Dosar penal în cazul cântăreţului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian, care a murit la Spitalul Județean din Reșița / El făcea terapie post-COVID
Parchetul a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul cântăreţului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian (61 de ani), care a murit la Secția ATI a Spitalului Judetean din Reşiţa, după ce fusese internat la Clinica privată Nera pentru tratament post-COVID.
- „Vă informăm că la data de 8.11.2021, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, a fost înregistrat dosarul cu nr. 2486/P/ 2021, având ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă (…).
- În cauză se efectuează cercetări privind stabilirea împrejurărilor în care a decedat persoana vătămată Mîţu Petre, la data de 6.11.2021, în cadrul Secției de terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Reșița”, a anunțat luni Parchetul Judecătoriei Reșița.
Artistul va fi înmormântat miercuri.
Interpretul de muzică populară din Mehedinţi Petrică Mîţu Stoian a murit sâmbătă seara la spitalul din Reșița după ce a suferit un șoc septic. Medicii care l-au tratat la spital spun că acesta ar fi fost complet vaccinat anti-COVID, dar că a trecut prin boală și făcea o terapie de recuperare post-COVID la o clinică privată.
- „Domnul a venit la Clinica Nera să facă terapie hiperbară post-COVID, din păcate a dezvoltat o bronhopneumonie care a fost mult mai amplă decât trebuie și a decedat în urma unui șoc septic.
- Șocul septic ireversibil este o boală destul de serioasă, chiar foarte serioasă, cu mortalitate foarte mare, a fost pus pe tot ce trebuie, dar din păcate organismul dânsului nu a mai rezistat”, a declarat la România TV dr. Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, tot el fiind cel care a precizat că Mâțu Stoian ar fi fost vaccinat complet.
- „Se ştie că există long-COVID-ul care lasă nişte sechele, începând de la afectarea creierului (…). Dacă boala este mai gravă, plămânul suferă şi este predispus să se supra-infecteze. Cred că acest lucru s-a întâmplat şi la el. Din păcate, a dus o bună parte pe picioare, ca apoi să se deprecieze rapid. Din păcate, în şocurile septice deprecierea se produce foarte rapid dacă nu se intervine medicamentos”, a mai declarat directorul medical al SJU Reşiţa, potrivit Agerpres.
Mîțu Stoian era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la inimă
Medicul a precizat că pacientul avea şi alte afecţiuni medicale, pentru care se afla sub tratament cu anticoagulante.
- „Era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la cord, care predispunea (…) la producerea de cheaguri. Lua şi înainte de COVID acest anticoagulant”, a explicat doctorul Cosmin Librimir.
Publicația locală Reper24.ro a scris despre Mîțu Stoian că a ajuns la Spitalul Județean de la clinica privată cu ambulanța, după ce s-a observat că acesta a început să scuipe sânge.
- „Pacientul avea fibrilație atrială, adică inima îi bătea neregulat dar cu un ritm ridicat. Are și insuficiență de valvă mitrală și erau toate motivele sa facă cheaguri, din cauza bolii fără covid. Lua tratament anticoagulant, dar din cauza faptului că a făcut o bronho-pneumonie post Covid a intrat în stare septică și atunci totul se dereglează destul de aspru.
- La clinica privată unde era internat a observat că scuipă sânge, a chemat ambulanța și a fost adus la UPU Reșița. Pentru că avea saturație de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secția de ATI și a fost intubat“, a precizat pentru Reper24 Dr. directorul medical al Spitalului Județean din Reșița.
Cine a fost Petrică Mîţu Stoian
Cântăreţ de muzică populară, Petrică Mîţu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna, Plaiul Cloşanilor, judeţul Mehedinţi. Ca nepot al interpretei de muzică populară Domnica Trop a preluat o parte din cântecele artistei.
A studiat iniţial la Facultatea de Drept, dar nu a profesat. A făcut şi Conservatorul şi a lucrat că artist profesionist, mai întâi, la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului din 1995, şi apoi a fost angajat al Ansamblului Maria Tănase din Craiova, oraş în care şi locuia până în momentul decesului.
A debutat la ”Tezaur Folcloric”, fiind descoperit de Marioara Murărescu
După ce şi-a făcut debutul la cunoscuta emisiune „Tezaur Folcloric”, fiind descoperit de renumita Marioara Murărescu, Mâţu Stoian a participat la numeroase festivaluri de folclor câştigând multe premii şi distincţii.
A câştigat premiul I la festivalul „Maria Lătăreţu” de la Târgu Jiu din 1993 şi la festivalul „Cântecele românilor de pretutindeni” de la Drobeta Turnu Severin, din acelaşi an, precum şi primul loc în „Topul tinerilor interpreţi”, ediţiile 1994 şi 1995.
Aceste reuşite au reflectat atât valoarea, cât şi popularitatea de care se bucura artistul, potrivit biografii.famouswhy.ro.
Primul disc, înregistrat în 1995 la Electrecord
Cântecele sale sunt adresate omului de rând, sunt cântece de veselie şi de înstrăinare, tradiţii de nuntă sau de înmormântare, şi doine, care îi erau cele mai dragi.
În 1995, Petrică Mîţu Stoian a imprimat primul său disc Electrecord, „Aştept să răsară Luna”, potrivit bestmusic.ro.
În cariera sa artistică, Stoian a lansat zece albume cu mai multe melodii dintre care: „Plecai pe-o potecă mică”, „Cine-a fost mai vinovat”, „Dulce şi-e guriţa”, „Şi moşu’o fost băiat”, „Mândra mea floare de munte”, „Lina, Lina, Niculina”, „Mândruliţa de la Gorj”, „Hai să bem un păhărel”, „De la luna pân’la soare”, „Bea, omule, şi petrece”, „Făcui focul sub cazan” şi „Cum e astăzi, n-o fost ieri”.
A fost unul dintre cei mai apreciaţi şi respectaţi cântăreţi de muzică populară.