Ce facem cu bucătăria? Soluții accesibile pentru o bucătărie cât mai practică
Ne petrecem în bucătărie aproape un sfert din viață, așa că este logic să ne dorim ca ea să fie cât mai practică. Chiar dacă cei mai mulți dintre români se declară mulțumiți de locuințele în care stau, își doresc totuși să facă îmbunătățiri, care să le sporească gradul de confort. De altfel, dacă ar avea 15.000 de lei disponibili, românii ar investi în locuință și în educația copiilor sau a nepoților, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research la inițiativa Provident Financial România.
Banii pentru îmbunătățiri pot fi economisiți în timp, punând deoparte o mică sumă în fiecare lună. Când lucrările nu suportă amânare și nu ai suficiente resurse în bugetul de economii, o soluție poate fi de a recurge la un împrumut. Există diferite soluții de finanțare în piață, dar alegerea unui partener care să te ajute să îți îndeplinești dorințele trebuie făcută cu responsabilitate și doar după o analiză amănunțită. Trebuie să fii conștient că orice credit are avantaje, dar și dezavantaje și, mai ales, trebuie să înțelegi ce efecte pot avea asupra ta, deci pregătește din timp o listă de întrebări pe care să le adresezi înainte de a lua o decizie și care să te ajute să compari ofertele.
Interesează-te și de creditul ProviSenior – lansat recent de Provident, una dintre cele mai mari IFN-uri de credite de consum din România, prin care persoanele eligibile beneficiază de o reducere de 10 puncte procentuale față de dobânda standard, dar și de o asigurare gratuită de viață și de accidente. Deși Provident nu este cea mai ieftină opțiune din piață, poate fi un partener bun pentru tine. Pune toate întrebările care să te ajute să înțelegi oferta, dar și condițiile de rambursare anticipată. De asemenea, este important să întrebi ce soluții ai dacă nu poți plăti la timp ratele. Când toate aceste aspecte îți sunt clare, împrumută cu responsabilitate: este prudent să iei doar suma care îți trebuie, indiferent cât de tentant ar fi să ceri suma maximă care ți se poate acorda.
O mică lucrare de reamenajare a bucătăriei nu trebuie să fie neapărat costisitoare. Iată câteva idei utile pentru a-ți face bucătăria mai practică.
Simplificare și reorganizare
Ca și restul casei, bucătăria poate suferi din cauza aglomerării de obiecte și culori, iar prin trierea lor creezi spațiu și simplifici modul de lucru. Analizează rostul fiecărui obiect și elimină-le de pe blat pe cele pe care nu le folosești zilnic. Redu numărul dublurilor (nu folosi cinci site, patru polonice, opt castroane) și scapă de cele utilizate mai rar de o dată pe lună. Păstrează mai degrabă obiectele din aceeași serie ori set, pentru unitate vizuală. Depozitează la înălțime obiectele sezoniere și lasă cel mai aproape lucrurile pe care le folosești în mod curent. Renunță la magneți și la rețetele prinse pe frigider, care aglomerează vizual camera. Pe cele pe care le păstrezi grupează-le în cutii sau pe tăvi – inclusiv în frigider – și îți va fi mai ușor să le folosești și să menții curat locul în jurul lor. Mai puține lucruri înseamnă mai mult spațiu și o bucătărie mai ușor de întreținut.
Blat de lucru în seria chiuvetă / aragaz / frigider
Amplasarea electrocasnicelor trebuie să urmeze fluxul de lucru și să-ți asigure spații în triunghiul frigider – chiuvetă – aragaz. Trebuie să ai măcar 40 cm de blat între elementele din această serie, pentru a putea pregăti în siguranță ingredientele pentru gătit. Dacă nu ai acest spațiu, folosește un tocător de 30 cm x 40 cm, pe care să îl așezi pe chiuvetă sau aragaz, pe care să îl muți succesiv și să îl folosești drept blat de lucru. Găsești așa ceva în piață ori la magazinele cu obiecte pentru bucătărie.
Depozitare cu rafturi ajutătoare
Când spațiul din dulapuri este insuficient ori greu accesibil din cauza adâncimii, folosește rafturi ajutătoare care îți permit să suprapui obiectele fără să-ți reducă accesul ori coșuri agățate de raftul de sus. Așa crești spațiul pentru depozitare și vezi ușor ce ai adăugat. Poți folosi inclusiv fața interioară a ușilor, de care să prinzi cu pioneze rețetele pe care le folosești frecvent. Astfel de rafturi sunt ieftine, se găsesc în magazinele mari de amenajări și pot fi din metal, plastic tare sau lemn.
Iluminarea blatului și a bucătăriei
Lumina face spațiul să pară mai mare și mai curat. Montează ușor un sistem de iluminat pentru blatul de bucătărie, prinzând o bandă cu leduri de partea de jos a dulapurilor suspendate. Poți folosi inclusiv o bandă alimentată cu baterie, dacă nu ai suficiente prize pentru a o conecta. Pe aceeași idee a spațiului mărit prin iluminare, asigură-te că ai suficientă lumină din plafon. Alege becuri suficient de puternice și evită lumina galbenă, optând în loc pentru becuri LED cu lumină neutră albă. Ca să ai așa ceva, urmărește ca temperatura luminii înscrisă pe ambalaj să fie de 2.800 – 3.000 K (grade Kelvin).
Recondiționarea rapidă a mobilei Mobila de bucătărie are nevoie de o împrospătare o dată la câțiva ani. Mobilierul de bucătărie poate ajunge la un preț amețitor, așa că este mai simplu și mai ieftin să-l recondiționezi pe cel pe care îl ai. Îi îmbunătățești aspectul vopsind ușile și schimbând mânerele sau poți îmbrăca fronturile în autocolant.
Chiar dacă este mediu umed și plin de vapori, există vopsele care să-ți schimbe aspectul mobilei și să reziste în timp.
Sursa foto: Gabi Ralea
Alege o vopsea pe baza de apă, dar care rezistă și în exterior, pentru că altfel va rezista mult mai bine factorilor agresori din bucătărie. Pregătește mobila în primul rând prin degresare temeinică și aplică grund, dacă vopseaua aleasă necesită așa ceva. Aplică vopseaua în două straturi sau chiar trei, dacă schimbi radical culoarea, lăsând fiecare strat să se usuce de pe o zi pe alta. La final, pentru protecție sporită, poți aplica un strat de lac tot pe bază de apă. Toate aceste etape cresc rezistența vopselei și îți asigură un aspect nou cu o cheltuială mult mai mică decât dacă ai cumpăra mobilă nouă.
Mai puține textile, mai puține suprafețe dificile
Cel mai ușor de întreținut sunt suprafețele plane și nu excesiv de lucioase. Oglinda și MDF-ul lucios se întrețin greu din cauza amprentelor pe care le rețin cu ușurință. Totodată, țesăturile groase, cum ar fi catifeaua sau plușurile, absorb praf și mai ales lichide, astfel că se îmbâcsesc rapid într-o bucătărie unde se gătește intens. În loc, alege suprafețe satinate, lemn lăcuit și cât mai puține țesături, dacă vrei o bucătărie mai ușor de întreținut. Orice ți-ai dori să îmbunătățești în casă, vei găsi soluția potrivită dacă îți analizezi realist posibilitățile și stabilești un buget în acord cu acestea. Nu toate proiectele de reamenajare implică o cheltuială majoră, iar pentru cele care necesită totuși fonduri suplimentare, analizează responsabil și apoi alege soluția potrivită.
Autor: Gabi Ralea
Articol susținut de Provident