Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul de Externe al Croației: Ne așteptăm la o decizie favorabilă privind intrarea în Schengen și susținem o hotărâre similară și pentru România

HotNews.ro
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com

Croația se aşteaptă la o decizie favorabilă Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen şi susţine adoptarea aceleiaşi hotărâri şi pentru România şi Bulgaria, a afirmat ministrul croat de Externe, Gordan Grlic Radman.

El a făcut aceste declarații luni, la București, într-o conferință de presă alături de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu a spus că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi sunt „parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii”:

  • „Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii.
  • Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”.

Ministrul croat Gordan Grlic Radman a spus că ţara sa se aşteaptă la o decizie favorabilă a Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie şi că susţine adoptarea aceleiaşi decizii şi pentru România şi Bulgaria:

  • „Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria”.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Trei țări – Olanda, Suedia și Austria – se opun însă.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, și cancelarul Karl Nehammer au anunțat că sunt împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen și s-ar putea opune prin veto, în timp ce susțin aderarea Croației.Vicecancelarul austriac Werner Kogler, lider al partidului Verzii, partener al conservatorilor la guvernare, spunea însă că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, nefiind de acord cu poziția celor doi.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea, joia trecută, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen. Cu o zi în urmă, șeful statului afirmase că „există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro