Sari direct la conținut

Ciucă, la 4 ani de la protestul din 10 august: Oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate / Cei din Jandarmerie care se fac vinovați de exces sau abuz trebuie trași la răspundere

HotNews.ro
Protest 10 august 2018, Piața Victoriei, Foto: AGERPRES
Protest 10 august 2018, Piața Victoriei, Foto: AGERPRES

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să asigure miercuri, la 4 ani de la protestul din 10 august, „în care oameni nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate” că Guvernul va pune la dispoziția Justiției tot ce e necesar pentru pedepsirea celor vinovați.

  • „Vreau să asigur că actuala Coaliție garantează dreptul la liberă exprimare și că niciodată nu vom permite că astfel de proteste să degenereze în violențe.
  • Garantez de asemenea de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziția Justiției tot ceea ce e necesar astfel ca dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt, astfel cei care sunt vinovați de evenimentele petrecute in urmă cu 4 ani să răspundă în fața legii.
  • Jandarmeria reprezintă o instituție fundamentală în arhitectura statului și are menirea să asigure tot ce e necesar pentru siguranța cetățeanului, iar cei care se fac vinovați de exces sau abuz în exercitarea atribuțiilor funcționale trebuie să fie trași la răspundere în conformitate cu prevederile legale.”, a declarat premierul Ciucă.

4 ani de la mitingul diasporei reprimat violent de Jandarmerie. Un eșec major al justiției

În data de 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei în încercarea de a opri asaltul PSD asupra justiției. O manifestație împotriva Guvernului Viorica Dăncilă, care s-a încheiat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă ale jandarmilor. Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene.

Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.

Deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în primăvara acestui an, în urma contestației unui protestatar – acesta a fost, pe scurt, traseul dosarului 10 august, unul dintre marile eșecuri ale justiției din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro