Sari direct la conținut

Iaşi: 12.000 de credincioşi au trecut deja pe la moaştele Cuvioasei Parascheva / Afluxul de pelerini, de 2-3 ori mai mic decât în anii trecuți

HotNews.ro
Moastele Sfintei Parascheva, Foto: Agerpres
Moastele Sfintei Parascheva, Foto: Agerpres

Aproximativ 12.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaştele sfintei Cuvioasa Parascheva până sâmbătă la prânz, afluxul de credincioşi fiind mai redus faţă de anii precedenţi. Potrivit autorităţilor, în fiecare oră se închină la sfintele moaşte aproximativ 500 de persoane, faţă de o medie de 1.200-1.500 în anii anteriori, transmite News.ro.

La rând, aşteaptă constant câteva sute de persoane, majoritatea credincioşilor purtând mască de protecţie. Timpul de aşteptare la rând este de câteva zeci de minute.

La fiecare zece minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla depusă în baldachinul din curtea catedralei este dezinfectată.

Incidenţa în municipiul Iaşi este de 8,55 la mie, astfel că există restricţii de circulaţie între orele 20.00 şi 5.00. Totuşi, de la aceste restricţii sunt exceptaţi pelerinii care vin la Catedrala Mitropolitană.

Documentele pelerinilor nu sunt verificate

Jandarmii care asigură ordinea în jurul catedralei afirmă că organizatorul pelerinajului are obligaţia să verifice documentele celor care vin la evenimentul religios, însă nu există un astfel de filtru în zona Catedralei Mitropolitane ieşene.

La rândul său, primarul Iaşiului Mihai Chirica le-a cerut ieşenilor să evite ca după ora 20.00 să se deplaseze prin centrul oraşului.

”Ne bazăm pe raţiune. Ieşenii nevaccinaţi au acces şi ziua, nu au de ce să vină la catedrală după ora 20.00. E greu să faci diferenţa între un pelerin vaccinat şi unul nevaccinat. Nu scrie pe fruntea nimănui. Eu cred că nu vor fi probleme”, a afirmat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei timp de o săptămână.

Alături de racla cu sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei a fost aşezată şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Culoar unic de acces și dozatoare cu dezinfectant

Există un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde pelerinii intră unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce trec de baldachinul în care se află sfintele moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

De-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro