FOTO 11 Mistere antice pe care s-ar putea să nu le elucidăm niciodată (I)
Strămoșii noștri au construit orașe uluitoare și au sculptat în piatră opere de artă fascinantă însă adesea metodele și motivele lor s-au pierdut în negura timpului.
Aceste imagini dezvăluie munca lor extraordinară dar și faptul că multe întrebări rămân încă fără răspuns la câteva mii de ani după ridicarea monumentelor.
Care este semnificația pietrelor de la Carnac?
Sunt acești monoliți rămășițele pietrificate ale unei legiuni romane transformate în piatră de vrăjitorul Merlin? Cel puțin asta susțin legendele locale însă adevărul ar putea fi la fel de fascinant.
În apropierea satului Carnac din Bretania, regiune din nordul Franței, o zonă vastă de aproximativ 40 de hectare este locația finală a aproximativ 4.000 de megaliți care se întind până în zare. Unele pietre sunt plasate în linie, altele în cercuri și unele deasupra altora pentru a forma morminte. Aceste „armate” din piatră sunt opera oamenilor din Neolitic care au trăit în urmă cu aproximativ 5.000-6.5000 de ani în urmă.
Ele reprezintă dovada ingeniozității acestor oameni ce au trăit înaintea celților și care au transportat aceste bucăți din piatră uriașe pe o distanță de până la 50 de kilometri și le-au plasat cu atâta precizie. Și mai surprinzător când te gândești că megaliții sunt de dimensiuni diferite, cel mai înalt având 6,5 metri.
Însă de ce au depus strămoșii noștri eforturi atât de mari pentru a crea acest aranjament? Este o întrebare pe care istoricii și oamenii de știință o analizează de mult timp. Un cercetător afirmă că acestea erau un fel de dispozitiv antic de detectare a cutremurelor în timp ce alții spun că ele sunt temple pentru a onora strămoșii celor care le-au construit sau un fel de calendar sau dispozitiv astronomic.
Este posibil și ca rolul lor să se fi modificat în decursul celor 1.000 de ani cât a durat aranjarea lor așa că s-ar putea să nu avem un răspuns cert niciodată. Ceea ce este însă sigur e că acestea sunt cu adevărat spectaculoase.
FOTO: Jean-Pierre De Mann / robertharding / Profimedia Images
Ce s-a întâmplat cu oamenii din Angkor Wat?
În 1860 exploratorul francez Henri Mouhot își croia drum prin jungla din Cambodgia când a descoperit un templu magnific ascuns printre copaci. Doar o mână de călugări budiști și agricultori trăiau acolo și nu știau nimic despre istoria orașului.
Istoricii au reușit de-a lungul anilor să reconstituie istoria unui imperiu măreț care a dominat zona între aproximativ 800 și 1.400 e.n. Însă atunci de ce a fost lăsat Angkor Wat lăsat să cadă în paragină în secolul XV? Știm că templul a fost doar o mică parte a unui oraș uriaș și că a fost locuit de o populație indigenă hindusă numită khmeri. Templul principal este decorat cu imagini cu bătălii și legende scrise în sanscrită.
Aceste legende spun poveștile unor regi măreți venerați ca zei și creditați cu construirea structurilor imense. Imaginile din satelit arată că restul orașului, acoperit acum de junglă, conținea sute de locuințe mai simple, terenuri arabile și canale care le legau între ele.
Însă prăbușirea orașului a fost una rapidă. Bătăliile din secolul XV dintre vietnamezi și thailandezi s-au dovedit devastatoare pentru khmeri. Însă și alți factori ar fi putut juca un rol în decăderea mărețului imperiu. Au încetat khmerii să creadă că regele lor este un zeu după o trecere de la hinduism la budism, lucru care să fi cauzat disoluția unității sociale? Au tăiat prea mult din junglă, provocând astfel involuntar și deteriorarea terenurilor folosite pentru cultivarea hranei?
Nu știm însă cert este că până în 1450 Angkor Wat devenise aproape un oraș-fantomă.
FOTO: Flickr / Dennis Jarvis
Este Göbekli Tepe Grădina Edenului?
Marile piramide de la Giza au fost construite în urmă cu 4.500 de ani iar Stonehenge cu 500 de ani înaintea lor. Impresionant dar gândește-te la construirea unui oraș cu 7.000 de ani mai devreme decât ridicarea acestora. Göbekli Tepe, aflat pe teritoriul actual al Turciei, a fost construit în urmă cu atât de mulți ani în evoluția civilizației umane încât i-a făcut pe unii să speculeze că aceasta ar putea fi locația Grădinii Edenului.
Într-o perioadă în care mamuții și smilodonii (tigrii cu dinți sabie) cutreierau încă Pământul, acești oameni preistorici construiau temple elaborate cu gravuri frumoase.
Aflat pe o creastă din sud-vestul Turciei, acest sit uriaș a fost excavat doar într-o mică proporție. Până acum au fost descoperiți 43 de monoliți din calcar și ziduri din piatră care ar fi putut aparține unor temple. Zona era probabil împădurită și clima temperată în acea perioadă așa că oamenii foarte probabil duceau o viață de vânători-culegători.
Acest sit extraordinar a fost construit înainte de descoperirea roții, a uneltelor de mental, a pânzei și înainte de domesticirea animalelor.
Însă ar putea fi Göbekli Tepe locația faimoasei Grădini a Edenului din Cartea Genezei? Biblia nu face referire la structuri construite și afirmă că Adam și Eva au fost izgoniți și nu li s-a permis să se întoarcă. Cu toate acestea vârsta extremă a Göbekli Tepe îl face cel mai vechi sit construit de oameni descoperit până acum.
FOTO: Flickr / TVCultureNL
Ce s-a întâmplat cu Piramida Înclinată?
Știm cu toții cum ar trebui să arate piramidele: o bază pătrată mare cu linii drepte care se înalță înspre un punct perfect. Dar ce să credem despre această piramidă egipteană timpurie care are o înclinație de două treimi înspre vârf?
Construită în timpul faraonului Sneferu, Piramida Înclinată ne oferă indicii cruciale despre modul în care aceste morminte antice au fost construite inițial. Piramida are o bază pătrată și o înălțime de 105 metri cu două compartimente interne conectate de un coridor îngust. Exteriorul arată că partea sa inferioară a fost construită în stilul obișnuit al piramidelor însă ceva i-a făcut pe constructori să schimbe subit unghiul de înclinare al acesteia?
Poate că moartea subită a persoanei pentru care a fost construit mormântul a însemnat că acesta a trebuit terminat rapid. La fel de posibil ar fi ca prăbușirea unei alte piramide să îi fi făcut pe constructori să își dea seama de o eroare de proiectare.
Sau a fost Piramida Înclinată doar un prototip, un mod de a învăța lecții prețioase care au fost folosite pentru ridicarea piramidelor desăvârșite ce au venit după ea?
FOTO: Panthermedia / Profimedia Images
Ce vor să simbolizeze Pietrele Picților?
Sute de pietre misterioase gravate cu simboluri stilizate și enigmatice pot fi găsite în întreaga Scoție de la insulele vestice până în estul țării. Acestea au fost datate la 500-900 e.n. și nimeni nu știe cu exactitate ce vor să reprezinte simbolurile gravate pe acestea. Unele sunt în mod evident animale și păsări, reale sau imaginate, în timp ce altele înfățișează obiecte folosite în viața cotidiană precum piepteni sau oglinzi.
Alte obiecte nu arată ca niciunele pe care le cunoaștem astăzi însă aceleași simboluri stranii se repetă mereu iar picții, populația care a trăit înaintea scoțienilor în teritoriul aflat la nordul zidului construit de împăratul roman Hadrian în Anglia, sunt la fel de misterioși ca pietrele pe care le-au sculptat. Aceștia nu au avut niciun sistem de scriere cunoscut așadar putem încerca să ghicim doar ce înseamnă desenele.
În jur de 50 de simboluri apar în mod repetat și în general sunt plasate în perechi. Acestea reprezintă somoni, căprioare, gâște și monștri mitologici. Alte reprezentări înfățișează semiluna, tije în formă de V, un piaptăn și oglindă și un disc dublu cu o tijă în formă de Z. Pietrele ar putea fi pietre de hotar sau morminte, simbolurile reprezentând cupluri căsătorite sau clanuri.
Ele ar putea fi de asemenea o formă de declarații politice împotriva creștinismului, o religie care se răspândea în Insulele Britanice în perioada respectivă. O altă variantă ar fi că simbolurile sunt o formă de scriere pe care nu o putem interpreta. Este posibil să nu aflăm niciodată sensul lor adevărat sau modul de viață al creatorilor lor misterioși.
FOTO: Ivan Vdanov / Alamy / Profimedia Images
(Sursă: MSN)