Autoritățile din Bulgaria cer explicații Ministerului Justiției despre condițiile de detenție în care ar fi ținută Elena Udrea în România
Ministerul Justiției a anunțat joi că a fost solicitat să explice în ce condiții de detenție ar fi ținută Elena Udrea, în cazul în care ar fi adusă în România pentru a-și ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.
Ministerul Justiției a transmis că a primit astăzi cererea autorităţilor judiciare din Bulgaria cu privire la condițiile de detenție de care ar beneficia Elena Udrea în cazul predării către România.
- „Cererea a fost înaintată de îndată Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea soluționării. Administrația Națională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiției care, conform legii, îl va înainta Tribunalului București, ca instanță emitentă a mandatului european de arestare (MEA).
- Tribunalul București îl va comunica ulterior autorităților bulgare, asigurând și traducerea acestuia”, a precizat Ministerul Justiției.
Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în urmă cu o săptămână, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, va rămâne în arest în Bulgaria, a decis joi Curtea de Apel de la Sofia.
Cei trei judecători de la Curtea de Apel bulgară au decis că Elena Udrea rămâne în arest până pe 19 aprilie, când se va decide dacă va fi extrădată în România sau nu. Curtea de Apel de la Sofia a judecat recursul formulat de Elena Udrea la decizia Tribunalului din Blagoevgrad ca să rămână în arest în Bulgaria. Elena Udrea va fi dusă din arest de la Blagoevgrad la Sofia, pentru a participa la proces.
Cu o zi în urmă, Udrea a fost în instanță în Bulgaria, pentru judecarea cererii României de extrădare a sa pentru a ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare. Instanța din Bulgaria a amânat pentru 19 aprilie decizia în acest proces, pentru a cere informaţii suplimentare din România.
”Există un pericol real în închisoarea din România de distrugere fizică a mea”
- ”Există un pericol real în închisoarea din România, de distrugere fizică a mea, pentru că acest caz declanșat împotriva mea este unul politic (…).
- Ca fost ministru și om politic, știu că Bulgaria și România ocupă ultimele două locuri în toate domeniile. Aveți ocazia să demonstrați acum că Bulgaria este înaintea României și să nu mă extrădați. Știu că este nevoie de mult curaj pentru a lua o decizie îndrăzneață. Sper că în Bulgaria există judecători curajoși”, le-ar fi spus Elena Udrea avocaților săi, potrivit site-ului bulgăresc 24chasa.
Unde și-ar putea executa pedeapsa Elena Udrea
Dacă va fi adusă în România, Udrea și-ar putea ispăși pedeapsa la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor (Prahova). Ea a fost încarcerată acolo și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.
- ”Eu am trecut relativ bine peste momentul acela pentru că eram în mijlocul unei bătălii, știam cu cine mă lupt, știam cine îmi sunt adversarii, știam de ce mi se întâmplă lucrul acesta și eram acolo într-o etapă pe care o duceam în lupta aceasta cu sistemul pe care deja îl devoalasem.
- Deci nu am fost neapărat traumatizată pentru că aveam o miză. Ce mi se întâmpla mie avea o miză.
- Mie îmi e foarte frică de insecte. Faptul că era plin de gândaci acolo era mai traumatizant decât faptul că nu aveam ușă la toaletă și oricând se putea deschide ușa de la cameră și să fii văzută la toaletă de cei care vizitau celulele”, spunea Elena Udrea despre perioada petrecută în penitenciar.
Fuga din România
Elena Udrea a încercat să fugă din România în urmă cu o săptămână, cu puțin timp înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute.
Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, citată de Agerpres, Elena Udrea a fost reţinută joi seară în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă.
Poliţia bulgară a fost informată că Udrea a comis infracţiuni în timpul mandatului său de ministru, între 2009 şi 2012, obţinând mită de peste 12 milioane de lei româneşti şi 1,1 milioane de euro de la mai multe companii.
Toată procedura se derulează de către Parchetul Tribunalului București și de Interpol.