Sari direct la conținut

Press report: Secretul lui Cîmpeanu. Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Strania declarație a lui Ciolacu la inaugurarea unei săli polivalente. Secetă, tractoare și TikTok în Botoșani

HotNews.ro
Press report, Foto: Profimedia Images
Press report, Foto: Profimedia Images

Secretul lui Cîmpeanu. Ce s-a întâmplat cu verificarea tezei ministrului Educației, cerută de el însuși acum un an? ● EXPERIMENT Libertatea: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august ● Secetă, tractoare și TikTok în Botoșani Declarația stranie a lui Ciolacu la inaugurarea unei săli polivalente: „Am venit la inaugurarea unei case mortuare” ● Mașini cu hidrogen: provocările care împiedică adopția în masă ● Terminalul de gaze naturale lichefiate din Portul Constanța va rămâne doar pe hârtie ● FOTO&HARTĂ Cât va costa de mâine parcarea publică pe fiecare stradă din București ● Mai multă căldură la iarnă pentru bucureșteni? Ce au promis anul trecut primarii din Capitală și cât au făcut până acum ● Amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc de sâmbătă ● Riscul angajărilor „externe” din Poliție și Jandarmerie ● Cum se scumpește electricitatea prin mecanismul formării prețurilor.

  • Secretul lui Cîmpeanu. Ce s-a întâmplat cu verificarea tezei ministrului Educației, cerută de el însuși acum un an? După ce a fost acuzat că își ține activitatea științifică de profesor universitar „la secret”, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a cerut universității care i-a acordat titlul să-i verifice teza, deși împotriva sa nu fusese formulată nicio acuzație de plagiat, scrie PressOne.
  • EXPERIMENT Libertatea: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Libertatea a analizat prețurile produselor alimentare esențiale, pe care românii le cumpără în fiecare lună de la magazin. Am ales 30 de produse achiziționate în luna ianuarie 2022 de la un supermarket important din România. Aceleași produse, de la aceleași firme și de la același magazin, le-am analizat la mijlocul lunii august. Concluzia: factura totală a crescut cu mult peste inflație, scrie Libertatea.
  • Secetă, tractoare și TikTok în Botoșani. O școală din Botoșani pregătește viitori mecanici agricoli. Povestea lor e mai mișto decât crezi, dar și amenințările cu care se confruntă, mai mari decât ar trebui, scrie DOR
  • Declarația stranie a lui Ciolacu la inaugurarea unei săli polivalente: „Am venit la inaugurarea unei case mortuare”. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut un discurs cel puțin bizar la inaugurarea Sălii Polivalente din Bistrița. Liderul PSD a afirmat că a venit la inaugurarea “unei case mortuare”. „Astăzi am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat. Vorbim de o investiție de peste 27 de milioane de euro, o sală polivalentă de care vom beneficia cu toții în viață”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit PressHub
  • Mașini cu hidrogen: provocările care împiedică adopția în masă. Mașinile alimentate cu hidrogen se încarcă în 5 minute și pot parcurge până la 650 de kilometri cu un rezervor plin. Totuși, producția scumpă sau poluantă a hidrogenului și pierderile de energie până la pompa de alimentare împiedică adopția în masă a acestora, scrie AutoCritica.
  • Lia Savonea ridică în slăvi legile Justiției propuse de ministrul Predoiu. Lia Savonea, președintele din „umbră” al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a lăudat proiectele de legi ale justiției promovate de ministrul Cătălin Predoiu. Cu trimitere la opiniile judecătorilor de la marile Curți de Apel din țară, Savonea a arătat în ultima ședință a CSM că aceste modificări „au fost apreciate mai mult decât adecvate” și a anunțat că votează în favoarea lor, scrie PressHub.
  • Terminalul de gaze naturale lichefiate pe care România îl visa în Portul Constanța, o poveste care va rămâne doar pe hârtie. În urmă cu opt ani, gazul natural lichefiat era doar un pariu uriaș al americanilor și al țărilor arabe, însă România semna parteneriate internaționale pentru a construi un terminal LNG în Portul Constanța. Astăzi, Europa importă mai multe gaze lichefiate din SUA decât gaze naturale din Rusia, iar terminalul României, după opt ani de existență pur scriptică, nu mai are vreo șansă de a se concretiza, scrie Panorama.
  • FOTO&HARTĂ Cât va costa de mâine parcarea publică pe fiecare stradă din București. În București intră în vigoare de mâine o schimbare majoră privind parcarea. Capitala este împărțită în trei zone, iar șoferii vor putea parca doar pe locurile special amenajate, cu plată, scrie Profit.ro
  • Creatorul de branduri. Îşi spune „făuritor de branduri”. A creat Dorna, LaDorna şi Aqua Carpatica. A bătut palma cu Coca-Cola, Lactalis şi PepsiCo. Este un creator de branduri cu ambiţia de a-şi duce mărcile pe o piaţă globală, dar şi cu speranţa că învinge timpul. „Noi suntem trecători, Aqua Carpatica va rămâne.” Jean Valvis are 68 de ani, iar în 2008, după ce a vândut producătorul de lactate LaDorna către gigantul francez Lactalis, al doilea exit semnat de el după ce în 2002 vânduse brandul de ape minerale Dorna către Coca-Cola, le-a făcut o promisiune fiilor săi, scrie Business Magazin.
  • Mai multă căldură la iarnă pentru bucureșteni? Ce au promis anul trecut primarii din Capitală și cât au făcut până acum. Mai multe primării din București au schimbat, pe ultima sută de metri, planurile pe care le aveau pentru instalarea de „mini centrale” care să ajute la furnizarea de apă caldă și căldură. Așa că nu e foarte clar dacă mai e timp pentru închirierea și montarea lor, până la iarnă. Nu știm nici în în cât timp va reuși Primăria Sectorului 1 să pună în funcțiune echipamentele din programul pilot „Termoficare de la soare”, promis de mai multă vreme de Clotilde Armand, scrie Spotmedia.
  • Cum să locuiesti mai bine. Viaţa la ţară, o realitate pentru tot mai mulţi oameni. Lucratul de oriunde şi distanţarea socială impusă de pandemia de COVID-19 au condus la o tendinţă de migraţie a populaţiei către zone mai liniştite din suburbii sau localităţi din jurul marilor oraşe, cu efecte importante asupra pieţei rezidenţiale ♦ Acest trend va accelera în anii următori, spun consultanţii imobiliari, scrie ZF.
  • Amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc de sâmbătă. Printr-o lege oficializată spre sfârșit de iulie s-a stabilit majorarea, din 20 august, a limitelor amenzilor pentru lipsa rovinietei valabile, vizate de modificări fiind atât amenzile pentru mașinile mari de transport persoane și marfă, cât și amenzile pentru mașinile mici, scrie avocatnet.ro
  • Riscul angajărilor „externe” din Poliție și Jandarmerie. 6.279 de posturi de încadrare directă sau trecere în corpul ofițerilor sunt scoase la concurs de structurile subordonate Ministerului de Interne. Sindicaliștii spun că este o practică perpetuată de mai bine de 10 ani, care are ca scop servirea clientelei politice, scrie Europa Liberă.
  • Cum se scumpește electricitatea prin mecanismul formării prețurilor. Alternativele și revoltele. Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață. Motivul acestei alinieri este ca investițiile în regenerabile să se amortizeze. Până mai ieri a fost prețul cărbunelui, iar acum sunt prețurile gazelor naturale, scrie Curs de guvernare.
  • Afganistan: Talibanii au celebrat un an de la preluarea puterii . Afganistanul este în pragul unui colaps, la 365 de zile de când talibanii au revenit la putere. În această țară distrusă de zeci de ani de război, sărăcia se instalează tot mai mult. Rata sărăciei a crescut de la 72% în 2021 la 97% în 2022, potrivit RFI.
  • Războiul statuilor în spațiul ex-sovietic. La Cernăuți, pe 12 august, a fost dată jos statuia ostașului Armatei Roșii din Piața Catedralei. Autoritățile locale au luat această decizie în urma unor consultări publice, cu largul consens al locuitorilor urbei, scrie DW.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro