Este inadmisibil”, a declarat, miercuri, Lucian Bode.
El a spus că s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Departamentului pentru Situații de Urgență, cărora le-a cerut să fie începută „de urgență” achiziția unor astfel de echipamente „absolut necesare” pentru toate inspectoratele. Bode a precizat că o astfel de pernă pneumatică costă în jur de 40.000 de euro, iar achizițiile pot fi făcute din fonduri europene.
Întrebat dacă a discutat și cu șeful DSU, Raed Arafat, despre lipsa acestor dotări, Bode a răspuns: „Cu dânsul am vorbit și dânsul va da explicații publice de ce nu au achizionat aceste perne pneumatice până acum”.
Lucian Bode a mai spus că așteaptă „cât mai repede cu putință” rezultatele anchetelor declanșate de ISU Dobrogea și IGSU privind intervenția pompierilor de la Constanța.
- „Unul din motivele pentru care am trimis acolo echipe de control este și acesta al neconcordanțelor. Am văzut prima comunicare a ISU, apoi a venit altă comunicare, cu neconcordanțe în ceea ce privește timpii. Ancheta le va lămuri.
- Este puțin important ce explicații îmi dau ei mie, este foarte important ce explicații vor da în fața echipelor de anchetă pentru că, așa cum știți, a fost deschisă o anchetă penală și vor trebui să dea explicații cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat și să trimită în timp”, a mai afirmat ministrul de Interne.
Reamintim că o femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință. Pompierii veniți la fața locului nu aveau însă nici autoscară și nici o saltea pe care femeia să poată sări, așa că au privit neputincioși cum femeia a căzut, în timp ce încerca să coboare pe zidul blocului, din balcon.
Explicațiile ISU Constanța: autoscara a trebuit adusă de la 8 kilometri distanță, iar saltea nu există în dotarea pompierilor. Inițial, ISU Dobrogea a transmis că autoscara, care fusese adusă de la un alt detașament de pompieri, aflat la 8 kilometri depărtare, a ajuns după 13 minute la incendiu și după exact 2 minute de la momentul la care femeia a căzut în gol. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini care arătau că autosacara, filmată de la bordul unui autoturism, a ajuns de fapt cu 14 minute mai târziu decât comunicase ISU.