Sari direct la conținut

Ministrul Apărării, despre drona căzută în Bistrița: Am fost anunțat direct de un sătean. Inițial am crezut că e o glumă a unui club de aeromodele. Nu era o glumă

HotNews.ro
Drona, Foto: Captura YouTube
Drona, Foto: Captura YouTube

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, spune că, într-adevăr, aparatul de zbor de mici dimensiuni care a căzut într-o localitate din Bistrița-Năsăud era „într-adevăr o dronă” de fabricație sovietică și că el a fost anunțat de prăbușirea acesteia direct de către un sătean, iar inițial este o „glumă a unui club de aeromodele”: „Nu era o glumă, totuşi”.

Vasile Dîncu a declarat, luni seară, la Digi24, că o echipă face analiza dronei prăbuşite duminică seară în localitatea bistrițeană Dumitra.

  • ”(…) este într-adevăr o dronă.
  • La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă.
  • Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat şi prima dată am crezut că este o glumă”, a afirmat ministrul Apărării, citat de News.ro.

El spune că aparatul nu avea explozibil de autodistrugere, fiind „o jucărie de dronă, de un metru şi ceva”.

  • „Este o dronă de cercetare-informaţii. A fost identificat tipul.
  • Nu este cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil.
  • Nu este, e o dronă care a căzut acolo în nişte răchiţele şi care a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă.
  • Evident, nu ştim de unde, este de fabricaţie sovietică şi nu există în dotarea armatelor în acest moment.
  • Este un alt tip de dronă faţă de cea care a ajuns la Zagreb care e mult mai mare, de 14 metri, dar era scoasă din uz, de fapt, după 1989”, a mai declarat Dîncu.

El a spus că autoritățile din Români au intrat în legătură şi cu reprezentanţii Ucrainei, care încearcă şi ei să obţină informaţii, să vadă de unde a plecat şi să identifice locul, dar „este clar că drona venea de pe teritoriul lor fiindcă nu are o autonomie de zbor foarte mare și putea să vină doar de undeva din zona Carpaţilor”.

Potrivit lui Dîncu, marţi vor fi făcute publice primele concluzii referitoare la datele tehnice ale dronei prăbuşite în Bistriţa-Năsăud.

Ce spune despre drona care a traversat trei țări NATO și s-a prăbușit la Zagreb

În ceea ce priveşte drona militară care s-a prăbușit la Zagreb, joi seară, după ce a trecut prin Ungaria și România, și ele membre NATO, ministrul Apărării a susținut că „nici aceasta nu avea intenţia de a distruge ceva”.

El a spus că a vorbit cu ministrul croat al Apărării și că autoritățile din România sunt „în contact continuu cu privire la posibile informaţii” pe care le pot obţine din Croația, pentru că „ei au părţile componente care au rămas acolo”.

  • „Am văzut că ultimele informaţii care sunt de azi, spun specialiştii că nu era o dronă care avea intenţia de a distruge ceva.
  • Mecanismul exploziv pe care l-a avut era pentru autodistrugere fiindcă sunt unele drone care ca sa nu poată fi prinse de inamic…”, a declarat Vasile Dîncu.

El a susținut că doar trei minute a zburat în spaţiul aerian al României:

  • „Drona a mers 40 de minute în spaţiul aerian al Ungariei, la noi a trecut uşor tangenţial, pe la frontieră, timp de 3 minute, pe la ora 23.00.
  • Încercăm şi noi, împreună cu ceilalţi, să descoperim ce s-a întâmplat. Sigur, nu este responsabilitatea României, însă aici pot fi accidente, dar pe de altă parte poate să facă parte din războiul de propagandă. Aceste drone ar putea fi doar pretexte că ar fi posibil şi altceva”.

CITEȘTE ȘI: Misterul dronei care a traversat trei țări NATO înainte de a se prăbuși la Zagreb. Premierul Croației critică Alianța pentru lipsa de reacție

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro