Cu firma de termoficare în insolvență în prag de iarnă, primarul Timișoarei cere cărbune din rezerva strategică a statului
Cu societatea de termoficare Colterm intrată în insolvență în prag de iarnă, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, cere cărbune din rezerva strategică a statului, astfel încât să poată fi furnizată căldura în locuințele zecilor de mii de timişoreni abonaţi ai Colterm, aflată în subordinea municipalităţii.
Dominic Fritz a anunțat că prefectul Ovidiu Drăgănescu a transmis Guvernului – Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației solicitarea Primăriei Timișoara pentru cărbune din rezerva strategică a țării.
El spune că firma Colterm a încercat la jumătatea anului, în contextul creșterii explozive a prețului la gaz, să cumpere cărbune de la furnizorii tradiționali, precum Complexul Energetic Oltenia, dar aceștia au refuzat să livreze din cauza datoriilor acumulate.
Doar doi furnizori din cei patru contractați de Colterm s-au angajat că vor și trimite cărbune, iar o parte din el este pe drum, potrivit primarului Timișoarei.
- „Cu conturile blocate de ANAF, compania de termoficare nu s-a putut îndrepta, cu credibilitate, spre alți furnizori, iar soluția de urgență astăzi este obținerea cărbunelui din rezerva strategică.
- Toți, indiferent de culoarea politică, ne dorim ca orașul să treacă cu bine peste această iarnă și mulțumesc liderilor partidelor și parlamentarilor de Timiș care se implică în găsirea soluțiilor la nivel național”, a scris pe Facebook primarul Timișoarei.
Dominic Fritz a anunţat, luni, intrarea în insolvenţă a societăţii de termoficare Colterm, aflată în subordinea primăriei.
Prețul gazului a explodat, Primăria Timișoara a cerut o soluție națională
Săptămâna trecută, primarul Dominic Fritz declara că de la începutul anului, preţul gazului „a explodat” şi nimeni nu poate face faţă singur, nici societatea din subordine, Colterm, şi a cerut „o soluţie naţională”.
Edilul a justificat că este important să înţelegem în ce situaţie suntem şi că doar într-o săptămână preţul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.
Fritz a explicat atunci că de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans, din cauza celor 70.000.000 de lei „acumulaţi ca datorie în ultimii ani”.
Potrivit primarului, într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta pe o direcţie de redresare.
- „Am restructurat activităţile Colterm, numărul de directori şi al angajaţilor, care nu au legătură cu producţia de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de Administraţie asistat de un expert independent.
- Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic.
- Problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice şi nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăţi”, spunea primarul Dominic Fritz.