Sari direct la conținut

Pasarea responsabilității continuă: Primăria Sectorului 6 susține că dimineață a sesizat ASPA despre haite de câini la Lacul Morii, iar un echipaj a ajuns după 7 ore

HotNews.ro
pista de biciclete Lacul Morii, Foto: Agerpres
pista de biciclete Lacul Morii, Foto: Agerpres

La o zi de la moartea Anei, ucisă de câini la Lacul Morii, autoritățile continuă se se acuze reciproc. Primăria Sectorului 6 susține că echipajele Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) răspund la notificările poliţiştilor locali foarte târziu – de la una la trei zile, de la momentul sesizării. Mai mult, instituția spune că duminică noapte a anunțat ASPA despre o haită de câini pe digul Lacului Morii şi la baza acestuia, iar un echipaj ar fi ajuns în zonă după șapte ore.

Primăria Sectorului 6, condusă de Ciprian Ciucu, a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, că, potrivit rapoartelor, prinzătorii ASPA ar răspunde la notificările poliţiştilor locali foarte târziu – Intervalele de acţiune ar fi de la una la trei zile, de la momentul sesizării.

Conform sursei citate, ultima sesizare făcută către ASPA ar fi fost astăzi, la ora14.32, pentru trei câini fără stăpân care erau pe domeniul public, în Parcul Grozăveşti.

  • „Echipajul de prinzători nu a sosit la faţa locului. În plus, s-a transmis către Dispeceratul PL6 faptul că nu intervin decât la urgenţe, în cazuri în care persoane au fost muşcate.
  • Poliţiştii locali au reuşit să ademenească patrupedele pe un teren privat, cu acceptul proprietarului, au blocat temporar căile de acces şi aşteaptă ASPA. Singura care are atribuţii de prindere şi capturare la nivelul Capitalei”, susține Primăria Sectorului 6.

Tot astăzi, la ora 12.17, doi câini fără stăpân se aflau pe strada Cornului din Giuleşti, Poliţia Locală ar fi sesizat ASPA, dar nu ar fi primit nici un răspuns până la această oră.

Mai mult, primăria susține că în această dimineaţă, la ora 3.17, ASPA a fost sesizată tot de poliţiştii locali că pe digul Lacului Morii, dar şi la baza lui este o haită de maidanezi: „Atenţie! În situaţie de criză, echipajul a ajuns zonă, la ora 10.27, după 7 ore”.

Administrația locală mai reclamă alte două situații în care ar fi sesizat ASPA, sâmbătă, la ora 14.20, respectiv la ora 19.12 privind o haită de câini pe Calea Plevnei, în zona Spitalului Militar, și o altă haită de şase câini fără stăpân pe Prelungirea Ghencea.

Legat de afirmația făcută sâmbătă că Poliţia Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existenţa câinilor fără stăpân în zona Lacul Morii, primăria susține că se referă la faptul că la adresa respectivă – Drumul la Roşu 52 – „nu au fost primit sau înregistrate reclamaţii pe nici o cale din partea cetăţenilor”.

Sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Tot acolo, ea a fost atacată și în urmă cu mai puțin de un an. În aprilie anul trecut, a fost mușcată în timp ce alerga jogging lângă digul Lacul Morii. Atunci, a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă. A ajuns la spital cu multiple răni la cap și la membre.

Sâmbătă, un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini, dar când a ajuns acolo era deja prea târziu. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a avut duminică o primă reacție în acest caz. El spune că a fost declanşată o anchetă internă la Poliţia Locală Sector 6, dar acuză ASPA, spunând că „în loc sa adune câinii de pe străzi, face campanii de conştientizare”. Ciucu își explică reacția întârziată susținând că a așteptat poziția primarului general Nicușor Dan, „cel care decide politicile ASPA, alocă bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor”.

Ciucu, cel în subordinea căruia se află Poliția Locală, a reacționat duminică dimineață printr-un mesaj pe Facebook în care susține că nu fuge de răspundere, dar că a așteptat o reacție a primarului Capitalei, Nicușor Dan, pentru că acesta ar fi principalul responsabil, municipalitatea având ASPA în subordine.

El a acuzat „lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora” din partea Primăriei Capitalei, spunând că în septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel a fost ucis de câini, primarul general de atunci Sorin Oprescu „și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA”.

În ceea ce privește ASPA, Ciucu spune că această instituție doar „mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată”, în condițiile în care nu mai are unde due animalele.

ASPA, la rândul ei, susține că nu poate face față singură, fără sprijinul Poliției Locale.„Știm foarte bine că anul trecut în aprilie a avut loc un incident, de asemenea. Se pare că este vorba de aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini.

  • De la momentul respectiv şi până în prezent, ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp.
  • Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum.
  • Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA.
  • Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a prevenit astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, a susținut purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu, potrivit News.ro.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro