Sari direct la conținut

Până la „Ordonanța austerității”, Guvernul creează 60 de posturi la Înalta Curte / Care va fi impactul bugetar

HotNews.ro
Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă și Lucian Bode, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Până la înghețarea angajărilor la stat, Guvernul vrea să aprobe miercuri suplimentarea cu 60 de posturi a numărului de angajați la Înalta Curte, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Ministerul Justiției. Impactul bugetar va fi de aproape 6 milioane de lei în următoarele 7 luni.

Proiectul de Hotărâre de Guvern este inițiat de Ministerul Justiției, condus de liberalul Cătălin Predoiu, la solicitarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Motivul? Creșterea semnificativă a atribuțiilor Curții Supreme, ca urmare a preluării bugetului instanțelor judecătorești, după intrarea în vigoare a legii Legii nr. 368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023.

  • „Creșterea semnificativă a atribuțiilor ce-i revin Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca urmare a preluării bugetului instanțelor judecătorești, impune cu necesitate o suplimentare a numărului său maxim de posturi în privința mai multor categorii de personal care intră în structura compartimentelor suport existente sau nou înființate (magistrați-asistenți, funcționari publici, personal contractual-consilieri ai preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și grefieri).”, se arată în nota de fundamentare.

Instanța supremă va avea un număr maxim de 654 de posturi

Înalta Curte are în prezent 594 de posturi, din care 45 sunt vacante.

Prin proiectul de HG, schema de personal va fi însă suplimentată cu 60 de posturi, astfel că Înalta Curte va beneficia de un număr maxim de 654 de posturi.

În proiectul de HG se menționează că pentru realizarea în bune condiții a activității Înaltei Curți de Casație și Justiție este necesară o suplimentare a posturilor sale, după cum urmează:

  • 45 de posturi de funcționari publici alocați compartimentelor nou create sau al căror număr de personal trebuie suplimentat ca urmare a reorganizării instanței supreme.
  • 7 posturi de magistrat-asistent alocate compartimentelor nou create, implicate în activitatea de gestionare a resurselor umane și contencios aferente noilor atribuții decurgând din preluarea bugetului privind cheltuielile de personal și a subrogării instanței supreme în toate drepturile și obligațiile Ministerului Justiției;
  • 2 grefieri aferenți Biroului de contencios, care vor asigura activitatea de comunicare a actelor de procedură în dosarele în care Înalta Curte de Casație și Justiție este chemată în fața instanțelor judecătorești, precum și acordarea suportului necesar celorlalte categorii de personal din cadrul acestei structuri.
  • 4 grefieri.
  • 2 posturi de consilieri ai preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (personal contractual).

Impactul bugetar: Aproape 5,9 milioane lei numai în acest an

Cheltuielile de personal cu oamenii care vor fi angajați pe cele 60 de noi posturi vor fi de peste 5,9 milioane de lei în următoarele 7 luni.

Începând din anul 2024, cheltuielile de personal cu aceste posturi vor urca la peste 10,1 milioane de lei. Media pe 5 ani este de peste 9,3 milioane de lei.

Ordonanța austerității va fi adoptată cel mai probabil vineri

Așa numita „Ordonanță a austerității, prin care Guvernul speră să facă economii de 5,3 miliarde lei, în condițiile în care gaura bugetară anunțată oficial este de 20 miliarde lei, nu se află pe agenda de miercuri.

Ordonanța, care vizează inclusiv înghețarea angajărilor la stat, cu anumite excepții, va fi cel mai probabil adoptată vineri de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat anterior că Guvernul va adopta în mod cert în această săptămână acest act normativ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro