Turiști români care merg în Grecia, la coadă câteva ore la vama Kulata- Promachonas / Reacția Ministerului de Externe
Zeci de români care au plecat în vacanță în Grecia au semnalat sâmbătă că au fost nevoiți să aștepte la coadă timp de câteva ore la punctul de trecere a frontierei Kulata- Promachonas. Ministerul român de Externe spune că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, operațiunile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu au completat înainte formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form). MAE mai spune că a cerut autorităților elene „să găsească soluții în cel mai scurt timp” care să permită fluidizarea traficului, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare”.
Mai mulți români au semnalat, pe pagina de Facebook Forum Grecia, că au stat ore în șir la frontiera dintre Bulgaria și Grecia.
- „Bună ziua, știu că este alegerea noastră să vizităm Grecia și trebuie să ne supunem cerințelor dar … ceea ce se întâmplă acum in vama Promachonas este o dovadă de lipsă de respect pentru turiști. Am ajuns in vama la 8.00 și sunt sute de mașini în față. Nu se testează nimic în acest moment, dar fiecare mașină petrece minute bune la ghișeu”, a scris unul dintre turiști.
El a postat și fotografii cu cozile de mașini, precizând că după 4 ore de așteptare, mai are vreo 2 ore de stat.
- „Bătaie de joc la cote maxime, vaccinat, PLF completat, am ajuns în coada în jur de ora 13, iar pana în momentul de fata nici nu am ajuns la Omv-ul de la granița, deci mai am de așteptat cel puțin 3 ore. Am înaintat aproximativ 1,5 km în 4 ore și ceva. Problema este ca aceasta coada s-a mărit foarte mult, mi-am luat un punct de reper de unde am preluat eu coada, dar în momentul de fata coada este cu mult în spatele acelui punct de reper, nu se mai vede cu ochiul liber”, a scris o altă persoană.
MAE, apel la turiști să completeze cu cel puțin 24 de ore formularul PLF
Ministerul de Externe a transmis sâmbătă seară că Ambasada României la Atena a cerut autorităților elene „să găsească soluții în cel mai scurt timp care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare”. De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic au mers la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.
MAE spune că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.
În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Grecia au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Formularul se completează accesând pagina de internet – https://travel.gov.gr.
Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.
Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia de COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a ministerului privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.
Reguli de călătorie în Grecia
Grecia și-a revizuit condițiile de intrare în țară pentru turiști, astfel că pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.
Intrarea este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
- Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
- Prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
- Prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.
Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.
Deocamdată, aceste reguli sunt valabile până în data de 7 iunie 2021.
Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi consultate aici