Industria băuturilor, principalul susținător al implementării sistemului garanție-returnare în România
Asociația Berarii României și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare s-au reunit în Alianța Producătorilor de Băuturi din România pentru a răspunde cerințelor legislației UE și ale țării noastre privind responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) pentru industria băuturilor cu privire la introducerea unui sistem garanție-returnare (SGR) eficient în România. Implementarea acestui sistem cât mai curând este esențială pentru România.
„În ultimi doi ani, Alianța a studiat aplicabilitatea la condițiile economice și operaționale din România a celor mai bune practici din sistemele de garanție-returnare care funcționează cu succes la nivel european și mondial. Astfel, a propus cum ar trebui să funcționeze un sistem eficient care să îndeplinească țintele naționale și europene”, spune Alice Nichita, Președinte Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.
„Alianța Producătorilor de Băuturi își asumă pe deplin cerințele din legislația României si legislația UE privind responsabilitatea extinsă a producătorului care impune obligația industriei noastre pentru colectarea, reciclarea și refolosirea ambalajelor de unică folosință. În dialogul cu autoritățile și cu celelalte părți implicate în implementarea acestui sistem am dovedit și continuăm să dovedim că punem în centrul activităților noastre respectul pentru mediul înconjurător și pentru nevoile consumatorilor. Mizăm și în continuare pe acest dialog constructiv, astfel încât să avem cât mai rapid posibil sistemul reglementat printr-un act normativ”, declară Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.
Cum funcționează un sistem garanție-returnare eficient?
SGR este un sistem în care consumatorul va plăti o garanție de 0,50 RON, valoarea propusă în proiectul de Hotărâre de Guvern, atunci când va cumpăra orice băutură de la comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să-l ducă în orice punct de returnare organizat de comercianți. În schimbul ambalajului va obține pe loc rambursarea integrală a garanției.
„Industria băuturilor va fi responsabilă, în conformitate cu legislația REP si a propunerii de Hotărâre de Guvern, cu acoperirea costurilor de funcționare a SGR pe baza principiului costurilor nete, precum și cu acoperirea costurilor inițiale legate de investiția în infrastructura operațională a SGR. Entitatea care va administra sistemul va fi o companie organizată ca o societate pe acțiuni care nu va acorda dividende, ci le va investi în eficientizarea sistemului”, continuă Alice Nichita, Președinte Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.
„Înființarea acestei entități va fi posibilă numai după adoptarea legislației. Până când Hotărârea de Guvern nu va stabili regulile și condițiile în care va funcționa sistemul, noi nu putem derula toate celelalte operațiuni de implementare a lui în calitate de administrator. În plus, industria băuturilor va acoperi integral costurile de implementare a sistemului, costuri care nu sunt deloc mici, dar pe care ni le asumăm pe deplin. Doar anul trecut, nivelul investiției în acest sistem din partea industriei noastre s-a ridicat la peste 250 de mii de euro. Suntem pregătiți să ne asumăm partea noastră de investiții și ne angajăm să o susținem pe termen lung”, încheie Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.
Angajamentul industriei de băuturi rămâne ferm pentru a depune toate eforturile pentru implementarea unui sistem garanție-returnare profesionist, transparent, eficient, adaptat țării noastre și care să ducă la creșterea ratei de colectare și reciclare pentru României.
Articol susținut de Asociația Berarii României și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare